Eğer çocuk 0-4 yaş aralığında ise anne bakımına muhtaç olan bir çocuk demektir. Hakim genellikle bu yaş aralığındaki çocukların velayet hakkını anneye vermektedir. Annenin maddi durumuna ya da yaşam tarzına bakılmaksızın velayet kararı verilir, çünkü bu yaş aralığındaki çocuklar anne bakımına muhtaçtır.
Hangi Durumlarda Velayet Değişimi Gerçekleşir? Yetişkin olmayan çocuğun anne ve babası ilgisizse, kötü davranıyorsa ve çocuğun sağlıklı gelişimi için elverişli bir ortam yoksa mahkeme kararı ile çocuğun velayeti anne ve babadan alınır. Yetişkin olmayan çocuk bu durumda bir kuruma yerleştirilir.
Anne, kötü alışkanlıklara sahipse, fiil ehliyeti yok veya akıl hastalığına sahipse, hakim velayeti anneye vermez. Annenin çocuğun duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarına yeterince karşılık verememesi, uygun yaşam koşullarını sağlayamaması, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığı gibi sorunlar varsa, velayet anneye verilmez.
4 yaşındaki çocuğun velayeti genel olarak anneye verilir. Yargıtay kararlarına göre 0-3 yaş arası çocukların annesinden duygusal ve fiziksel olarak ayrılması olası değildir.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir Mi ? 8 yaşın üzerindeki çocuğun, babasında kalmasının daha iyi olduğuna karar verilirse, çocuğun velayeti babasına verilir. Eğer anne vefat etmişse ya da anne cezaevineyse de çocuğun velayeti babasına verilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Baba, çocuğun velayetini almak için bir dava açabilir ve mahkemede duruşma yapılır. Mahkeme, tarafların delillerini değerlendirir ve çocuğun en iyi çıkarlarını gözeterek velayet kararını verir. Sonuç olarak, babalar da çocuklarının velayetini alabilirler.
Anne velayeti istemezse, çocuğun velayetini istemediğini mahkemeye beyan ederse velayet mahkeme tarafından babaya verilebilir. Anlaşmalı boşanmalarda taraflar ortak karar aldığından çocuğun durumuna yönelik alacakları karar mahkeme tarafından kabul edilecektir.
Çalışmayan anneye de velayet verilebilir. Zira her ne kadar çocuğun bakım ve yetiştirilme yükümlülüğü çalışmayan kadına da yüklense de, velayeti alamayan babanın da çocuğun bakım ve eğitim giderlerine katılma yükümlülüğü devam etmektedir.
Çocuklar bebeklik döneminden itibaren kısa sürelerle anneden ayrı kalabilirler. 3-4 yaşlarında ise gün boyu anneden ayrı kalabilir, hatta zorunlu durumlarda birkaç haftalığına bile anneden ayrı kalmaya dayanabilirler.
Üstelik 12 yaş ve üzeri çocuklar için de irade beyanı çerçevesinde velayet hakkının babaya verilmesi yaygın bir durumdur. Konuyla ilgili önemli olan bir diğer nokta da annenin düzenli hayat yaşayıp yaşamamasıdır.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Boşanma davasında çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılması ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkeme, çocuğun yüksek yararını gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti babaya verebilir. Ancak büyük bir istisnai durum yoksa özel bakım ihtiyaçlarının olduğu 0-7 yaş aralığında anneye bırakılır.
Annenin evlenmesi, çocuğun beden, bilişsel ve ruhsal gelişimi açısından gelişimi bozulmuyor ise velayet annede kalabilmektedir. Annenin yeniden evlenmesinde çocuğun menfaatine aykırı durum ya da durumlar meydana geliyor ise çocuğun velayeti anneden alınabilmektedir.
Hakim velayeti kime vereceği konusunda karar verirken; dikkat edeceği konulardan ilki ve en önemlisi çocuğun yaşıdır. Çünkü henüz anne bakım ve şefkatine muhtaç olan bir çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi çocuğun sağlığı ve kişisel gelişimi açısından çocuğa büyük zararlar verebilir.
Çocuğun velayetinin anne veya babaya verilmesi, çocuğun sağlığı, güvenliği ve refahı açısından en iyi kararın alınmasına odaklanan mahkeme tarafından belirlenir. Eğer anne tarafından çocuğun güvenliği veya sağlığı tehlikeye atıldığına dair önemli kanıtlar varsa, çocuğun velayeti babaya verilebilir.
Türk Medeni Kanunumuzda boşanma davası sonucunda müşterek çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılacağı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Aile Mahkemesi, çocuğun yüksek menfaatini gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti gerekli gördüğü hallerde babaya da verebilecektir.
8-10 yaş: Bir buçuk saatten fazla yalnız bırakılmaması yönündedir, sadece gündüz hava aydınlıkken ve akşam erken saatleri içerir. 11-12 yaş: Üç saate kadar yalnız bırakılabilir ancak bu gece geç saatlere kadar olmamalıdır. 13-15 yaş: Denetimsiz bırakılabilir, ancak tüm bir gece bırakılmamalıdır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Çeşitli yönlerde çocuk
Bilim insanları çocuğun büyümesinin ve gelişmesinin çok büyük bir bölümünün 18 yaşına kadar tamamlandığını söylemiştir. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler 0-18 yaşlarındaki insanları çocuk kabul eder. İnsan dönemleri konusunda ise çocukluk dönemi ergenlik döneminin başlamasıyla biter.
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Ayrıca aldatan taraf anneyse bile çocuğun anne ile kalması çocuğun menfaatleri bakımından daha yararlı ise velayet hakkı anneye verilebilir. Bu durum baba için de aynıdır. Buna rağmen, Yargıtay kararlarına göre velayet hakkının özellikle on iki yaş altı çocuklar için anneye verilmesi durumu daha fazla gözlenmektedir.
Çoğunlukla aile mahkemeleri, ayda 2 gün(hafta sonuna denk gelen 2 gün), okul yarı yıl tatillerinin bir haftası, dini bayramlarda birer gün ve çocuğun yaşı mümkün kılıyorsa yaz aylarında 15 ya da 30 gün çocukla babası arasında görüşmeye yönelik kişisel ilişki kararı vermektedir.
TMK m. 337 hükmüne göre evlilik dışı doğan çocuğun velayet hakkı anneye verilir. Anne küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velayete engel durum var ise, çocuğun menfaatine göre vasi atanabilir veya velayet babaya verilebilir.
Çocuğun yaşı küçükse anne bakım ve ilgisine muhtaç olduğu kabul edilir ve çocuk anneye verilir. Tabi anne haysiyetsiz bir hayat sürüyorsa veya bir akıl hastalığı varsa veya çocuğa bakmasının sakıncalı olduğu ciddi bir neden varsa hakimin takdiri ile babaya da verilebilir.
Çocukların velayetini alabilmek için bazı kriterler vardır. Çalışmayan anne olmak bu kriterleri kırmaz. Ancak çalışıyor olmak bunlar arasında kesin olarak yer almaz. Her ne kadar çocuğun üstün menfaati velayetteki öncelikli kriter olsa da, maddi durum bunun için kesin bir şart kabul edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri