Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
Ancak unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat edilmelidir. Hamilelik öncesi aldığı vitamin ve minerallere devam etmesi ve günde ek 25 gram protein alması koşulu ile emziren annenin diyet veya egzersiz yapması, sütün kalitesini ve miktarını etkilemez.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Anne vücudunda süt üretimi 13.00-16.00 saatleri arasında yavaşlar. Sütün kalitesini artırmak için bu saatler arasında uyumanız ya da dinlenmeniz, süt üretimini artırır. Her emzirme seansında anne 70 kalori harcar. Vücuda giren enerjinin azalması süt üretimini de düşürür.
Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır.
“Emziren anne oruç tutarsa sütü kesilir mi?” sorusu da merak edilenler arasında. Oruç döneminde yaşanan susuzluk, açlık ve yorgunluk nedeniyle annenin süt miktarı etkilenebilir. Özellikle uzun saatler susuz kalma sebebiyle süt üretimi azalabilir.
Bebeğin memeden alacağı ilk besine kolostrum denir. Görüntüsü anneden anneye değişebilen genellikle sarı renkte ve kıvamlıdır. Özel olarak çok besleyicidir ve bebeği pek çok hastalıktan korur. Anne sütü içeriği kolostrumdan olgun süte doğru değişimi hayatın ilk 1-2 haftası sırasında olur.
Çünkü annenin beslenmesi süt kalitesini ve içeriğini doğrudan etkiler. Doğru beslenmeyen annede emzirme sırasında bir takım eksiklikler gelişir ya da sütün kalitesi düşebilir. Bu da bebeğin daha az kilo almasına neden olur. Ayrıca genetik faktörlere bağlı olarak sütün yağ miktarı da kişiden kişiye değişebilir.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
“İlk süt” ya da “ağız süt” dediğimiz ilk gelen koyu kıvamlı süt daha sarımtırak renkte iken, olgun süt beyaz ve inek sütünden daha sulu görünümdedir, rengi mavimsi bile olabilir. Bebek büyüdükçe sütün rengi değişebilir. Bunun nedeni bebek büyüdükçe ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde sütün içeriğinin değişmesidir.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Demlenerek yapılan rezene çayı ise antioksidan etkisi nedeniyle yaşlanmayı geciktiriyor, anne sütünün salgılanmasına katkı sağlıyor ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığa iyi geliyor.
Anne sütü alan bebeklerin ayda en az 500 gr alması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir. Bebeklerin gün içerisinde sık idrar yapması, sabahları idrarla dolu bezin olması veya beslenme sonrası az miktarda kusmanın olması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir.
Emzirme sıklığı artırılmalı, anne bebeği sık sık emzirmelidir. Çünkü memedeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile doğrudan ilintilidir. Tamamen boşalan bir meme 3 saatte tamamen dolar. Dolayısıyla 3 saatte 1, bebeğin emzirilmesi çok önemlidir.
Bebeğiniz normalden daha az miktarda ya da koyu renkli kaka yapmaya başladıysa bu yeterli süt alamadığı anlamına gelir. Aynı şekilde daha az çiş yapması da bebeğin beslenemediğinin bir göstergesidir. Yeterli süt olmaması ya da sütün kesilmeye başlamasının en doğru işaretlerini bebeğinizden alabilirsiniz.
Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Uzmanlar katkısız maden sularının içerisinde bol miktarda mineral bulunduğu için anne adaylarının maden suyu içmesinin faydalı olduğunu ve anne sütünü arttırdığını önemle vurguluyor…
Geceleri de emzirmek gerekli
Prolaktin hormonu geceleri daha fazla salgılanır. Bu nedenle geceleri emzirme süt üretimini artırır. Prolaktin hormonu anneyi gevşetir ve bazen uykusunu getirir.
Rezene çayı, sütü artıran karışım çaylarda muhakkak yer alan bir bitki çayıdır. Sütü az gelen kadınların, emzirme döneminde kurtarıcısı olan rezene çayı aynı zamanda sindirimi de rahatlatmaktadır. Bebekte gaz oluşumunu önlemek adına rezene çayını günde 2 fincan ölçüde tüketebilirsiniz.
Emziren annelerin tükettiği gıdalar 12 saat içinde sütü etkiler. Bu nedenle ne kadar çok sıvı o kadar süt demektir. Laktoz intoleransı olan bebeklere sahip anneler peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmemeli ya da kontrollü yemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri