Antep fıstığına Şam fıstığı dendiğini duymuşsunuzdur. Gaziantepliler Antep fıstığına Şam fıstığı denmesine sinirlenir, bu şekilde isimlendirilmesinden hoşnut olmadıklarını her fırsatta açık açık da gösterirler. Antep fıstığının vatanı Gaziantep'tir.
“Musul, Halep, Antep, Urfa, Mardin gibi sıcak olup da denize kıyısı bulunmayan şehirlerde üretilen meyveleri başka diyarlara göndermek için kullanılacak limanlar şam limanlarıdır. Bu şehirden dağıtılan fıstığın adı da zamanla şam fıstığı olarak yerleşmiştir” dedi sevgili babacığım her zamanki soğukkanlı tavrıyla.
Antep fıstığı (Pistacia vera), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından yenebilen kabuklu bir meyve, bu meyvenin çekirdeği ve ağacıdır. Bazı yörelerde Şam fıstığı olarak da bilinir.
Arkeolojik kazılardan elde edilen bilgilere göre Anadolu'da, Hitit Uygarlığı döneminden (M.Ö. 1650-1200) beri antepfıstığı üretimi yapıldığı ve kral sofralarında yer aldığı bilinmektedir.
Antep fıstığının (Pistacia vera L.) ilk olarak Etiler tarafından Güney Anadolu'da kültüre alındığını bilinmektedir. Etiler döneminde saraylarda önemli misafirlere ikram edilen bir ürün olmuş olması, Antep fıstığının kadim dönemden itibaren kültüre alındığını göstermektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Antep fıstığı ağacının kökeninin Orta Asya olduğu biliniyor. Afrika savanlarından dünyaya yayılan atalarımız Orta Asya'ya gelip fıstık ağaçlarıyla karşılaştıklarında bayram yapmış olmalılar. Bazı bilim adamları 700.000 yıl önceye ait buluntuların fıstıkla tanışıklığımıza işaret ettiğini söylüyorlar.
Dünyanın en eski sert kabuklu meyvelerden biri olan Antep Fıstığı'nın kökeni, Batı-Orta Asya ve Suriye'den Afganistan'a kadar olan bölgelerdir.
"Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' fıstığına kimse Antep fıstığı diyemez, Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' dünyanın hiçbir yerinde yok, sadece Şanlıurfa'da üretilen bir fıstıktır.
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir. Türkiye, dünya Antep fıstığı üretiminin %12'sini karşılamaktadır.
Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Antep fıstığı ise bir diğer çam fıstık çeşidi olarak karşımıza çıkar. Antep fıstığı, ağaçgillerin sakız ağacı meyvesinin kabuklu bölümünden elde edilmektedir. Türkiye'de Şam fıstığı ya da çam fıstık olarak da ifade edilmektedir. Antep fıstığı ismini Gaziantep'te yaygın olarak yetiştirilmesinden almaktadır.
Tüplü Fidan Dikimiyle
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Böylece en az 3 yıl daha erken verim alınabilmek- tedir. yetiştiricilik yaygın olarak yapılmaktadır.
Çoğu illerimizde Çitlenbik diye bilinen Menengiç ağacı Antep fıstığının kendisidir aslında. Yetişkin çitlenbik ağacına aşı yaptığınızda ilk yılda bile az miktarda meyve vermeye başlayabilir.
Protein ve Lif Kaynağı: Antep fıstığı, protein ve lif açısından zengin bir atıştırmalıktır. Böylece sindirimi kolaylaştırır, tokluk hissini artırır ve aşırı yeme riskini azaltabilir. Mineral ve Vitamin Deposu: Antep fıstığı, magnezyum, fosfor, potasyum, ve B vitaminleri gibi birçok önemli mineral ve vitamin kaynağıdır.
Yanardağın eteklerindeki Bronte kasabasında belki de dünyanın en leziz fıstığı yetişiyor. Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var.
Ürün alımları 50 adet ile sınırlıdır.
FAO verilerine göre 2020 yılı dünya Antep fıstığı ekim alanında %45 ile Türkiye ilk sırada yer almaktadır. FAO verilerine göre 2020 yılı dünya Antep fıstığı üretiminde Türkiye %25'lik payla dördüncü sırada yer almaktadır.
Fıstığın daha yağsız olması insan vücudu için oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca Siirt fıstığının içerisinde bulunan kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum oranları Antep fıstığına oranla daha fazladır. Bu nedenle Siirt fıstığı insan sağlığı için daha çok tercih edilmektedir.
Siirt Antepfıstığı çeşidinde meyve salkımları olmadan da meyve alınabilir. An- cak antepfıstığı meyvesinin içi yani tohumu yendiği için tozlanma ve döllenme mutlaka şarttır. Aksi tak- tirde meyvenin içi dolmayacağı için içi boş (fis) meyve oluşacaktır. Bu meyvelerin de ekonomik anlamda hiçbir kıymeti yoktur.
Tamamen doğal ve katkısız çiğ Antep fıstığı faydaları ise oldukça fazladır. · Antep fıstığı kavrulmamış olursa içinde A ve B grubu vitaminleri yüksek değerde barındırır. · Sağlıklı yağ bakımından zengin olmasının yanı sıra protein değeri de yüksektir. · Tüm günün yorgunluğunu alır ve vücuda enerji verir.
Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder. Orta Doğu meyvesi olduğundan Şam fıstığı olarak da bilinir.
Şanlıurfa 1,5 milyon da alan ile en fazla üretim alanına sahip ildir. 2021 yılında 119 bin ton Antep fıstığı üretimi gerçekleşmiştir. Şanlıurfa 39 bin ton ton ile ilk sırada yer almaktadır.
Boz İç Antep Fıstığının defalarca kesilmesiyle elde edilen bir üründür. Çikolata sektöründe, helva sektöründe, pastacılık sektöründe ve dondurma sektöründe süsleme veya fıstıklı krema yapımında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri