Kâr, Farsça kökenli bir kelimedir. Kârın sözlük anlamı; alışverişten sağlanan para kazancıdır. Diğer bir tanıma göre kâr; belli bir süre içinde, ticari bir işletmenin ekonomik faaliyetleri sebebiyle varlığında meydana gelen artıştır.
Buna göre kanun koyucu yeni TTK döneminde kâr payının sadece “ayrılmasını” değil; pay sahiplerine “ödenmesini” öngörmekte olup, bu kapsamda kâr payı dağıtımının zorunlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Kar dağıtım politikası, işletmelerin elde ettikleri net karın ortaklar ve dağıtılmamış kar kalemi ve yedek akçeler arasındaki dağılımını belirleyen bir politika olarak tanımlanmaktadır. Kar payı dağıtım politikalarını belirleyen önemli faktörlerden birisi de vergi uygulamalarıdır.
Kâr payı; kârın, pay sahibine şirket tarafından ödenebilen ve miktarı belli edilmiş, dağıtılmasına genel kurul tarafından karar verilen kısmıdır. Kar payı dağıtımı; ayrılması gerekli yedek akçeler ayrılmasından sonra, yasada ve esas sözleşmede belirlenen ya da genel kurulda kararlaştırılan oran üzerinden dağıtılır.
Anonim Şirketler Kurumlar Vergisi mükellefidirler. Tüm beyannameler elektronik ortamda verilmektedir. Kurumlar Vergisi oranı vergi matrahının % 20'sidir. Çalışanlar, gerçek kişilerden kiraladıkları işyerleri, aldıkları serbest meslek hizmetleri için muhtasar beyanname verip, gelir vergisi stopajı öderler.
İlgili 15 soru bulundu
Limited şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 50 dir. Anonim şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 500 hissedar olabilir. 500 üzeri hissedarın varlığı, halka açık şirket olma ile mümkün olabilmektedir. Tabi özel izin ile kurulan şirketler için ilgili mevzuatta yer alan sınırlamalar geçerlidir.
İlgili yılın kârı, kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar dağıtılmazsa veya sermayeye ilave edilmezse tevkifata tabi tutulacak. Normal hesap dönemine tabi şirketler beyannamelerini nisan ayında veriyor.
Anonim şirketlerin dağıtılmayan kâr stopajı uygulaması, Türk Ticaret Kanunu'nun 519. maddesinde yer almaktadır. Buna göre, şirketlerin yıllık faaliyet raporlarına göre belirlediği kârın %20'si, vergi dairesine stopaj olarak ödenmektedir. Bu uygulama, şirketlerin vergi kaybını önlemek amacıyla getirilmiştir.
Özetlemek gerekirse faiz ve kâr payı arasındaki fark, vade sonunda kazancın taahhüt edilmemesidir. Kâr payında kazanç oranı paranın değerlendirildiği projenin verimliliğine göre değişiklik gösterir. Yatırım yapılan projenin kâr oranı düşükse tasarruf sahibinin elde edeceği kazanç da az miktarda olur.
Bunlar; nakit olarak kâr payı ödeme, pay senedi şeklinde kâr payı ödeme, pay senetlerinin geri satın alınması, mal olarak kâr payı ödeme ve kâr payı olarak intifa senedi verilmesi şeklindedir. 1. Şirketten fon çıkışı olmaksızın kâr dağıtımı yapılmaktadır.
Bu şirketler, iktisap ettikleri kendi hisse senetleri veya ortaklık paylarına ilişkin olarak dağıtılmış kar payı sayılan tutarlar üzerinden % 15 oranında stopaj yapacaklardır. Karar, 7 Temmuz 2023 tarihinden itibaren iktisap edilen paylara ilişkin olarak uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 22. maddesi hükmü uyarınca, tam mükellef kurumlardan elde edilen brüt kar payının yarısı (%50'si) gelir vergisinden müstesnadır. 2022 yılında elde edilen brüt kar payının kalan yarısı, 70.000,-TL'den fazla ise beyana konu edilmesi gerekmektedir.
Halka Açık Anonim Şirketlerde Kâr Dağıtımı:
Ayrılması gereken yedek akçeler ve 1. temettü ayrılmadıkça kâr ertesi yıla devredilemez, başka yedek akçe ayrılamaz.
Daire, E:2001/3880, K:2004/323 sayılı kararlarıyla sorumluluğun fer'i ol- duğu hususuna vurgu yapmıştır. Hem AATUHK mükerrer 35. maddesi hem de VUK 10. maddesinin 2. fıkrası gereği, şirketin öde- yemediği kamu borçlarından dolayı anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu müteselsil sorumluluktur.
Payları borsada işlem görmeyen ortaklıkların kâr payını tam ve nakit olarak dağıtmaları zorunludur. Dağıtım işlemine en geç dağıtım kararı verilen genel kurul toplantısının yapıldığı hesap dönemi sonu itibarıyla başlanmalıdır.
Anonim şirketler, iş yılı sonunda düzenlenen bilânçoya göre ve herhâlde genel kurulun bilânço, kâr ve zarar hesabının kabulüne ve kârın dağıtımına ilişkin kararına dayanarak kâr dağıtabilirler.
İlgili kanunlarda geçmiş yıl kârlarının dağıtımı ile ilgili yıl bazında herhangi bir süre sınırlaması söz konusu değildir. Yani geçmiş yıllara ait kârların kaç yıl süreyle öz kaynaklarda ilgili hesapta tutulabileceği ya da ne zaman dağıtılması gerektiği hususunda herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.
542 Olağanüstü Yedekler Hesabı: Sermaye şirketlerinde Genel Kurul tarafından ayrılmasına karar verilen olağanüstü yedek akçeler ile dağıtım dışı kalan kârlar bu hesapta yer alır.
İşletme kâr elde edip bu kârı herhangi bir şekilde değerlendirmediği ve ya başka hesaba aktarmadığı sürece yıllar itibariyle bu hesapta birikir. Bunun dışında geçmiş yıl kârları; şirket oraklarına dağıtılabilir, sermayeye eklenebilir ya da yedek hesaplarına alınabilir.
Bu itibarla, anonim ve limited şirketlerin her yıl safi kârlarının yirmide birini, ödenmiş esas sermayelerinin beşte birini buluncaya kadar, I.tertip kanuni yedek akçe olarak ayırmaları gerekmektedir.
Ticari hayatta şirketler, ileride karşılaşabilecekleri risklere karşı kâr ettikleri zamanlarda önlem almak zorundadır. Şirketler için bu önlemlerden en önemlisi yedek akçe ayırmaktır. Bu durumu dikkate alan kanun koyucu, sermaye şirketleri için belli bir oranda yedek akçe ayrılması konusunda zorunluluk getirmiştir.
Anonim şirketlerin kurulması için minimum 50.000 TL sermayenin gerekli olması, Sermayesi 250.000 TL'nin üstündeki anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğunun olması, Genel kurul toplantılarında bakanlık temsilcisinin bulunmak zorunda olması anonim şirketlerin dezavantajlarındandır.
Anonim şirketler, hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize ederek ortakların varlıklarını koruması, sermaye paylarının kolay ve hızlı bir şekilde el değiştirebilmesi ve yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 181 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre bir anonim şirket, limited şirkete dönüşebilecektir. Bu tür değişikliklerinde yeni kurulacak olan limited şirketin kuruluş hükümleri uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri