Örneğin hormon eksikliği nedeniyle hastada azospermi varsa hormon takviyesi ile sorun çözülebilir. Ancak tıkanıklığa bağlı olarak azospermi gelişen hastada ameliyat gerekebilir. Böylece bazı hasta gruplarında azospermi tedavi edilebilir. Neticede doğal yolla çocuk sahibi olmak mümkün olabilir.
Azospermik erkeklerde kısırlık (infertilite) görülebilir ve çocuk sahibi olmada başarısız olabilirler. Ancak meni içerisinde sperm görülmezken, testislerde sperm görülebilir. Azosperminin tıkanıklığa bağlı ve tıkanıklığa bağlı olmayan sebepleri vardır.
Azospermi ise erkek menisinde hiç sperm bulunmaması durumudur. Erkek üreme hücresi spermin, menide hiç bulunmaması durumunda, doğal yollarla gebelik sağlamak mümkün değildir.
Eskiden pek çok erkek, menilerinde canlı sperm bulunmadığı için çocuk sahibi olamıyordu. Ama artık testislerdeki spermlerle baba olmak mümkün. Gelişen teknoloji sayesinde, artık hiç sperm hücresi bulunmayan erkekler de baba olabiliyor.
Mikro-TESE ameliyatı ile testislerde canlı olgun sperm hücresi bulunabilir. Hormon ve genetik testleri normal çıkan hastalarda kısa süreli tedaviler ile sperm çıkışı sağlanamaz ise ilk başvurulması gereken yöntem mikro-TESE, yani basit bir cerrahi müdahale ile testislerden sperm elde edilmesidir.
İlgili 17 soru bulundu
Azosperm olanlarda genetik problemler tedavisi olan ve ilaç tedavisiyle ortadan kaldırılabilen problemler değildir. Anne karnından itibaren oluşan genetik yapılar değiştirilemez.
Eğer düşük sperm sayısından endişeleniyorsanız, bir mililitre meni içerisinde, 15 milyondan az, bir boşalmada ise 39 milyondan az sperm hücresine sahip olmanız gereklidir. Düşük sperm sayısına sahip olsanız bile partnerinizi hamile bırakma şansınız bulunmaktadır.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Azospermi durumunda, sperm elde edilmesi için yapılan cerrahi sperm elde etme yöntemlerinin tamamı lokal anestezi altında uygulanabilir. Çok nadiren, hasta isteğine bağlı, genel anestezi de kullanılabilir. Hepsi hastaneye yatış gerektirmeden ayaktan yapılan işlemlerdir. İşlemler çoğu zaman 30-45 dakika sürer.
Azospermi, kısırlık nedenlerinin %15'ini oluşturan, erkeğin menisinde sperm bulunmaması durumudur. Erkekte kısırlık nedenleri arasında en sık karşılaşılan problemlerden biridir.
Tıkanıklığa bağlı olanların tedavisinde sperm kanalların açılması için cerrahi girişimler denenebilir. Tıkanıklığa bağlı olmayanlarda ise tek tedavi yöntemi cerrahi yolla sperm elde edilmesi ve mikroenjeksiyon uygulanması.
Bazense ortada herhangi bir sebep yokken de hastada azospermi bulunabilmektedir. Bu durumda da tek tedavi yöntemi cerrahi yoldan mikro-tese yöntemiyle sperm bulunup ardından tüp bebek yapılabilmektedir. Hastada mikro-tese yöntemi uygulanır ve sperm bulunursa bu kişilerin çocuk sahibi olma şansları çok yüksektir.
Azospermi meni içerisinde hiç sperm bulunmamasıdır. Tüm toplumdaki erkeklerin %1'inde görülür. Erkek kısırlık nedenlerinin yaklaşık %10-15'ini oluşturur. Kısırlık şikâyeti ile başvuran çiftlerin %5'inde erkekte azospermi bulunur.
Türkiye'de, mikro TESE fiyatları ortalama olarak 16.000 TL ile 20.000 TL arasında değişebilir. Bu ücretler, kliniğin kalitesi, ekipmanları, doktorun tecrübesi ve hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir.
İki taraflı cerrahi operasyon yapıldığı takdir de normal şartlar altında doğal yollarla gebelik imkansızlaşır.
Azospermi, erkeğin menisinde hiç sperm olmaması anlamına gelir. Nedenleri arasında üreme yolu boyunca bir tıkanıklık, hormonal problemler, boşalma problemleri veya testis yapısı veya işlevi ile ilgili sorunlar yer alır. Birçok neden tedavi edilebilir ve doğurganlık geri yüklenebilir.
Hormonal yetersizliğe bağlı sperm problemleri sık görülmezler. Bununla birlikte tıkayıcı olmayan azospermi (menide hiç sperm olmaması) ve cinsel isteksizlik (libido azalması) olan olgularda kanda FSH, LH ve testosteron seviyelerine bakılır. Bazı seçilmiş olgularda kan prolaktin seviyesine de bakılabilir.
Azospermik erkeklerin %60-70 bu gruptadır. Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi durumunda, ya çok az sayıda sperm üretilmektedir ya da hiç sperm üretimi bulunmamaktadır. Yani testisin sperm üretimini sağlayan kanalcıklarda (seminifer tubuller) üretim aşamasında sorun mevcuttur.
Azosperm hastalığı doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşmaktadır. Bazı koşullar sperm üretimini ve fonksiyonunu etkiler. Buna bağlı olarak yaygın sebepler şu şekildedir: İlerlemiş Erkek Yaşı: İlerleyen yaştan dolayı özellikle 40 yaş sonrası sperm üretiminde azlık meydana gelir.
Kadınlarda 35 yaşından sonra düşen üreme kapasitesi, erkeklerde 40 yaşından itibaren azalır. 40 yaş, baba olmanın yaş sınırı olmasa da bu yaştan sonra erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali her geçen gün düşer.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Erkeklerde kısırlığın ana belirtisi, bir kadını gebe bırakamamadır. Başka belirgin belirti veya semptom olmayabilir. Ancak bazı durumlarda, kalıtsal bir bozukluk, hormonal dengesizlik, testis çevresindeki genişlemiş damarlar veya sperm geçişini engelleyen bir durum gibi altta yatan bir sorun belirtlere neden olur.
Doğurganlık penceresi olarak da bilinen bu zaman aralığı normalde altı gün – yumurtlamadan beş gün öncesi ve yumurtlama günüdür. Spermin bir kadının üreme sisteminde 5 gün hayatta kalabilmesi ve yumurtanın ancak 12 ile 24 saat arasında döllenebilmesi nedeniyle bu aşama en verimli zaman olarak adlandırılır.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri