Bebekte kansızlık, Etkilenmiş Rh-Rh uyumsuzluğu (kan uyuşmazlığı) gibi durumlarda, bebeğin kanının azalması ve bebekte su toplanmasıyla beraber, bebeğin suyu da artar ve anne karnında, kan değişimi gerektirebilir.
Gebeliğin ilk yarısında anne kanından ve bebeğin derisinden sıvı geçişi ile üretilirken, ikinci yarısında bebeğin idrarı, temel kaynağı meydana getirir. Bebeğin bu sıvıyı yutması ile denge sağlanır. Üretimindeki veya bebeğin yutkunmasındaki her hangi bir anormallik bu sıvının artmasına veya azalmasına neden olur.
Araştırmalar, annenin daha fazla su içmesinin amniyotik sıvı indeksini yaklaşık %16 artırdığını ortaya koymaktadır9. Hamilelikte ne kadar su içilmeli konusunda da uzmanlar genellikle hamilelik boyunca günde 8-10 veya 10-12 bardak su içmeyi önermektedirler10.
Doğum esnasında, suyun azlığı, bebeğin kordonunda basıya ve rahim kasılmalarını tolere edememesine neden olabilir. Bu durumda, doğum eylemi sırasında, rahim kasılmalarıyla, bebeğin kalp atışları düşebilir ve sezaryen kararı alınabilir.
Suyun azalması gibi bir durum söz konusu ise doktorun daha yakından takıp etmesi söz konusu olmalıdır ve bebeğin normal bir düzeyde gelişip gelişmediği incelenir. Burada gebeliğin kaçıncı haftasında olunduğu çok önemlidir bebeğin sıkıntıda olup olmadığı önemlidir. Bunun için bazı testler yapılır.
İlgili 28 soru bulundu
Bu dönemde amnion sıvısının azlığının nedenleri; bebeğin üriner sistem anomalileri (böbreğinin oluşmaması, böbrek kanallarında tıkanıklık), amnion sıvı kesesinin erken açılması (suyun erken gelmesi), plasental (bebeğin eşi) ile ilgili nedenler rol oynar.
Havuç suyu amniyonu arttırır, anne adaylarına zindelik verir ve bebeğin gelişimine olumlu katkı sağlar. İçeriğindeki A vitamini sayesinde kan basıncı düzenler ve daha sağlıklı bir hamilelik geçirmeye imkan verir. Havuç suyunun iyi geldiği diğer bir durum ise cinselliktir.
Bebeğin Suyunun Azalmasının Tanısı
Ancak su gelme öyküsü varsa bu değerlidir. Gerçekte tanı ultrasonografi ile amniyon mayi ölçümü ile konur. Ölçülen 4 kadranda amniyon sıvı miktarının 5 cm.'den az olması veya en geniş amniyon sıvı cebinin 1 cm.'den kısa olması ile tanı konur.
37 haftalık gebelikte bebeğin boyu ortalama 47-49 cm. kilosu ortalama 2900-3100 gr. olup genetik faktörler boy ve kiloda önemli yer tutar.
İlk etapta idrar kaçırma veya vajinal akıntı ile karıştırılabilir, ancak burada da şayet biraz beklendiğinde ıslaklık devam ediyorsa suyun gelip gelmediğinden emin olunabilir. Suyun gelmesi çoğunlukla anne adaylarında bol miktarda olur, nadiren sızıntı şeklindedir.
Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı kendini yenileme ihtiyacı duyar.
Sıvı miktarı 32. haftaya dek artar. Bu haftadan itibaren doğuma dek miktar değişmez. Bazen bu miktar çok fazla (polihidramnios) veya çok az (oligohidramnios) olabilir. ÖLÇÜM: İki ölçüm metodundan birini kullanarak amniyotik sıvının az veya çok olduğunu söyleyebiliriz.
Hamileler İçin Su Tüketiminin Faydaları
Hamilelikte su içmenin önemi ve mucizevi etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz; Yeterli su tüketimi rahim kasılmalarını engeller böylece erken doğum tehlikesi de giderilmiş olur. Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlarken, vücut çatlaklarının oluşumunu da azaltır.
Amniyon sıvısı gebeliğin başlarında, annenin kanının sıvı kısmından süzülerek yapılır. 12. Haftadan sonra ise bebeğin hücreler arası sıvısı, cildinden dışarı çıkarak, bu suyu yapar. Ayrıca, bebeğin böbrekleri de bu haftada idrar üretmeye başlar.
Amniyotik sıvı 32-33. haftaya kadar artar ve daha sonra azalmaya başlar. Amniyotik sıvı ölçümlerinde 5-25 cm yükseklik veya 800-1000 ml ölçüm normal seviyeleri gösterir. Eğer sıvı miktarı çok az olursa oligohidramniyos ve çok fazla olursa polihidramniyos denir.
33. hafta bebek kilosu yaklaşık olarak 2100 gram civarındadır. Yapılan tetkiklerde bebeğin bu dönemdeki ortalama baş popo mesafesi 30,2 santimetredir. Baş topuk mesafesinin ultrasonografi sırasında değerlendirilmesi halinde ise bebeğin boyu ortalama olarak 42-43 santimetre civarında tespit edilir.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
Bebeğin normal sınırlarda hareket etmesi yeterlidir,daha fazla hareket etmesi yada 2 saatte 10 defadan daha çok hareket etmesi bebek hakkında iyi yada kötü bir anlam ifade etmez. Anne yemek yediğinde, tatlı yiyecek ve içecekler tükettiğinde bebek hareketlerinde artma olması sık rastlanılan bir durumdur.
37.haftada bebeğin ağırlığı yaklaşık olarak 3-4 kilograma ulaşmıştır. Bebeğin sindirim sisteminde mekonyum adı verilen yapışkan yeşil dışkı oluşmaya başlar ve doğumla birlikte bebek ilk dışkılamasını yapmaya hazırlanmış olur. Bu haftada doğan bebeklerin vücudunda lanugo adı verilen kısa tüyler de mevcut olabilir.
Gebeliğin 20-30. haftalarında en yüksek düzeylerine çıkan bebek suyu, 34-36. haftadan sonra azalmaya başlar. Bu azalma normal olan bir durumdur. Bebeğin suyunun doğuma yakın dönemde zaten azalacağını unutmamak gerekir.
Hafta Bebek Kilosu. Gebeliğin 36. haftasında bebeğin baş popo mesafesi neredeyse 33 santimetreye ulaşmıştır. Baş topuk mesafesi ise ortalama olarak 46,8 santimetredir. Gebeliğin bu dönemindeki anne karnındaki bebeklerin ortalama ağırlığı ise 2745 gram civarındadır.
Üç ay boyunca her gün akşam yemeklerinden sonra içilen bir bardak havuç suyu vücudunuz için gerekli olan vitaminleri ve mineralleri sağlayabilir. Üç aydan sonra da haftada en fazla iki ya da üç gün yine akşam yemeklerinden sonra havuç suyu tüketilebilir.
Bebeğinizin yedi aylık gebelikte baş aşağı durmuş olması beklenir. Ama henüz başı aşağı dönmediyse hemen endişelenmeyin. 7. ayda bebeklerin yüzde 25-30'u hala terstir. 9. aya kadar (38. haftaya kadar) bebeğinizin baş aşağı dönme ihtimali vardır.
Besleyici sebze havuç, vücudunuzun serbest radikallerle, hücre hasarıyla ve iltihapla savaşmasına yardımcı olan antioksidanlar içerir. Havuç suyundaki C vitamini ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede soğuk algınlığı ve grip mevsimini sağlıkla geçirmenize yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri