Diyanet İşleri Başkanlığı, kripto para ile zekat ve fitre verilip verilemeyeceği konusunda sorularımızı yanıtladı. Başkanlığın açıklamasına göre, kripto paralar ile zekat ve fitre verilmiyor ancak elinizde bulunan dijital varlığın karşılığı üzerinden hesaplanan miktar ile zekat vermek gerekiyor.
Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan kripto paraların kullanımı caiz değildir.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, A Haber'de katıldığı canlı yayında kripto paraların caiz olup olmadığına ilişkin soruya, "Güvenilir olmadığı ve istismara açık olduğu için caiz diyemeyiz" dedi.
İngiltere Hazine Komitesi, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi herhangi bir varlığa dayalı olmayan kripto paraların ticaretini kumar olarak nitelendirdi.
Her kimin doları varsa ve onun zekâtını vermek isterse dolar olarak veya eş değer bir para birimiyle zekâtı çıkarabilir. Döviz kuru değişikse en yüksek kurdan hesaplanır. Böylece fakirlere en yarar şekilde davranılmış olur. Sonuç olarak daha az miktar verme hilesine düşülmemiş olur.
İlgili 26 soru bulundu
Zekat yılı içerisinde ödenecek olan borçlar çıkıldıktan sonra kira gelirleri, diğer gelirlerle birlikte nisap miktarına (80,18 gr. altın veya değeri) ulaşır ve üzerinden bir kameri yıl geçerse kırkta bir (% 2,5) oranında zekatının verilmesi gerekir.
Altın üzerinden zekat verecek kişilerin zekat vermeden önce güncel altın fiyatlarını öğrenmesi gerekmektedir. Güncel altın fiyatları öğrenildikten sonra kişi sahip olduğu altının gramınca zekatını vermektedir.
Özetle ölen kişi kripto paralarını Türk hukukuna tabi yerli bir dijital para borsasındaki hesabında tutuyorsa, mirasçıları dijital paralar için müracaatta bulunabilecektir. Fakat yurt dışındaki bir borsada ise o ülke hukukuna göre hareket edilmesi gerekecektir.
Bitcoin'in yaratıcısı Satoshi Nakamoto'nun, yaklaşık 1.1 milyon Bitcoin'e sahip olduğu tahmin edilmektedir. 1.1 milyon Bitcoin'in değeri ise 2023 yılında 20.7 milyar dolara eşittir. 1.1 milyon sayısı ise Bitcoin madenciliği trendinin ilk 2 yılında tanımlanan bir model baz alınarak bulunmuştur.
Türk Hukukunda Kripto Para ve Bitcoin Vergi
Türk hukukunda ilgili yasal bir düzenleme henüz yapılmamıştır. Bitcoin karşılığı devlet garantisinde olmayan bir mevzudur. Yani kripto paraların karşılığında henüz bir devlet garantisi söz konusu değildir.
Nihat Hatipoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kripto para konusunda doğrusu çok gönülden caizdir diyemiyorum. Borsada bir değer var, görüyorsunuz ele dokunur, fabrika var. Borsada bir sakınca yok ama kripto para, Bitcoin benzeri şeyler konusunda gönülden bir şey diyemiyorum.
Bitcoin alıp satma türünde bir yatırım değil. Bitcoin'e yatırım konusunda seçebileceğiniz birkaç seçenek bulunuyor. Start-up'lara, şirketlere, hisse senetlerine veya blockchain gelişiminin kendisine yatırım yaparak Bitcoin üzerinden para kazanabilirsiniz.
Simsarlık olarak bilinen ticari aracılık prensip olarak caizdir. Fıkıhta Cuale olarak bilinmektedir. İmam Buhari sahihte şöyle dedi: “Simsarlık ücreti bölümü: İbn Sirin, Ata', İbrahim ve Hasan simsarlık ücreti alınmasında sakınca görmemişlerdir. Komisyon ücretini ancak işi yerine getiren kişi almaya hak eder.
Bitcoin'in en önemli özelliklerinden birisi oldukça güvenli bir ödeme aracı olmasıdır. Bitcoin'in üzerine inşa edildiği Blockchain teknolojisi siber saldırganlara karşı geleneksel ödeme yöntemlerine göre çok daha güvenli bir işlem ekosistemi sunmaktadır.
Sual: Borsaya girmek, alım satım, yatırım yapmak caiz mi? Caizdir. Hisse senedi almak, bir şirkete ortak olmak demektir; fakat kumar oynar gibi, sürekli bununla meşgul olmamalıdır.
1 Bitcoin (BTC) fiyatı, anlık olarak 727.050 TL ve 26.655 USD'ye karşılık gelmektedir.
TripleA'e göre Hindistan'da 103 milyon, Çin'de 58 milyon ve ABD'de 45 milyon kişi kripto paraya sahip durumda bulunuyor. Türkiye ise toplam nüfusun %5,5'ine denk gelen 4,6 milyonun üzerinde kullanıcıyla dünyada en fazla kripto para yatırımcısına ev sahipliği yapan 15. ülke konumunda bulunuyor.
Satoshi Nakamoto
Bu listenin başında yer almasına rağmen Satoshi Nakamoto'yu listenin geri kalanından ayıran büyük ve önemli özellikleri var. Öncelikle, Satoshi Nakamoto'nun gerçekte kim olduğu bilinmiyor ve bu isim, Bitcoin'i icat eden kişi veya kişileri temsil etmek için kullanılıyor.
Ancak her ne kadar pek bilinmese ve güncel fiyatı sebebiyle tahmin edilmese de, BTC ilk çıkış fiyatı 2009 senesinde 0 Amerikan doları olmuştur. Bundan bir sene sonra ise 0,06 dolara ulaşmıştır.
Bitcoin (BTC) elektronik olarak kullanılan ve dağıtılan dijital bir para birimidir. Bitcoin, merkezi olmayan denklerarası bir ağdır. Tek bir kurum veya şahıs tarafından kontrol edilmez.
Bitcoin'in yasaklandığı ülkelerden bazıları Bangladeş, Bolivya ve Ekvador'dur. Yine de tüm bunlara ek olarak Bitcoin'in resmi para birimi ilan edildiği ülkeler de vardır. El Salvador, 8 Haziran 2021 tarihinde senatodan geçen tasarı ile birlikte Bitcoin'i resmi para birimi ilan etmiştir.
Kısaca Türkiye de ; Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini alıp satmak yasaldır, suç değildir. Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine devlet güvencesi bulunmamaktadır. Herhangi bir kamu otoritesi (BDDK, TCMB benzeri) gözetimi ve denetimi altında değildir.
Bir kimsenin sahip olduğu para, altın, gümüş ve ticaret malları dışında ev, dükkan, araba gibi kiralık veya kiralık olmayan fazla mallarına zekât gerekmez.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu "Ev almak için biriktirilen paraya zekât düşer mi?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Biriktirilen para nisaba ulaşıp üzerinden bir yıl geçtikten sonra zekâtının verilmesi gerekir. Söz konusu paranın hangi ihtiyaç için biriktirildiği bu hükmü değiştirmez.
Şayet para bir arkadaş veya islami bir bankada yatırılmış ve bundan bir kar elde edilirse; anaparayla birlikte karın da zekatı verilir. Ana paranın süresi, kar için de geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri