Günümüzdeki tarihi dokusu 13.yüzyıl Selçuklu eseri olan kalenin tarihi Helenistik döneme kadar inmektedir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır.
Surlar, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirleri ortak eseridir. Surların 80 burcu vardır. Surların içinde kiremit çatılı 3000 kadar ev bulunmaktadır.
ALANYA KALESİ
Kandeleri adıyla da bilinen Alanya yarımadasındaki yerleşim, Helenistik döneme kadar inmekle birlikte günümüze kalan tarihi dokusu 13. yüzyıl Selçuklu eseridir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır.
Antalya kurulurken burçları, kapıları ve sur duvarlarıyla denizden ve karadan gelebilecek tehlikelere karşı, kenti korunaklı kılan “Antalya Kalesi”, günümüzde sadece sosyal bir alan olmanın dışında, tarih araştırmacıların, mimarların, arkeologların da ilgilendiği önemli bir tarihi doku.
Anadolu Selçuklu hükümdarlarından 1. Alaaddin Keykubad, Alanya kalesinde hüküm süren ve hristiyan sülalelerinden olan Kyr Vart' ı 1221 yılında yenilgiye uğratarak Kaleyi ele geçirmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Alâiye Beyliği bugünkü Alanya taraflarında kurulmuş bir Türkmen beyliğidir. Kökleri Afşar boyundan gelmektedir.
6km uzunlukta surlar tarafından çevrilmiş, 10 hektarlık bir yarımada üzerinde bulunan Alanya Kalesi; Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.
Ancak, Hüsnü Karakaş'ın belediye başkanlığı döneminde en tartışmalı icraatı Antalya Surları'nın yıkılması oldu. Kentin hava alamadığını gerekçe göstererek bu kararı aldı. Bu adım, kamuoyunda büyük bir tartışma yarattı. Hüsnü Karakaş, 1948 yılında hayatını kaybetti.
Alanya Kalesinin en üst noktasında etrafı surlarla çevrili bir alan Alanya Kalesi İçkale'si olarak adlandırılmaktadır. İçkale günümüzde açık hava müzesi gibi gezilebilen bir bölümdür. Burada Sultan Sarayı, çok sayıda sarnıç, koğuşlar ve bir şapel görülebilir.
Irmakların, akarsuların yeşilin içinde eşsiz bir doğal ortam sunduğu Alanya'da Damlataş Mağarası, Dim çayı gibi bölgeler de çok meşhur. Şehir içinde restoran ve lokantalarda birçok kişinin favorisi balık ürünleri olurken, Alanya'da aynı zamanda sebze yemekleri de çok ilgi görüyor.
Denizden ve karadan zor ulaşılabilirliği ve doğal korunaklı oluşu nedeniyle tarihi boyunca kesintisiz yerleşim gören Alanya Kalesi; Anadolu'yu süsleyen yüzlerce kalenin günümüze dek ayakta kalmış ve en iyi korunmuş olanlarından biridir.
Şehrin adı eski Arap kaynaklarında "Antaliye", Türk kaynaklarında ise "Adalya" olarak geçer. Yerleşme, 20. yüzyılın ilk çeyreğinden başlayarak "Antalya" olarak adlandırılmıştır.
Antalya'nın antik çağdaki adı Pamphylia idi ve burada kurulan şehirler bilhassa II. ve III. yüzyılda altın çağını yaşadı. V. yüzyıla doğru da eski ihtişamını kaybetti. Yöre Doğu Roma ya da Türkiye'de tanınan adıyla Bizanslıların hâkimiyeti altındayken, 1207'de Selçuklular tarafından Türk topraklarına katıldı.
Tarihçe : "Attalos Yurdu" anlamına gelen Antalya, II. Attalos tarafından kurulmuştur. Bergama Krallığı'nın sona ermesiyle (M.Ö. 133) bir süre bağımsız kalan kent, daha sonra korsanların eline geçmiştir.
Alanya Kalesi ve Kızılkule
Selçuklu hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat tarafından, tersane ve limanı koruma amacıyla inşaa ettirilmiştir.
Alanya Kalesi içerisinde bulunan, Ehmedek bölgesine çıkışı sağlayan Alanya Teleferik; 300m yükseklik, 900 m hat uzunluğuna sahiptir. 2017 yılında hizmet vermeye başlayan ve 17 Kabini bulunan Alanya Teleferik, saatte 1130 kişi taşıyabiliyor.
Cenevizliler, 1348-1349 yılları arasında, kentin kuzeyinde Galata Kulesi ni ve çevre surlarını inşa ederek bölgelerini genişletmişlerdir.
İstanbul Surlarını Kim Yaptı ? İstanbul surları ilk olarak Yunanlı Megara kabilesi tarafından Sarayburnu civarında yapılmış. Daha sonra MS. 2.yy'da Roma İmparatoru Septimus Severus Byzantion'u ele geçirmiş ve ceza olarak surları yıktırmış ve kendi mimari kültürüne göre yeniden inşa ettirmiş.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Alâiye, önce Kıbrıs Eyaletine bağlanır (1571), ardından Konya Vilayetinin sancağı yapılır (1864), sonra Antalya sancağına (1868) ve nihayet 1871 yılında da Antalya'nın ilçesi yapılır.
Alanya'nın uzun yıllardır süren teleferik hayali gerçek oldu. UNESCO Dünya Kültür Mirası adayı olan tarihi Alanya Kalesi'nin ulaşım ağının iyileştirilmesine katkıda bulunan Alanya Teleferik 14 kabin ile hizmet veriyor ve 830 metre hat uzunluğuna sahip.
1 Ağustos tarihinden itibaren Alanya Arkeoloji Müzesi'ne giriş ücreti 40 TL'den 75 TL'ye, Alanya Kalesi'ne giriş ücreti ise 150 TL'den 280 TL'ye yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri