Antalya'nın antik çağdaki adı Pamphylia idi ve burada kurulan şehirler bilhassa II. ve III. yüzyılda altın çağını yaşadı.
Antalya şehri ve çevresine antik çağda, “çok verimli” anlamına gelen Pamphylia, Batı kesimine ise Lykia denirdi. Milattan önce VIII. yüzyıldan itibaren buraya Ege denizinin Batı kıyılarından göçenler; Aspendos ve Side gibi şehirleri kurmuşlardır.
9. Antalya
MÖ ll. Yüzyılda Bergama karalı ll. Attalos tarafından kurulan şehir önceleri ismini kurucusundan aldı ve Attaleia adıyla anılmıştır. Zamanla bu isim Adalia, Antalia ve son olarak günümüzde Antalya şekline dönüşmüştür.
Antalya'nın, M.Ö. 159-138 tarihlerinde hüküm sürmüş Bergama Kralı II. Attalos tarafından kurulduğu, "Attalia, Atalia ve Adalya" adalarının da buradan geldiği tahmin edilmektedir. M.Ö.
Antalya halkının çoğu Antalya'ya başka yörelerden gelmiştir. Yani doğal olarak büyük bir çoğunluk Antalya'da doğmamıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Antalya'da yörükler, kentlinin geçmiş ve kültürel açıdan temelini oluşturur. Antalyalı vatandaşların geneli eskiden yörük olup, merkeze göçmüş ve yörük kültüründen kopmuştur. Yörüklük bir çok zaman bir millet gibi algılanmıştır, ancak milletten öte kültürü yansıttığı belirtilmelidir.
Tüm bu gerekçelerle 12 Mart 1914 tarihinde Teke Sancağı, Konya Vilayetinden ayrılarak bağımsız hâle getirilmiştir. Bağımsız sancakta idari teşkilatlanma uzun ve meşakkatli bir yol izledi. Bu süreçte yeni kaza ve nahiyeler tesis edildi.
Alanya'nın ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu henüz bilinmemektedir. Kentin bilinen en eski adı Korakesium dur. Bizans döneminde ise Kalanoros ismi verilmiştir. 13, YY da Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1, Allaaddin Keykubat'ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir.
Bozahmetli Yörük Aşireti, Anadolu Selçukluları döneminde Orta Asya'dan gelerek Toroslara yerleşen Oğuz boylarından olup, Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşarlar. Aşiret üyelerinin sayıları net olarak belirlenememiş ise de yirmi bin civarında oldukları düşünülmektedir.
I.Gıyaseddin Keyhüsrey'in ölümüyle yerine geçen büyük oğlu Selçuklu sultanı I. İzzettin Keykavus Sinop'un fethinden sonra Antalya'ya gelmiş, Antalya'yı fethederek ikinci kez 1216 yılında Selçukluların hakimiyetine sokması ile Müslüman alemine fetihnameler aracılığı ile bildirilmiştir.
Antalya'nın Meşhur Yerleri ve Hediyelikleri
Akabinde gezmek için Manavgat Şelalesi, Tazı Kanyonu, Düden Şelalesi, Antalya müzesi, Termessos Antik Kent, Antalya ters ev ve tabii yazın gidenler için Konyaaltı sahili tercih edilebilir. Antalya'yı bilindik bir şehir yapan diğer meşhur yer ise Kaleiçi'dir.
Burdur, Isparta ve Antalya illerinin 2023 toplam nüfusu 4 Milyona yaklaşacaktır. Antalya ilinde istihdam edilen insan sayısı 1 milyon ve Antalya kentinde 500 bin civarında olacaktır.
Geyik, tilki, sansar, sincap, alageyik, yabankeçisi, çakal, sırtlan, kurt, ayı, keklik, bıldırcın, üveyik, yaban güvercini, çulluk, turaç, karatavuk, sarıasma ve turna ilin başlıca yaban hayatını oluşturmaktadır.
2022 ilçe nüfus bilgileri nüfusa göre azalan şekilde sıralanmıştır. 2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Kepez, nüfusu en az olan ise İbradı ilçesidir.
Denizi, güneşi ve plajları ile ünlü olan Türkiye'nin en önemli tatil şehirlerinden Antalya aynı zamanda zengin mutfağı ile bilinen bir şehirdir. Antalya'da yapacağınız tatiliniz sırasında bölgenin eşsiz yöresel yemeklerini tatmak isteyebilirsiniz.
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Yörükler, göçebe olan, çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası'nda yaşayan Oğuz kökenli bir Türk alt grubudur.
Yörük kadını güçlü ve mücadeleci bir yapıda olmasına rağmen toplum içinde kocasını yüceltmektedir. Ayrıca aile arasında kocasının otoriteyi sağlamasına yardımcı olmaktadır. Aile ataerkil görünse de Yörük kadınları erkek kadar inisiyatif ve söz sahibidir. Yörük erkekleri kadınlara danışıp onlardan fikri almaktadır.
Alanya, Antalya İli sınırları içerisinde şehir merkezine 135 km. mesafede Akdeniz kıyısında yer almakta ve 36°30'07” ve 36°36'31” kuzey enlemleri ile 31°38'40” ve 32°32'02” doğu boylamları arasında175.658 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.
Kentin adını da Sultan Alaaddin'in şehri anlamına gelen Alâiye olarak koymuştur. Alaaddin Keykubat döneminde şehir en parlak günlerini yaşar.
Günümüzdeki tarihi dokusu 13.yüzyıl Selçuklu eseri olan kalenin tarihi Helenistik döneme kadar inmektedir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan önce bir il statüsünde olan Elmalı, Cumhuriyetle birlikte Antalya'ya bağlanmıştır. Eski ismi Emelas olan ilçe, biraz da elma yetiştiriciliğinin eski ismiyle benzerliği dolayısıyla Elmalı ismini almıştır. İlçenin daha önceki isminin ise Kabala olduğu söylenmektedir.
Marla sanıldığının aksi- ne Arapça bir sözcük olmayıp, Divanı-ı Lügatit Türk'te geçen özbeöz Türkçe bir sözcük olup sözcük anla- mı 'Yüksek Ulemalar Diyarı' demektir. Buna rağmen Türklük ve Türkçe'den bihaber işgüzar idareciler ta- rafından ismi Akseki olarak değiştirilmiştir.
Tarihçe. Serik'te ilk yerleşim yeri, M.S. 2. yüzyılda Bergama Krallığı'na bağlı olarak bugünkü Yanköy Köyü yakınlarında bulunan Sillyon (Koçhisar tepesinde) da ve Belkıs Köyü'nde Aspendos olarak iki yerde kurulmuştur. Osmanlı maliye ve tapu kayıtlarında serikli aşiret boyunun yerleştiği ve ismini verdiği ilçe.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri