Tescil, resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme anlamına gelmektedir. Tescil işlemleri bir gayrimenkul, ürün ya da hizmet için kullanılmaktadır. Söz konusu ürün ya da hizmete ait bütün haklar ve kazançlar resmi olarak işlemi gerçekleştiren kişi üzerine geçmektedir.
Tescil yaptıran bir kişi veya işletme; Fikirlerinin başkası tarafından çalınmasını ve izinsiz kullanılmasını önler. Sahip olduğu markanın tüm yasal haklarını elinde bulundurur. Haksız rekabete karşı kendisini korur.
Marka başvurusu sahibine firma tescili olduğunu belirten marka tescili verilir. Ek olarak marka, sicile kaydedilir. Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir.
Tescil edilebilecek markaların içerisine logolar, amblemler, fotoğraflar, grafik tasarımları, armalar, hologramlar, mühürler, etiketler ve buna benzer şekiller girmektedir. Şekillerle sözcüklerin bir arada kullanıldığı kombinasyonlar da marka olarak tescil edilebilirler.
Herhangi bir şeyi resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme işlemine tescil denir. Tescil kavramı birçok farklı alanda kullanılır olsa da bu kavram en çok marka tescili, gayrimenkul tapu tescili ve trafik tescili olarak karşımıza çıkar.
İlgili 27 soru bulundu
Marka tescil belgesi, hangi ülkede alınmışsa o ülkede koruma sağlayan bir belgedir. Bu sebeple Türkiye'de belgeye bağlanmış bir marka ancak Türkiye'de koruma altında olacaktır. Başka ülkelerde markanın korunması istendiğinde, istenilen ülkelerin patent ofislerine tescil için müracaat edilmesi gerekmektedir.
1- Marka Tescilini Kimler Yapabilir? Türkiye'de marka tescil işlemlerini sadece Türk Patent ve Marka Kurumu siciline kayıtlı, her yıl kaydını yenileyen, mesleki sorumluluk sigortası primini ödeyen YETKİLİ marka vekilleri yapabilir.
Tescil, resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme anlamına gelmektedir. Tescil işlemleri bir gayrimenkul, ürün ya da hizmet için kullanılmaktadır. Söz konusu ürün ya da hizmete ait bütün haklar ve kazançlar resmi olarak işlemi gerçekleştiren kişi üzerine geçmektedir.
·Araç tescil işlemi için araç sahibi veya kanuni temsilcisinin bizzat ilgili trafik tescil kuruluşuna müracaatı zorunludur. ·Tescil işlemi için aracın geçerli muayenesinin bulunması zorunludur.
Tescil edilmemiş bir marka, hukuki anlamda koruma altına alınmaz ve markanızın kullanımıyla ilgili yasal süreçlerde zorluklar yaşanabilir. Rekabet Riski ve Karışıklık: Marka tescili olmayan durumda, benzer veya aynı adı taşıyan başka markalar piyasada ortaya çıkabilir.
Marka tescili yapabilmek için ilk olarak Türk Patent Enstitüsü'nün talep ettiği belgeler temin edilir. Bu belgeler tescil edilmek istenen markanın sahibinin (gerçek/tüzel kişi) statüsüne göre değişiklik gösterir. Belgeler eksiksizce kuruma teslim edildikten sonra başvuru süreci başlatılır.
TESCİL BELGESİ VE PLAKA ZAYİİ İŞLEMLERİ
Diğer tüm araç Tescil işlemleri Noterliklerce yapılmaktadır.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır. Türk Patent Enstitüsüne eksiksiz olarak yapılan marka başvuruları veri giriş, mal ve hizmetlerin kodlanması, arama ve inceleme aşamalarından sonra red için herhangi bir neden bulunmaması halinde üç ay süre ile Resmi Marka Bültenin 'de yayınlanır.
Marka tescil belgesi, markaları hukuki olarak koruma altına alan resmi bir belgedir. Bu belge, marka tescil başvurusu uygunluk durumunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilir. Marka tescil başvurusu sonrası, marka tescil başvurusu yapan kurum ya da kişi adına, uygunluk durumu doğrultusunda verilir.
MADDE 12 – (1) Araç tescil belgesi, araca ve araç sahibine ilişkin bilgileri içeren ve tescile yetkili olanlar tarafından düzenlenen belgedir.
Markaların yasal olarak güvence altına alınmasına marka tescili denilmektedir. Bir marka tescil ettirilmek suretiyle koruma altına alınır. Marka tescili ile markanın tüm hak ve sorumlulukları marka sahibine geçer. Aynı zamanda marka sahibi haricinde kullanılması ve haksız kazanç sağlanması da engellenmiş olur.
Bir taşınır veya taşınmazın üzerinde bir ayni hakkın kurulması için ilgili taşınır veya taşınmazın kütüğüne yapılması gerekli kayda tescil, bu kaydı yapma fiiline tescil etmek denirken bu kayıtların tutulduğu kütüğe de sicil denilmektedir.
Araç ruhsatı, bir araçta bulunması gereken en önemli belge olarak bilinir. Ruhsat, bir diğer adıyla araç tescil belgesi, aracın kimliğidir. Araç çevirmelerinde klasik olarak sorulan “ehliyet ve ruhsat” sözündeki ruhsat, araç tescil belgesi olarak da adlandırılıyor.
Sıfır araçların satışı sırasında bayiler tarafından yürütülen tescil işlemleri sonrasında ve EGM tarafından tescil edilecek olan araçların noterde yapılan satışı sonrasında düzenlenir. Bu belgeler bir ay süreyle geçerlidir.
Marka tescili, bir markanın ticari marka tescili yoluyla yasal olarak korunması sürecidir. Bir şirket, bir markayı tescil ettirerek tüketiciler arasında kafa karışıklığına neden olacak şekilde başkalarının aynı veya benzer markayı kullanmasını engelleyebilir.
Herhangi bir şeyin resmi olarak kayıt edilmesine ya da kütüğe geçirilmesine tescil adı verilir.
Aracın trafiğe çıktığı tarih tescil tarihi olarak ifade edilir. Genelde bu durum aracın üretildiği tarih ile karıştırılır. Ancak aracın tüm işlemlerin tamamlanması ile beraber trafiğe çıktığı durum tescil tarihi olarak bilinir. Böylece yapılan işlemler ile beraber araç artık trafiğe çıkmaya hazır hale gelir.
Ticaret sicilinin temel işlevlerini oluşturan tescilin, üçüncü kişiler üzerinde çeşitli etkileri vardır. Bu etkiler; tescilin kurucu etkisi, tescilin pozitif etkisi, tescilin negatif etkisi, tescilin ispat aracı olması etkisi, tescilin bildirici (açıklayıcı) etkisi, tescilin hukuki sakatlığı onarıcı etkisidir.
Borsaya tabi maddelerin en az miktarları üzerinde yapılan alım satım muamelerinin (ithalat,ihracat,alım satım) borsalara tescili zorunludur. Tescil işleminin yapılabilmesi için alıcı ve satıcıdan en az birinin borsaya kayıtlı olması gerekmektedir.
Patent tescil belgesi; fikri, sınai ve mülki hakların en önemli unsurlarından biri olarak; tescillenen buluşun korunduğunu gösteren, söz konusu buluşların üreticisi ve satıcısının ayırt edilmesini sağlayan resmi bir belgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri