Bu nedenle mutlaka hekim veya hemşireler tarafından takılmalıdır. Sonda takma öncesinde sonda aparatları ve tek kullanımlık steril malzemeler hazırlanmalıdır.
Sonda, tuvalet gereksinimlerini kendisi göremeyen yatalak, yaşlı ve ayakta durmaması gereken kimselerin idrarını yapabilmesine olanak sağlayan bir düzenektir. Mesaneden idrar yoluna sokularak takılan sonda genellikle felçli kimseler için kullanılmaktadır.
Sonda kadınlarda klitorisin altından takılır. Erkeklerde ise sonda idrar kanalından dikkatli bir şekilde itilerek sokulur. Tüpün mesaneye ulaşmasının ardından idrar da akmaya başlar. Bu şekilde sonda tam olarak takılmış olur.
Nazogastrik tüp uygulaması sık kullanılan bir uygulamadır ve plastik veya silikon bir kateterin burun deliğinden sokulup yutak ve özefagustan geçirilerek mide içerisine yerleştirmesi işlemidir. Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır.
Evde sonda takma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen hastalara ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalara (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) hemşireler tarafından idrar ve beslenme sondasının takılması hizmetidir.
İlgili 29 soru bulundu
Sonda takma çıkarma işlemi kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde gerçekleştirilir. Son derece önemli bir uygulama olduğu için bu işlemin eğitimli ve deneyimli hemşireler tarafından yapılması gerekir. Sonda takma işlemi, sondayı takan hemşire için kolay, hasta için hafif ağrı hissettiren bir girişimdir.
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Evde sonda takma /uygulama işlemini deneyimli ve eğitimli hemşireler yapar. Hastaya önce yapılacak uygulama ile ilgili bilgi verilir. Sonrasında hasta işlem sırasında olması gereken pozisyona getirilir.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Evde sonda çıkarma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen kişilere ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalardaki (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) ile idrar ve beslenme sondalarının birlikte hemşireler tarafından yapılan bir işlemdir.
İdrar sondası uygulanması genellikle oldukça kolay ve hafif ağrılı bir girişimdir. Genel anestezi gereksinimi yoktur ve hastanın konforu açısından lokal bir anestezik kullanılmaktadır.
4.3.Kateter Uzunlukları:
4.3.1.Yenidoğanda 6 Fr, 4.3.2. 3 yaş çocuklarda 6- 8 Fr, 4.3.3.4-10 Çocuklarda 8-10 Fr, 4.3.3. 12-16 Yaş çocuklarda 10-12 Fr, 4.3.5.Kadınlarda 14-16 Fr, 4.3.6.Erkeklerde 16-18 Fr numaralı kateterler kullanılır.
Yanlışlıkla vajinadan girilirse olduğu yerde bırakılır diğer kateterle işleme devam edilir. Erkeklerde; pasif el ile penis dik olarak tutulurken aktif el ile kateter ucuna yakın yerden tutulur. Kateter 15-17,5 cm ya da idrar gelinceye kadar kateter yavaşça ilerletilir.
İdrar sondası ne zaman değiştirilmelidir ? Normal sondalar 3 günde bir değiştirilmelidir. En uzun ömürlü kalıcı sondalar silikonlu foley sondalardır. Silikonlu sondalar bile , enfeksiyon gelişmemesi için en fazla 21 günde değiştirilmesi önerilir.
Steril idrar sondası idrar deliğinden ilerletilir. Sondanın idrar kesesine ulaştığından emin olunduktan sonra sondayı yerinde tutan balon steril su ile şişirilir. Bir miktar idrarın idrar sondasına gelmeye başladığı gözlenir. Son olarak idrarın birikeceği özel torba sondanın ucuna takılır.
Sonda çıkarıldıktan sonra birkaç gün idrarın kanlı veya bulanık görünmesi son derece olağandır. Birkaç gün içerisinde bu durum normale dönecektir. Yine iyileşme döneminde ani idrar sıkışıklığı, idrar yaparken yanma hissi gibi bazı rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz.
Hastanın içinde bulunmuş olduğu yatağı hemşirenin gözetiminde ve denetiminde yapmak. Ayağa kalkabilecek durumda olan hastanın yatak çarşaflarını değiştirir. Hastaya ait olan sürgü ördek gibi materyalleri hemşire bilgisi dahilinde dökümünü yaparak temizler.
Tedavi edici lavman çeşitleri bağırsak ile ilişkili enfeksiyon hastalıklarının tedavisi için gerekli ilaçları içeren solüsyonlardır. Bu lavmanlar, hastane ortamında doktor kontrolünde gerçekleştirilirler.
Yara yerleri için özel su geçirmez bantlar kullanılırsa hasta taburcu olur olmaz duş alabilir. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Femidom (kadın prezervatifi) doğum kontrolündeki bariyer yöntemlerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Ortalama 15 cm'lik bir boya sahip olan kese ya da kılıf şeklinde olduğu söylenebilmektedir. Kadın prezervatifi cinsel ilişki öncesinde vajinanın içerisine yerleştirilmektedir.
Bu maddeler lateksin dokusunu bozabilir. Prezervatif takmadan önce penisin tamamen erekte olması önemlidir. Prezervatifi penisin baş kısmından başlayıp aşağı doğru yuvarlayarak takmalısınız. Baş kısmındaki rezervuarı iki parmağınızla sıkarak içeride hava kalmasını engellemeyi unutmayın.
Eğer sonda 7 günden kısa bir zaman diliminde takılı kalacaksa plastik sonda, 3 haftaya kadar kalacaksa silikon kaplı lateks sonda, 3 haftadan uzun kalacaksa ise silikon sonda kullanılmalıdır. Bu sondalar kalitesine göre farklı modellerde olabilmektedir.
Kondom Sonda / Prezervatif Sonda
Erkek hastaların kullanımı için uygundur. Kadın hastaların kullanımına uygun değildir. Prezervatif sondalar, erkek penisine bir prezervatif gibi giydirilir. Diğer tip sondalara göre uygulaması daha kolaydır ve enfeksiyon riski daha düşüktür.
İdrar sondası takıldığında mesanede kasılma olmadan biriken idrar dışarı atıldığı için, sonda çıkarıldıktan sonra idrar torbasında kasılma sorunu olabilir. Bu kasılma sorunu nedeniyle idrar çıkışınız olmaz ve idrar mesanede birikir (Glob oluşması).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri