Antep fıstığı ağacının yetiştirilmesi için en uygun ortam tınlı, derin ve kısmen kireçli topraklardır. Çukurlar açıldıktan sonra hafif bir kök budama işlemi yapılması gerekir. Daha sonra, çukura belli bir miktar yanmış ahır gübresi ve üç on beş gübresi ile karıştırılan üst toprak ilavesi yapılarak fidan dikilir.
Erkek ağaçları dişilerden ayırt etmek oldukça kolaydır çünkü daha yüksektirler ve gözdeleri daha kalındır. Sadece dişi ağaçların çiçekleri antep fıstığı meyvesine dönüşür. Erkek ağaçlar tozlanma için kullanılır. Antep fıstığının meyvesi, fındık gibi taneli bir şekilde değil tıpkı üzüm gibi salkım şeklinde yetişir.
Tüplü Fidan Dikimiyle
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Böylece en az 3 yıl daha erken verim alınabilmek- tedir. yetiştiricilik yaygın olarak yapılmaktadır.
Çoğu meyve ağacında olduğu gibi, Antep fıstığı ağacı aşılama yöntemi ile çoğaltılır. Profesyonel Antep fıstığı yetiştiricileri, iki farklı bitki dokusunun, anaç ve filizin birleşimi olan bir ağaçtan yararlanır. Anaçların toprak kaynaklı hastalıklara (Verticillium) karşı direnci son derece önemlidir.
İklimsel olarak incelendiğinde antep fıstığı yazların sıcak ve kuru olduğu iklimleri sever. Soğuğa karşı da oldukça dayanıklı olan antep fıstığı ağacı kışların görece soğuk ve kuru olduğu yerler de yüksek verim verir. Toprak yapısı olarak derin, tınlı ve kısmen kireçli diyebileceğimiz toprak yapılarında gelişir.
İlgili 19 soru bulundu
Yıllık yağışı 500-400mm. olan yerlerde sulanmadan yetiştirilebilir. Ancak yazın yapılacak 1-2 sulama ürün verimini arttırır. Antepfıstığı meyveleri olgunlaşabilmeleri için yüksek ısı toplamına ihtiyacı vardır.
Antep fıstığı ağacı nasıl sulanır? Kuraklığa dayanıklı bir ağaç olmasına rağmen, Antep fıstığı ağacı, özellikle yaz aylarında, sulandıklarında sistematik olarak daha yüksek verim verirler. Genel olarak, su stresi periyodisite fenomenini arttırır.
Antep fıstığının Antep dışında fazla bilinmemesinin en önemli nedeni fıstığın ekildiği gibi çekirdekten yetişmemesidir. Antep fıstığı Menengiç ağacına aşılanarak yetiştirilir.
Antepfıstığı aşısı sadece farklı isimlerle bilinen aynı cins olan Menengiç Bıttım Çitlembik Sakızağacına yapılmaktadır.
Yüzey Sulama' da Haziran- Eylül ayları arasında 20 günde bir 120 mm' lik su uygulaması, Damla sulama'da 7 veya 15 gün aralıkla sulama yapılabilir. Yedi gün aralıkla 15-20 mm' lik su uygulaması (her sulamada ağaç başına yaklaşık 150-300 litre), Sulamada ıslatılması gereken derinlik 100-120 cm.
Fıstık ağacı uzun ömürlüdür ve muhtemelen 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçları meyve bahçelerine ekilir ve önemli bir üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer.
Antepfıstığı ağaçları yaprağını dökmeye başladığı dönemde budamaya başlanmalıdır. Sert kış gelene kadar budamaya devam edilebilir. Baharda ise sert kış ayları geçtikten sonra başlanıp ağaca su yürüyünceye kadar yapılmalıdır ( Resim 4).
Genç Antep fıstığı fidelerinin tarlaya dikimi, sonbaharın sonundan (kasım veya yaprak dökümü döneminden sonra) ilkbahar başlangıcına kadar gerçekleşebilir. Dikimden önce, alandaki ağaçların dikim yerlerinin belirlenmesi gerekir.
Yaygın bir Antepfıstığı gübreleme programına göre, kış sonu – bahar başı gibi (Şubat-Mart) her olgun ağaç için 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresi ile gübreleme yapmak ve ilkbahar başlarında (Şubat-Mart) suda çözünebilen gübre NPK 15-15-15'i sulama sistemi aracılığıyla gübreleme uygulamaktır (Nisan-Mayıs).
Taban suyu yüksek, ağır ve özellikle drenajı iyi olmayan topraklara dayanıklı değildir. Bununla birlikte, hafif asitli, alkali topraklara veya toprak tuzluluğuna karşı dayanıklı olan bir bitkidir. Lezzetli Antep fıstığı, genellikle orta derecede drenajlı, kireçli topraklarda yetiştirilir.
Kuru koşullarda dikim aralıkları geniş tutulmalıdır. Dikim aralıkları kullanılan anaca görev 6-10 m arasında değişmektedir. Bu sistemde genellikle bıttım veya kültür Siirt fıstığı anaç olarak kullanılmakta olup 7x7 veya 8x8 m mesafelerde dikilmektedir. Siirt fıstığında dikim sonbahar veya ilkbaharda yapılabilir.
a) İlkbahar Mart-Nisan aylarında (erken sürgün aşı dönemi). b) Mayıs sonu-Haziran başı (Haziran göz aşısı veya geç sürgün göz aşısı dönemi). c) Temmuz sonu-Eylül başı (durgun göz aşısı dönemi) olarak gruplandırılabilir. Durgun Göz Aşısı: Bu aşı genellikle yaz (Temmuz sonu- Eylül başı) aylarında yapılır.
Aşılamadan sonra aşı yerinin altından çıkan küçük sürgünler büyümelerine izin verilmeden temizlenmelidir. Aşı bağları 20-25 gün sonra gevşetilmelidir. Aşı sürgünlerini mekanik zararlanmalara karşı korumak amacı ile 15-20 cm olduğunda aşı bağları tamamen çıkarılarak sürgün yatık sekiz şeklinde anaca bağlanmalıdır.
Aşılı açık kök antep fıstığı fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Kasım ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.
Antep fıstığı ağacının yetiştirilmesi için en uygun ortam tınlı, derin ve kısmen kireçli topraklardır. Çukurlar açıldıktan sonra hafif bir kök budama işlemi yapılması gerekir. Daha sonra, çukura belli bir miktar yanmış ahır gübresi ve üç on beş gübresi ile karıştırılan üst toprak ilavesi yapılarak fidan dikilir.
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Antep fıstığı Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev ...
Antep Fıstığı Ağacı Tohumu Çimlenme zamanı: 15-25 gün Çimlenme sıcaklığı için: 18-25 santigrat.
Özgür, Antep fıstığı ağaçlarına iyi bakım yapan ailelerin güzel verim aldığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Susuz bir bölge olduğu için kayısı gibi hızlı yetişmiyor. Fıstık ağacı kıymetli bir ağaç, ürün alabilmek için uzun zaman gerekiyor.
Ancak bu özelliği antepfıstığı ağacının sığ, verimliliği düşük topraklara dikilmesi gerektiği algısına yol açmamalıdır. Aksine derin, verimliliği yüksek topraklarda hem gelişmesi daha iyi, hem de verimi yüksek olur. Toprak pH'sı 7,5-8,5 arasında, tuzluluk sorunu olmayan, derin, hafif yapılı toprakları sever.
Antep fıstığının doğal yayılma alanı olan Güney-Doğu Anadolu'da, yazlar çok sıcak olmakla beraber, kışlar da oldukça soğuk geçer. Bölgede yazın sıcaklığın gölgede 40°C'ye, kışın da -14°C ve -16 °C derecelere düşmesi doğaldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri