Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor.
Düğünde gelinin ailesi ve damadın ailesi tarafından geline farklı takılar takılmaktadır. Genel olarak her iki aile tarafından geline altın takı seti ve altın bilezik takılır. Yakın akrabalar da isteğe göre bilezik ya da tam altın, Reşat altını takabilirler.
Nişan törenlerinde damada, kız tarafı da bir takı takmaktadır. Damada takılacak olan takı genelde saat olmaktadır. Ama siz damadın tercihine göre farklı bir takı da seçebilirsiniz. Takı olarak seveceği bir künye ya da kolye de tercih edebilirsiniz.
Ayrıca kız tarafı beyaz eşyayı da almaktan sorumludur. Ancak bazı yörelerde erkek tarafının aldığı da görülür. Bu noktada büyüklerinize danışarak hareket etmenizde fayda var. Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir.
İlgili 45 soru bulundu
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
KIZ TARAFI: Yatak odası, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, mutfak eşyaları, küçük ev aletleri, nevresim-yorgan-bornoz takımları…. ERKEK TARAFI: Salon takımı, yemek odası, buzdolabı, televizyon.
Düğün organizasyonu erkek tarafına aittir. Düğün mekanından organizasyona, gelinlikten fotoğrafçıya tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Erkek tarafının düğünde geline bir takı seti ve iki bilezik takması adettendir. Bu adet nişanda takı takıldıysa es geçilebilir.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Erkeğe özgü takılara örnek olarak; kol saati, kol düğmesi gibi takılar gösterilebilir. Sonuç olarak düğün takılarının kimlerden geldiği, miktarının ne olduğu, geline mi yoksa damada mı takıldığına bakılmaksızın tüm bu ziynet eşyaları kadına aittir.
Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi
Söz merasimi esnasında aile büyüğü tarafından çifte takılan yüzükleri erkek tarafının ailesi alır. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur.
Düğünde kız tarafı hem geline ve hem de damada takı takar. Kız tarafı damada genellikle tam altın ve saat takar.
Kadına mehir verilmediyse o altınlar kadına mehir olarak verilmeli. Verildiyse de bence kadınındır. Zaten Ziynet eşyaları Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2020/240 K. sayılı kararına göre; kadına takılan her türlü ziynet eşyası (çeyrek/yarım/tam altın, bilezik, takı seti vs.) ve para kadına aittir.
Bu törende kaynana geline ziynet olarak ne takacaksa (Altın, inci, gerdanlık, küpe, bilezik, vb.) sırasıyla takar.
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir. Erkek tarafı da, geline, gelinliğin yanı sıra, düğün günü ya da özel günlerde çeşitli hediyeler alırlar.
Düğünde beyaz eşyaları kim alıyor?:
Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafına aittir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanıyor.
Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Beyaz eşyalardaki alınacakların bölüşülmesi yöreden yöreye değişiklik gösterse de çoğunlukla; televizyon, buzdolabı ve bazı ev aletleri erkek tarafından karşılanırken; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, yatak örtüleri, tencere takımları, halılar ve perdeler kız tarafından alınır.
Beşik; İlk çocuğun beşiğini kızın ailesi getirir. Aile gücüne göre beşikle birlikte çocuğun tüm ihtiyaçlarını alır ve bir altınla beşiği götürür.
Damat adayı, kız istemeye giderken, şık bir buket çiçek, çikolata, söz yüzükleri ve geline takılacak takı seti götürür. Kimi yörelerde söz geleneklerine göre geline ve/veya ailesine hediye etmek üzere söz bohçası hazırlanır. Ancak, bohçaların daha ziyade nişan günü hediye edilmesi yaygındır.
Kız isteme merasiminde öncelikli olarak her iki tarafında çekirdek ailesi ve aile büyükleri katılır. Organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme merasiminin yapılacağı evin genişliğine göre de çiftlerin yakın arkadaşları, kuzenleri gibi yakın çevreleri merasime davet edilir.
Kız istemeye öncelikli olarak çekirdek aile ve aile büyükleriyle gidilir. Kız istemeye erkek tarafının ailedeki en büyük ferdi ile gidilir. Ek olarak, organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme törenin yapılacağı evin genişliğine göre eşlerin yakın arkadaşları ve akrabaları da merasimine davet edilir.
Gelin hazırlanip bekler Damadın akrabaları davul zurnayla gelir ilk önce kiz evinin kapısında çoşkuyla dans edilir. sonra damat eve girer geline gül taktim eder. gelinin kardeşi (kardesi yoksa amca oğlu) kirmizi kurdeleyi yedi kes gelinin beline baglar ( anam bacım kız gelin. eli ayağı düz gelin yedi oğul isterim bir ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri