29 EYLÜL 2017 ANTALYA DEPREMİ
1 Tarihsel Dönem Depremleri
31 Ocak 1741 Rodos Depremi • 8-20 Mart 1743 Antalya Depremi 8-20 Mart 1743 tarihleri arasında Antalya'da korkutacak derecede büyük depremler olmuştur.
Antalya'nın Alanya ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem oldu. Saat 12.05'te gerçekleşen deprem 89,75 kilometre derinlikte meydana geldi.
Antalya'da saat 15.39'da 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, depremin merkez üssünün Korkuteli ilçesi olduğunu açıkladı.
AFAD'ın internet sitesinde, Alanya merkezli depremin şiddeti 4,2 olarak açıklandı. Aynı sarsıntı Kandilli Rasathanesi'nin sitesinde ise 4,3 olarak kaydedildi.
İlgili 24 soru bulundu
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise Akdeniz açıklarında gerçekleşen depremin büyüklüğünü 5,4 olarak açıkladı. AFAD'ın Antalya'nın Gazipaşa ilçesinin 39 kilometre açığı olarak tespit ettiği deprem, yerin 77,22 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Antalya ilinde Türkiye Diri Fay (MTA) haritasıve deprem tehlike haritası (AFAD) verilerine göre Kale ve Kekova olmak üzere 2 fay sistemi mevcuttur (Şekil 1.7). Ayrıca Kasaba Çizgiselliği olarak, şüpheli fay sistemi belirlenmiştir.
Akdeniz kıyı bandında jöle kıvamındaki zemin yapısına rağmen yapılaşmaya açılan bölgeler olduğuna vurgu yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Bayram Ali Çeltik, şehrin zemin yapısına uygun olmayan yapılaşma yüzünden ciddi deprem riskleriyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.
Antalya il merkezi 2. derece deprem bölgesi içindedir. Sismik etkinliğin yoğun olduğu batı kesimler ise 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bunlara yapı kalitesinin yetersizliği ve zayıf zeminlerin bulunması da eklendiğinde Antalya'nın depremselliği ilgi konusu olmaktadır.
Antalya ve çevresinde hissedilen bir deprem meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Kandilli, depremin büyüklüğünü 5.5 olarak açıkladı.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesindeki bilgiye göre, merkez üssü Antalya'nın Korkuteli ilçesi olan 4,5 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin, 95,4 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
AFAD'tan ilk açıklama. Son dakika gelişmesine göre Alanya deprem ile sallandı. AFAD'tan yapılan açıklamada depremin büyüklüğü 4.5 olarak ölçüldü.
4 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremlerde eşyalar yerinden oynar, zayıf binalar hasar görebilir. 6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
Buna göre, 4 üncü derece deprem bölgesi tehlikenin en az olduğu bölge iken, 3 üncü derecede bu tehlike biraz daha fazladır. 2 inci derece deprem bölgelerinde deprem tehlikesi ise 3 üncü dereceden daha fazladır. Ancak, en fazla deprem riski taşıyan bölgeler 1 inci derece deprem bölgeleridir.
Antalya, Türkiye deprem haritasına göre ikinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.
Bu depremde Finike bölgesinde büyük yıkım olmuştur. Bu depremin yaraları sarılmadan 1743 yılında büyük bir deprem oluyor. Depremlerin şiddeti ölçülemiyor ama 7'nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
2-Antalya'nın dağ bölgesinde zemin çok sağlam. Kentin oturduğu ova bölgesinde ise durum farklı. Ova bölgesinin batısında yaygın olarak travertenler yer alır. Bunlar da sağlam ve kuru zeminlerdir.
Antalya 2. derece deprem bölgesi olarak sayılmaktadır. Fethiye-Burdur Fay Zonu, Helenik-Kıbrıs Fayı'nın Finike açıklarında uzanan bölümü Kıbrıs Yayı'nın devamı olan Kırkkavak Fayı ve Aksu Fayı boyunca uzanan fay zonu Kemer-Isparta, Kemer-Korkuteli uzanımlı Antalya Zonu'dur.
Dr. Dipova: -"(Kıbrıs taraflarındaki) Dalma-batma zonu fay hattı denizaltı dağlarının altından giriyor, Antalya'nın şehir merkezine geldiğinde derinlik 90 kilometreye ulaşıyor" -"Öyle sanıldığı kadar güvenli bir yerde yaşamıyoruz" ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.
'ANTALYA HER ZAMAN TSUNAMİ RİSKİ ALTINDA'
Antalya, her zaman bir tsunamiye maruz kalabilir. Tsunaminin etkisi, deniz seviyesinden yüksekte olan bölgeler için büyük bir risk oluşturmaz. Ama dalga boyunun 10 metreyi bulduğunu düşünün. Bu durum, deniz seviyesindeki bölgelerde ciddi risk oluşturacaktır.
Türkiye'de yaşanan büyük ve yıkıcı depremi göz önüne alarak, Türkiye'deki çeşitli risk bölgelerini harita üzerinde göstermeyi düşündük. 1. derece en büyük risk bölgesi, 5. derece ise Türkiye'de deprem riskinin en az olduğu yerlerdir. Gördüğünüz gibi Alanya 3. ve 4. sıra arasında yer alıyor ve 3,5. sırada yer alıyor.
KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri