Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı lisans ve yüksek lisansı aynı ana bilim dalında olan mühendislerin yüksek mühendis unvanını kullanabileceklerini belirtti.
Madde 3 – Birinci maddenin (a) ve (b) fıkralarında yazılı vesikaları haiz bulunanlara (Yüksek mühendis) veya (Yüksek mimar) ve (c) ve (d) fıkralarında yazılı vesikaları haiz bulunanlara da (Mühendis) veya (Mimar) unvanı verilir. Bu unvanlar diploma veya ruhsatnamelere de derç olunur.
Yüksek inşaat mühendisi, inşaat mühendisliği lisans programını bitirdikten sonra yüksek lisans yapmış kişilere verilen unvandır. Yapıların güvenlik kontrolünü sağlar, projeleri hazırlar, denetler ve yönetir.
Sıfat başa getirilir. Dolayısıyla doğru biçim “Yüksek İnşaat Mühendisi” olmalıdır. Bir başka örnek vermek gerekirse, doktorasını tamamlamış bir yüksek inşaat mühendisine “İnşaat Doktor Mühendisi” denilemeyeceği doğrusunun “Dr. İnşaat Mühendisi” şeklinde olduğunun herkes tarafından bilinmesidir.
Ayrıca yurtdışından me- zun olanlar (1950 ve öncesi) Türkiye'ye yüksek mühendis olarak dönmüşler ve bu şekilde çalışmaya başlamışlardır. Halen bu şekilde unvan kullanan üyelerimiz bulunmakta- dır ve bu unvan bir lisans unvanı olarak kullanılmaktadır. Ancak bugün bu uygulama bulunmamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Bu unvanlar diploma veya ruhsatnamelere de derç olunur. Madde 4 – Mühendislik veya mimarlık tahsilini gösteren Türk veya ecnebi yüksek mekteblerinde cari usullere göre doktora imtihanı vererek buna mahsus diplomayı almış olanlar doktor mühendis unvanını taşırlar.
Makine mühendisliği lisans bölümünü başarı bitirdikten sonra yabancı dil sınavı, ALES ve başka sınavlara girerek yüksek lisans eğitimi almaya hak kazanan ve yüksek lisans eğitimi sonunda tez yazarak eğitiminizi başarı ile tamamlarsanız, makine yüksek mühendisi olabilirsiniz.
"Yükseköğretim Kurulu, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı' nın görüşü dikkate alınarak yüksek lisans programının tezli veya tezsiz olmasının "Yüksek Mühendis" ünvanını kullanabilmesi için herhangi bir engel teşkil etmediğine, tezsiz yüksek lisans öğrenim mezunlarının da "Yüksek Mühendis" ünvanını kullanabileceklerine ...
Evet yapabilirler. Ancak kişinin eğitim almak istediği kurumun bu alandaki başvurularda mühendislik gibi bölümlere de izin vermiş olması gerekir. Örneğin mühendislik fakültesi mezunu bir birey matematik, finans gibi bölümlerde yüksek lisans eğitimi görebilir ancak lisansüstü anlamda veterinerlik eğitimi göremez.
Söz konusu hüküm izahatlar çerçevesinde; 4 yıl süreli Teknik Eğitim Fakültesi mezunu memuriyete 9'uncu derecenin 1'inci kademesine anılan 36 maddenin A/2 bendi uyarınca 1 derece ilave edilerek 8'inci derecenin 1'inci kademesinden memuriyete başlatılması gerekmektedir.
Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği... Türkiye'nin en çok kullanılan kariyer platformu kariyer.net'e kullanıcılar tarafından girilen bilgilerden elde edilen ortalama aylık net maaş verilerine göre, Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği.
Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı", "hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Bu bölümlerden mezun olan ziraat mühendisleri, ziraat alanında üniversitelerdeki enstitülerin açtığı yüksek lisans programlarına başvurabilirler. Bu yüksek lisans programlarını okuyan ve gerekli şartları tamamlayan öğrenciler, yüksek ziraat mühendisi unvanını alır.
Mühendisler uzmanlık alanlarının dışında yöneticilik yapma konusunda da iddialı olmaya devam ediyor. Mühendisler uzmanlık alanlarının dışında yöneticilik yapma konusunda da iddialı olmaya devam ediyor. Hatta denebilir ki ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın yarısından çoğusu mühendis mezunlar tarafından yönetiliyor.
"yüksek mühendis" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 3 sonuç engineer msc i. certified engineer i. professional engineer i.
Yüksek öğretim kurumlarında (lisansüstü mezuniyet şartı aranan) araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman ve okutman gibi kadrolara başvurarak çalışabilirsiniz. Eğer tezli program mezunu iseniz doktora eğitimi alarak akademik kariyerinizi sürdürebilirsiniz.
CEVAP: Yüksek mühendis unvanını kullanabilmek için eğitim alınan yüksek lisans programının Tezli ya da Tezsiz olmasının Yüksek Mühendislik unvanın kullanılmasının önünde bir engel teşkil etmeyeceği tezsiz programdan mezun olanlarında unvanı kullandığının da bilmenizi isteriz.
Yüksek lisans yapan memurların aylık ücretleri, ilave kademe ilerlemesinden etkilenirken, ayrıca bu eğitimlerden dolayı bazı memurların aylık ücretleri artabilmektedir. İlave kademe ilerlemesinin maaşa etkisi, ilgili memurun bulunduğu derece ve kadro unvanına göre farklı miktarda olabilmektedir.
Tezli yüksek lisans eğitimi 4 dönem yani 2 yıl sürmektedir ve bu sürenin 1 yılı tez yazım aşamasıdır. Tezsiz yüksek lisans ise 3 dönem yani 1,5 yıldır.
Master ile yüksek lisans arasındaki fark her zaman merak edilir. Ancak master demek, yüksek lisans demektir zaten. Bu nedenle ikisinin arasında bir fark yoktur.
Uzman mühendis olabilmek için de mühendislik fakültesini bitirdikten sonra en az 5 yıl uzman mühendisler yanında mesleki deneyim kazanmak, mühendis odalarının açtığı meslek içi eğitim programlarına katılmak ve en önemlisi de uzmanlık sınavında başarılı olmak gerekiyor...
Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği oldu.
uzerine yüksek lisans yaparsa yüksek mühendis ünvanını kesinlikle alamaz.Sadece ele muh. diplomasına sahip olur.Muh. dışında da durum aynı. Örneğin müh. dışı bir meslek sahibi müh. üzerine YL yaparsa yüksek müh. olmaz.En önemlisi imza yetkisi olmaz.Sadece müh.
Mühendis olmak için üniversitelerin ilgili mühendislik bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak yeterli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri