Sütlaçta neden kırık pirinç tercih edilir? Çok basit aslında bunun nedeni. Hem daha çabuk pişsin hem de nişastasını çabuk salsın diye. Bütün pirinç kullandığınızda pişme süresi uzar ve bu sürede süt buharlaşır, bu da sütlacın kıvamını ayarlayamamanıza neden olur.
Sütlaç yaparken en iyi sonucu almak için püf noktası olarak kırık pirinç kullanılır. Bunun nedeni hem pirinçler daha çabuk piştiği için hem de nişastasını çabuk saldığı için tercih edilir. Eğer evinizde kırık pirinç yoksa klasik pirinç de kullanabilirsiniz.
Ülkemizde yetiştirilen en kaliteli Baldo pirinç olarak kabul görmesi ve lezzeti nedeni ile dünya pazarlarında da tercih edilmektedir. İri taneli olması ve pilavında iyi sonuç vermesi nedeni ile ülkemizde yarım asırdır ekilerek beğenilen ve en çok tercih edilen pirinç çeşididir.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
İlgili 33 soru bulundu
Tatlı yapımında da kullanılabilen baldo pirinç ile sütlaç hazırlanabiliyor.
Pirinç tanelerinin görünümü uzun, geniş ve mattır. Kolay kıvam alması sebebi ile pilav yapımı için ideal bir üründür. Aynı zamanda da pırasa, sarma ve dolma gibi çeşitli sebze yemekleri için de tercih edilir. Yerli Osmancık pirinç çeşitleri yemeklere ek olarak bir de sütlaç gibi tatlıların yapımında kullanılır.
Çünkü GDO'lu tohumlarla verim artırılıyor. Bu nedenle GDO'lu pirincin maliyeti ve satış fiyatı doğal pirinçten çok çok ucuz.
Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekir. Pilav yapımı için en uygun pirinç, baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler.
Ülkemizde Balıkesir, Gönen yöresinden tedarik edilen baldo pirinç tüketici tarafından en çok tercih edilen pirinç türüdür. Tat, lezzet ve pilav kalitesi olarak en üst düzeydedir ve su çekme kapasitesi yüksektir.
İşte o zaman hemen ÇÖKME testi için boş bir plastik kap çıkarın. Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Gönen Baldo pirinci Türkiye'de yetişen en kaliteli pirinç türüdür. İri taneli olması ve yapılan pilavında çok iyi sonuç vermesi nedeniyle ülkemizde yarım asırdır ekilir. Bilinen, beğenilen ve en çok tercih edilen bir pirinç çeşididir.
Önce Su, Sonra Pirinç
Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın. Eğer kaynadığından eminseniz ardından tencereye pirinçlerinizi ekleyebilirsiniz.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
Sütlaç yaparken pirinci önce su, sonra sütle pişirmelisiniz. Sütü eklemeden önce pirinçlerin suyu iyice çektiğine de emin olmalısınız. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da sütün soğuk olması. Sütlacın kıvamının iyi olması için soğuk sütten şaşmayın.
Osmancık pirinç, ülkemizde yetiştirilen pirinç türüdür. Edirne Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından 1997 yılında geliştirilen bu pirinç türü, ülke halkının aradığı pirinç türü olmakla beraber, ekim açısından ekildiği bölgeye uygundur. Osmancık pirinç, ekiminin yoğun olarak yapıldığı bölge Trakya'dır.
Çin, Rusya, Pakistan, Arjantin, Yunanistan, Hindistan, Ukrayna, ABD ve Myanmar ve Bulgaristan gibi ülkelerden pirinç ve çeltik ithalatı yapılıyor. TMO verilerine göre üretilen çeltik, tüketimin yüzde 75'ini karşılıyor. TÜİK ise Türkiye pirinç yeterliliğinin yüzde 67 olduğunu söylüyor.
Baldo, 1977 yılında ıslahı tescillenmiş, İtalya'nın Piyemonte bölgesi kökenli orta taneli bir pirinç kültivarıdır.
"Pilavlık pirinç Baldo mu Osmancık mı olmalı?" diye düşünüyorsanız hemen yanıtlayalım: Her iki cins pirinç de pilavlık olarak kullanılıyor. İkisi arasında sadece pişirme farklı bulunuyor ve lezzet olarak birbirleri ile neredeyse aynı oluyor.
Seçenekler: 1 kg35,32 TL/kg. 2.5 kg45,60 TL/kg.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri