Yeni doğum yapmış kedilerde saldırganlık en sık görülen davranışların başında gelir. Anne kediler, yavrularının sahip olduğu tek korumadır ve onları en iyi şekilde korumak için saldırgan olabilir.
Hamile veya doğum yapmış kediler yavrusunu hayatta tutmak ve onun güvenliğini sağlamak amacıyla içgüdüsel olarak bu davranışı sergilerler. Genelde bu durum anne kedilerde tipik bir davranış sürecidir ve zamanla bu durumun azaldığını görebilmek mümkündür.
Yavru kedilerin annelerinden ayrılması için doğal süreç içinde ortalama 3 aylık bir zaman önerilmektedir. 2 aya kadar yavrular annelerinin yanından ayrılmak istemezler. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması ve birçok konuda kedilerin annelerine ihtiyaç duymadıkları zaman ayrılmaları mümkündür.
Yavruları ölen kedi ne yapar? Yavruları ölen kedi onları terk eder. Ancak az sayıda yavrusu öldüyse, ölenleri yiyebilir. Enfeksiyonun yayılmaması ya da avcıların diğer yavrulara yaklaşmaması için bunu yapmak zorundalar.
Birçok kedi patilerine dokunulmasından hoşlanmaz. Fakat yavru kediler buna alıştırılabilir. Yavru kedinizi, patilerine dokunup, sevmeye alıştırabilirseniz, pek çok konuda rahat edebilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Ne Kadar Aç Kalabilir
Sağlıklı bir kedi en fazla 1 haftaya kadar aç kalabilir. Fakat bu süreçte hem aç hem de susuz kalırlarsa hasta olabilirler ve bu durum da kötü sonuçlara sebep olabilir. Ancak yavru kediler henüz gelişimlerini tam olarak tamamlamadıkları için 1 gün bile aç kalmaması gerekir.
Yeni doğmuş bir kedi yavrusu sütsüz birkaç saatten fazla yaşayamaz. En fazla 12 saat yaşarlar ve sonra yok olurlar. Ancak 3 haftalıkken annesi tarafından terk edilmiş bir yavru kedi, anne sütü ya da diğer süt olmadan en fazla 2 – 3 gün yaşayabilir.
Kediler emzirme döneminde enerjiye ihtiyaç duyar ve bunu da ancak yedikleri besinler ile elde edebilirler. Bu nedenle yeni doğum yapan kedilere mutlaka içeriği bol proteinli besinler vermek gerekir. Protein bakımından zengin mamaları da tercih edebilirsiniz. İçinde kalsiyum olması da kedilerin enerji almasını sağlar.
Kedilere süt verilmemesinin en önemli nedeni onların sindirim sisteminde laktoz adı verilen enzim yoktur. Bu yüzden de sütün içindeki besleyici olan maddeleri alamazlar.
Yaklaşık 3 aylık dönem geçtikten sonra yavrular, bağımsızlığını kazanmaya ve artık anne kediden ayrılmaya hazır hale gelmeye başlar. Annelerinden vaktinden önce ayrılan ve yeterince süt emmeyen kediler, ileride sevgi eksikliği çekebilmektedir.
Yavruları ilk defa ayrıldığı zaman kediler üzgün olabilirler. Onları umutsuz şekilde evde arayabilirler.
Kediler kardeşleriyle çiftleşir mi? Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar.
Yeni doğmuş olan kediler yaklaşık üç haftalık olana kadar anne sütü ya da yavru kediler için özel olarak üretilen süt tozları ile dengeli bir biçimde beslenebilir. Bu süreçte kedi, anne sütünden ya da yavru kediler için olan süt tozundan başka bir besin ile beslenmemelidir.
Yavru maması, ayrıca enerji ihtiyacı 3 kat artan emzirme dönemindeki anne kediler için süt üretimine yardımcı olması bakımından idealdir. Her iki dönemde de kedi, sık fakat az miktarda beslendiği için mamaya her an erişebilir olmalıdır. Ayrıca, her zamanki gibi, yanında bol miktarda temiz ve taze su bulundurulmalıdır.
Yavru kedinin, gece onu duyabileceğiniz, yumuşak, sıcak ve inip çıkabileceği kadar alçak bir yerde uyuması gerekir. Çünkü yavru kediler beslenme ve su içme gibi ihtiyaçlarını karşılama eğiliminde olduğundan, yataklarına kendi başlarına erişebilmeleri fazlasıyla önemlidir.
Yeni doğum yapmış kedilerden beklenen davranış, doğan yavrularını agresif bir şekilde yalayarak onları temizlemesidir. Bu temizleme davranışı hem kedideki bakteriyel oluşumların önüne geçilmesinde hem de yavru kedinin kan dolaşımının uyarılmasına yardımcı olmaktadır.
Yavru kedi doğar doğmaz süt emmeye başlar. Yaşamının ilk üç gününde her kedi yavrusu hangi memeden besleneceğini seçer ve annesi tarafından beslendiği süre boyunca bu seçime bağlı kalır. Bu ilk günlerde meme emmek, bağışıklığını geliştirmesine yardımcı olan kolostrum adlı maddeyi bu yolla aldığı için çok önemlidir.
Karnında sertlik yoksa, davranışları normale döndüyse bitmiştir. Ayağa kalktığında kontrol etmeniz lazım. Karnı boşsa, yanlarda şişlik yoksa, karın aşağıya sarkıksa sallanıyorsa doğum bitmiştir.
Henüz yeni doğmuş bir yavru kedinin anneden ayrılması çoğunlukla ölümle sonuçlanabilir. Annenin yavruyu emzirmediği durumlarda anne sütü yerine geçen kediler için özel kedi süt tozu bulunmaktadır. Anne kedinin varlığı ve sütü yavrunun olumlu ve sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir.
En iyi yol, onu bir kıyafetinizin içine koyup, veteriner hekime gitmenizdir. Veteriner hekim ziyaretinizden sonra yapmanız gereken, evin sakin ve üşümeyeceğinden emin olduğunuz bir yere yavru kediyi koymaktır. Naylon, muşamba gibi malzemeler kullanmaktan kaçının.
İlk olarak beslenme için anne sütü gereklidir fakat bu durumda yavru kediler için özel olarak tasarlanmış süt biberonların yardımı ile verebilirsiniz. Biberon ile sık sık beslenilmeli ve temizlenmelidirler. Aynı zamanda çok genç yaşta bir veteriner bakımına ve besin takviyesine gerek duyulur.
Kedilerin ilk Haftalarda Su İçmesine Gerek Yok
Ama kedilerin gözü açılıp yürümeye başladıktan sonra mutlaka temiz bir kapla su verip suyla tanışmasını sağlamalısınız. Yavru kediniz anne sütü ya da formül sütü azaltıp ayına uygun mamaya geçtiğinde ise kesinlikle su vermeye başlamalısınız.
Yavru her 3-4 saatte bir beslenmelidir. Yavruyu beslemek için kucağınıza bir havlu serin ve yavruyu bu havlunun üzerine karın üstü duracak şekilde koyun.
Yavru kediniz sade yoğurdu gayet iyi sindirebilmesi gerekir, bu nedenle denemeye değmeyebilir. Yavru kediniz hala büyümekte olduğundan, onu neyle beslediğinize çok özen göstermelisiniz. Yoğurdun yavru kediler için neredeyse hiçbir besinsel faydası bulunmamaktadır ve onların hassas küçük karınlarını rahatsız edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri