Antarktika'yı ziyaret eden ilk Türk bilim insanı olan Atok Karaali'nin ismini taşıyan “Karaali Kayalıkları”nın adlandırılmasının 1968 yılında Antarktika Adları Danışma Kurulu tarafından yapıldığı belirtiliyor.
Geziye, ilk kez TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığı tarafından düzenlenen "Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması"nda birinci olan Antalyalı lise öğrencileri Azra Ayşe Bıçakcı, Hilal Başak Demirel ve Zeynep İpek Yanmaz da dahil oldu.
Antarktika'da Türk Bilim Üssü Kurulumu
2020 yılında Türkiye'nin Antarktika'ya düzenlediği 4. Bilim Seferi kapsamında yola çıkan bir ekip, geçici Türk Bilim Üssü'nün bulunduğu Horseshoe Adası'na ulaşmıştı.
Antarktika'ya gitmek yasak değil. Hatta vize almanıza bile gerek yok. Çünkü Antarktika içinde ülke olmayan tek kıta.
1959 yılında imzalanan ve ülkemizin 1995 yılında taraf olduğu Antarktika Antlaşması, Antarktika'yı barış ve bilime adanmış doğal koruma alanı olarak güvence altına almıştır. Antarktika bu özelliğiyle, insanlığın ortak yararına adanmış yegane toprak parçası ve deniz alanıdır. Antlaşmaya hâlihazırda 53 ülke taraftır.
İlgili 18 soru bulundu
oruç süresi 34 saniye. Dayanabilirsiniz.. ANTARTİKA.
Gündönümlerinde yerkürenin 23.5 derecelik açı ile eğik olması sebebi ile yaz mevsiminin yaşandığı Haziran ayında dairenin her noktasında en azından 24 saatlik gündüz, kış mevsiminin yaşandığı Aralık ayında ise en azından 24 saatlik gece yaşanır.
Kutuplarda her yıl 5 ay gündüz, 1 ay alacakaranlık, 5 ay gece, 1 ay alacakaranlık yaşanıyor. Kuzey ve Güney kutupları birbirine ters olduğu için 21 Temmuz'da Kuzey Kutbunda yaz ortası yaşanırken aynı gün Güney Kutbunda kış ortası. Güneyde ise yaz ortası 21 Aralık.
Antarktika buz sahanlığındaki deliklerin yaklaşık 200 metre derinliğinde olduğu bildirilirken, deniz tabanında 77'den fazla türü içeren yaşam parçaları tespit edildi. Keşfedilen türlerin bir bölümünün daha önce tespit edildiği aktarılırken, büyük bir çoğunluğunun ilk kez tespit edildiği aktarıldı.
14 Aralık 1911'de Norveçli kutup kaşifi Roald Amundsen, Whales Körfezi'nden başlayan ve Axel Heiberg Buzulu üzerinden devam eden bir rota kullanarak Coğrafi Güney Kutbu'na ilk ulaşan kişi oldu.
Antarktika kıtası dünyanın en büyük beşinci kıtasıdır. Ekolojik denge açısından da bu kıta oldukça zengin bir kıtadır. Antarktika Antlaşması bu kıta 1959 yılında bağımsız bir bölge olarak belirlenmiştir. Buna göre bu bölge hiçbir ülkeye ait değil ve buraya her ülkeden temsilci gelebilir.
1-) Dr.
Böylece Antarktika kıtasına ilk ayak basan Türk, Prof. Dr. Atok Karaali olmuştur. 1967 yılında bu kıtaya gitmiştir.
3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Türkiye'nin beyaz kıtadaki geçici üssünü kurduk. 14 bin kilometre uzakta Horseshoe Adası'nda kurduğumuz Türk Bilimsel Araştırma Kampı bilim insanlarımıza 3 yıl boyunca yaz sezonunda ev sahipliği yapacak" yazmıştı.
Tükiye'den direkt uçuş bulunmayan Antarktika'ya ulaşım, Yeni Zelanda ve Şili üzerinden sağlanmakta. Uçuşlar ekim ve mart aylarında yapılırken kıta, varış noktası olarak 28 piste sahip. Türkiye'den başlayacak seyahatiniz 28-37 saat gibi uzun bir sürede gerçekleşecek.
Antarktika'nın adı ise “Arktik'in karşısı” anlamına gelen antarktikos kelimesinden geliyor.
Uydular yardımı ile tespit edilen ve dünyanın en soğuk noktası olarak geçen Antartika'nın tam merkezi -93,2 derece olarak ölçüldü. Antarktika'nın tam merkezinde bulunan en soğuk nokta 2010 yılının 10 Ağustos tarihinde tespit edildi.
Çünkü güneş yılda sadece bir kez tüm boylam hatlarında doğup, batar ve dolayısıyla bütün zaman dilimleri birleşmiş olur. Kuzey Kutbu'nda yaşayan insan toplulukları yoktur ve herhangi bir zaman dilimine sahip değildir.
Bu yüzden kutup bölgelerinin fazla ısınması mümkün değildir. Bu durum her iki kutup için de geçerli olduğu halde Güney Kutbu, Kuzey Kutbu'ndan çok daha soğuktur.
Güney Kutup ise, Güney Yarım Kürede, Antarktika'nın çevresinde yer alır. Kutuplarda hava koşullarında çok soğuk olur ve ortalama sıcaklık -50 derece C'nin altına düşebilir. Bu nedenle, Kutuplarda kar ve buzun etkisi çok güçlüdür.
En kısa oruç tutan ülke, 32 saniye ile Antarktika'dır.
Bu tarih Güney Kutup Noktası'nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Kuzey Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu - 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu'dur. Güney Yarıküre'de yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu - 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu'dur.
Bu bağlamda 6 aylık gündüz süresi artık Kuzey Kutbunda görülürken Güney Kutbu da 6 aylık gece dönemine geçmiş olur.
'Ultra uzun mesafe uçuş yarışı'
Halihazırda dünyanın en uzun seferleri Singapur Havayolları tarafından Singapur-New York arasında yapılıyor. 15,344 kilometre süren en uzun ticari sefer, rüzgar hızı ve hava koşullarına bağlı olarak 18 saat 25 dakikaya kadar çıkıyor.
Singapur Hava Yolları, dünyanın en uzun direkt uçuşunu gerçekleştirdi. Şirket, ilk Singapur-New York seferini 17 saat 25 dakikada tamamladı. Singapur'daki Changi Havalimanı'ndan kalkan uçak ABD'deki Newark Havalimanı'na indi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri