Antalya Kuşatması veya Attalia Antalya, 1207 yılında güney-batı Anadolu'da bir liman şehri Attalia (bugünkü Antalya, Türkiye), Selçuklu tarafından fethidir.
Sultan 1.İzzettin Keykavus‟un Antalya‟yı fethederek ikinci kez 1216 yılında Selçukluların hakimiyetine sokması Müslüman alemine fetihnameler aracılığı ile bildirilmiştir. Antalya şehrinin ikinci kez fethi ve onarımıyla birlikte şehir için farklı bir dönem başlamıştır.
II. Kılıç Arslan zamanında Antalya'ya ilk kez kuşatılmış fakat fetihle sonuçlanamamıştır. Sonraki dönemde fetih gerçekleşmiş Antalya fethedilmiştir. Sultan I. Gıyaseddin Keyhüsrev, saltanatı sırasında Antalya'yı üç aşamalı olarak 1207 yılında fethetmiştir.
Konya'da düzenlediği ordusuyla harekete geçerek, 4 yıl Kıbrıslıların idaresinden sonra Antalya'yı kuşatan Selçuklu Sultanı İzzeddin Keykavus, Bizans ve Haçlılar tarafından savunulan Antalya'yı 1216 yılında denizden ve karadan kuşatarak ikinci kez fethetti.
Amisos şehri Anadolu Selçuklu Sultanı II.Kılıçarslan tarafından Selçuklu hakimiyetine alındı. Türkler burada "Müslüman Samsun" u kurdular. Bundan sonra arap kaynaklarında "Samsun", Batı kaynaklarında ise "Sampson" adına rastlanmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Antalya'nın antik çağdaki adı Pamphylia idi ve burada kurulan şehirler bilhassa II. ve III. yüzyılda altın çağını yaşadı. V. yüzyıla doğru da eski ihtişamını kaybetti. Yöre Doğu Roma ya da Türkiye'de tanınan adıyla Bizanslıların hâkimiyeti altındayken, 1207'de Selçuklular tarafından Türk topraklarına katıldı.
1395 yılında Candaroğulları Beyliği'nin elinde bulunan Samsun kısa bir süreliğine Kadı Burhâneddin Devleti tarafından ele geçirilmiş, Kadı Burhâneddin'in ölümünün ardından 1398 yılında I. Bayezid Samsun'u Osmanlı topraklarına katmış ve Bulgar çarının oğlu İskender'i vali tayin etmiştir.
Antalya Kuşatması veya Attalia Antalya, 1207 yılında güney-batı Anadolu'da bir liman şehri Attalia (bugünkü Antalya, Türkiye), Selçuklu tarafından fethidir.
Alanya'nın ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu henüz bilinmemektedir. Kentin bilinen en eski adı Korakesium dur. Bizans döneminde ise Kalanoros ismi verilmiştir. 13, YY da Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1, Allaaddin Keykubat'ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir.
Alanya (Kalonoros) Kuşatması, Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından gerçekleştirilen kuşatma. Bu kuşatma sonucunda Alanya, Selçuklu hâkimiyetine geçmiştir. Alanya Kalesi, Selçuklu hâkimiyetine geçti. Şehir garnizonu (Sayı=?)
Yani, bu dönemi de içine alacak biçimde bundan 812 yıl önce Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev, 1207 yılında Bizans egemenliğindeki Antalya Kalesi'ni ve devamında tüm şehri ele geçirmiştir. Dolayısıyla Antalya'nın fetih tarihi 1207 yılıdır ve 5 Mart tarihi olarak kabul edilmektedir.
Adını kral Attalos'tan alan bu şehir, kaynaklarda Atalia, Adalia, Satalia, Antaliyye, Adalya gibi isimlerle yer alır. Her dönemde yerleşim merkezi olarak kullanılan Antalya ve çevresinde antik dönemlerden kalma yer adlarına sıklıkla rastlanır.
29 ekim 1923 den sonra Türk devletinin tamamında olduğu gibi Antalya kentinde de büyük değişimler olmaya başlamıştır, Osmanlı döneminde sancak olan Antalya Türkiye cumhuriyeti döneminde il ünvanını alarak Antalya vilayeti olmuştur, 1923 döneminde yavaş yavaş büyüyen Antalya ili cumhuriyet ilan edilince hızlı göç alarak ...
1902 tarihinde Teke Sancağı, Antalya, Akseki, Alanya, Elmalı ve Kaş kazaları ile 11 nahiye ve 524 köyden meydana gelmekteydi. Antalya, Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde Konya'dan ayrılıp bağımsız bir sancak olma özelliği kazandı.
Milattan önce 2000 yılından bu yana bölge, sırasıyla; Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletlerinin ve Pers, Büyük İskender ile onun devamı sayılan Antigonos, Ptolemais, Selevkos, Bergama Krallığı'nın idaresine girmiştir. Daha sonra Roma Devleti, hüküm sürmüştür.
Antalya halkının çoğu Antalya'ya başka yörelerden gelmiştir. Yani doğal olarak büyük bir çoğunluk Antalya'da doğmamıştır. Ancak şimdi Antalya'da yaşıyoruz. Trakya'dan, Diyarbakır'dan, Konya'dan, Burdur'dan, Isparta'dan Sivas'tan, Kastamonu'dan veya Ağrı'dan, Hakkari'den, gelmiş olabiliriz.
Sultan Alaaddin Keykubat derebeyi Kyr Vart'ın kızıyla evlenerek kenti yeniletmiş ve kışlık başkent yapmıştır. Kentin adını da Sultan Alaaddin'in şehri anlamına gelen Alâiye olarak koymuştur.
ALANYA KALESİ
Kandeleri adıyla da bilinen Alanya yarımadasındaki yerleşim, Helenistik döneme kadar inmekle birlikte günümüze kalan tarihi dokusu 13. yüzyıl Selçuklu eseridir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır.
Alâiye Beyliği bugünkü Alanya taraflarında kurulmuş bir Türkmen beyliğidir. Kökleri Afşar boyundan gelmektedir.
İtalyanlar da Güney Batı Anadolu topraklarına asker çıkarmışlar ve 28 Mart 1919 tarihinde Antalya'yı işgal etmişlerdir16.
İngilizler tarafından işgal edilen, Güney Doğu'daki bazı iller daha sonradan Fransızlara terk edilmiştir. İtalyanlar ise Antalya, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Marmaris'i işgal ettiler. Konya ve Akşehir'e de asker yolladılar.
İtalyanlar, 29 Eylül 1911'de Trablusgarp ve Bingazi'yi ele geçirmek için Osmanlı Devleti'ne savaş ilan etti. Ancak aralarında Mustafa Kemal'in de bulunduğu Türk subaylarının öncülük yaptığı direniş hareketiyle karşılaştılar.
Anadolu Selçukluları zamanında Samsun`un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Amisos ismi Selçuklular tarafından Samsun olarak değiştirilerek kullanılmaya başlanılmıştır.
İsmin İbranice kökenli olduğunu savunan görüşe göre İbrani lider Samson, Karadeniz kıyılarına kadar gelip bir kent kurmuş ve kente kendi ismini vermiştir. Diğer bir görüşe göre ise isim Nuh'un oğullarından biri olan Sam'dan türemiştir.
Yangını surların dışından seyreden Türkler, haftalarca tüten kara dumanlardan dolayı şehre “Kara Samsun” adını yakıştırmışlardır. Bu isim, günümüzde hala halk arasında kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri