Antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrek yoluyla vücuttan atılırlar. Bu nedenle karaciğer ve böbrekte tahribat yapabilmektedir. Böbrek ve karaciğer hastalarında, antibiyotik tedavisi gerekiyorsa düşük dozlu veya böbrek-karaciğer atılımı olmayan ilaçlar tercih edilmelidir.
Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı sonucunda ciddi sağlık problemleri gelişebilir. Bazı bireylerde antibiyotik alerjisi de gelişebildiği için nefes almakta güçlük, hızlı kalp atışları, bilinç kayıpları, ani tansiyon düşüklüğü ve deride dökülme gibi durumlar da yaşanabilir.
Bazı antibiyotikler bakteri veya parazit türü mikropları öldürerek çalışırlar. Bu tür antibiyotikler genellikle bakteri veya parazitin hücre duvarının yapısına müdahale edilerek işlevlerini yerine getirirler. Bazı antibiyotik türleri ise bakteri veya parazitin çoğalmasını durdurarak çalışır.
Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
İlgili 37 soru bulundu
Antibiyotik kaç gün kullanılmalı diye merak edenler için çoğu antibiyotiğin 7 ila 14 gün için reçete edildiği belirtilmelidir. Bazı durumlarda daha kısa tedaviler de işe yarayabilir. Ancak tedavi süresi ve kullanılacak antibiyotik türü doktorlar tarafından belirlenir.
Deride kaşıntı ve dökülmeler, nefes almada zorlanma, ani tansiyon düşüklüğü, hızlı kalp atışı, bilinç kaybı gibi alerjik belirtiler gözlenebilir. İshal, kabızlık, bulantı, kusma, şişkinlik, hazımsızlık, iştah kaybı ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları antibiyotik zararları arasında yer alır.
“Antibiyotiklerin kimyasal moleküller olduğu unutulmamalıdır” hatırlatmasında bulunan uzmanlar, “Fazla antibiyotik kullanımı vücudu tahminimizden çok daha fazla yormaktadır” diyerek, dünyaya yaklaşan korkunç meteor benzetmesi yapıyor.
Antibiyotik kullanımı ile hastalığın neden olduğu yorgunluk hissi artar. Buna ek olarak, antibiyotikler bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bunlardan en bilineni penisilindir alerjisidir.
1927'lerde keşfedilen ve dünyanın ilk antibiyotiği olan penisilin bakterilerde hücre duvarı oluşumunu önler. Dolayısıyla penisilin veya benzer bir etki mekanizmasına sahip bir antibiyotik hücre duvarı olmayan bir bakteriye zarar veremez.
Antibiyotik kullanımı sırasında mutlaka vücut için sağlıklı besinler de tüketilmelidir. Özellikle C vitamini olan meyve ve sebzeler bu dönemde vücudun direncini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Takviye edici vitaminler de aynı şekilde besinler ile birlikte alınmalıdır.
"Antibiyotik tedavisinin erken sonlandırılmasının, 'antibiyotik direnci' yaratacağı kanısı delillere dayanmıyor. Aksine antibiyotiklerin gereğinden fazla kullanılması direnç oluşturma riskini artırıyor.
Antibiyotik alerjisi, bir antibiyotiğe verilen zararlı bir reaksiyondur. Reaksiyon, ilacı aldıktan hemen sonra veya bıraktıktan günler veya haftalar sonra başlayabilir. Alerjik reaksiyonunuz olup olmayacağını doktorlar önceden bilemezler. Bağışıklık sisteminiz antibiyotiği ilk aldığınızda duyarlı hale gelebilir.
Antibiyotiklerin yanlış ve gereksiz kullanılması sonucunda önemli sağlık sorunları da gelişebilmektedir. Bazı kişilerde antibiyotik alerjisi de gelişebilir, bundan dolayı nefes almakta zorluk, kalp atışının hızlı atması, bilinç kaybı, ani tansiyon düşmesi ve deride dökülme gibi durumlar da meydana gelebilir.
“Antibiyotik yan etki yaparsa ne yapmalı?” sorusunun yanıtı en kısa sürede doktora yan etkileri bildirmektir. Aynı zamanda ilacın talimatlarına uygun olarak kullanılması ve tam süresince alınması enfeksiyonların etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur.
Antibiyotik Kullanımına Bağlı Alerjik Reaksiyonlar
Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya pul pul dökülmüş şekilde bir deri döküntüsü varsa. Hırıltılı bir şekilde soluk alıp veriliyorsa. Göğüste veya boğazda sıkışma oluyorsa. Nefes almakta veya konuşmakta zorluk çekiliyorsa.
ŞİDDETLENMESİNİ DE İÇEREN CİDDİ YAN ETKİLER
verilen antibiyotikler, myastenia gravisli (bir tür kas güçsüzlüğü hastalığı) hastalarda kas güçsüzlüğünü şiddetlendirebilir.
Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler mikroplara karşı koruyan bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu bağışıklık sistemi zayıflayınca da alerjiye neden olan bağışıklık sistemi daha aktif hale gelir ve alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına davetiye çıkarmış olur.
Bazı antibiyotikler ritim problemine neden olabilir ve bazı kalp ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Bu yüzden kalp hastalarının kullanması sakıncalı olabilir. Antibiyotik kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Uzun süreli tedavilerde serum kalsiyum konsantrasyonlarının dikkatlice gözlenmesi gereklidir. D vitamini veya türevlerini içeren diğer ilaçlarla birlikte kullanılması zehirlilik (toksisite) olasılığının artması nedeni ile tavsiye edilmez.
Antibiyotik sonrası bağırsak florası nasıl düzelir sorusuna en iyi cevap probiyotik içeren besin tüketimini artırmak ya da probiyotik takviye kullanmak denebilir. Yoğurt, kefir, peynir lahana turşusu, kimchi, kombucha gibi fermente besinleri diyetinize ekleyebilirsiniz.
Antibiyotik ilaç kullanımı sırasında greyfurt tüketimi antibiyotik ilaçların parçalanmasını ve kalsiyum takviyeleri ilaç emilimini azaltmaktadır. Ayrıca yüksek kafeinli ve şekerli ürünler ilaçla tepkimeye girerek bağırsak sağlığını etkileyebileceği unutulmamalıdır.
İlaçlar
Özellikle grip ve astım ilaçları, guatr ilaçları, antibiyotikler ve depresyon ilaçları ciddi çarpıntı atakları yapabilir.
Antibiyotiği geç alma durumunda, ilacın etkisi azalır ve. bakteriler çoğalmaya başlar. Bu şekilde antibiyotik. direnci gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri