Genellikle bağırsak florası, uygun beslenme ve tedavi ile birkaç ay içinde eski sağlığına kavuşabilir. Ancak antibiyotik kullanımına bağlı bağırsak florası değişiklikleri, kişinin antibiyotiğe verdiği tepkiye göre daha ağır bir tabloya sahip olabilir ve düzelmesi zaman alabilir.
Her üşütüldüğünde veya en ufak bir enfeksiyonda antibiyotik kullanılırsa floradaki bakterilerin önemli bir kısmı kaybedilir. 1 hafta antibiyotik kullanıldığında floranın toparlanması en az 6 aydır.
Lif, bağırsak florasında bulunan dost bakteriler için muhteşem bir besin kaynağıdır. Bu yüzden sebze, meyve, kinoa, kabuklu esmer pirinç gibi yüksek lif içerikli kompleks karbonhidratların tüketimi büyük öneme sahiptir. Et tüketmek genel sağlık için oldukça önemlidir.
Probiyotik kullanın
Probiyotik takviyeleri, antibiyotikler bazı yararlı bakterileri öldürdükten sonra bağırsak mikrobiyomunu yeniden düzenlemeye yardımcı olabilecek faydalı bakteriler içerir. Bu nedenle uzmanlar, antibiyotik kullanırken ve sonrasında 2-3 hafta boyunca probiyotik alınabileceğini söylüyor.
Antibiyotik Bittikten Kaç Gün Sonra Vücuttan Atılır? Bu ilaç vücuda alındıktan sonra 35-40 saat sonra vücuttan atılır.
İlgili 28 soru bulundu
Antibiyotikler birçok karaciğer ve böbrek yolu ile bedenden atılır. Bundan dolayı karaciğer ve böbrekte hasar oluşabilmektedir. Böbrek ve karaciğer rahatsızlığı bulunan kişilerde, antibiyotik tedavisi gerekli ise az dozda ya da böbrek-karaciğer atılımı bulunmayan ilaçlar seçilmelidir.
Antibiyotik ne zaman etki eder sorusunun cevabı kullandıktan sonraki birkaç saattir. Belirtilerin kaybolması ise genellikle iki ila üç gün sonra başlar. Birkaç günlük tedaviden sonra rahatlama sağlansa da enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırmak için antibiyotik rejiminin tamamını bitirmek gerekir.
Antibiyotik sonrası bağırsak florası nasıl düzelir sorusuna en iyi cevap probiyotik içeren besin tüketimini artırmak ya da probiyotik takviye kullanmak denebilir. Yoğurt, kefir, peynir lahana turşusu, kimchi, kombucha gibi fermente besinleri diyetinize ekleyebilirsiniz.
Bağırsak florasının bozulduğu bazı belirtiler vardır. Bunlar arasında sık görülen kabızlık ya da ishal, şişkinlik, gaz ve karın ağrısı yer alabilir. Aynı zamanda bağırsak florasında bir dengesizlik olduğunda kişi sindirim güçlükleri yaşayabilir ve vitamin eksiklikleri gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Ayrıca geniş spektrumlu bakteri ürünleri kullanılabilir. En az 5 milyar CFU'lu bir probiyotik kullanılması önerilir. Probiyotikler, antibiyotik tedavisinin tamamı boyunca kullanılabilir. Probiyotik takviyesini antibiyotiği kullandıktan en az 2 saat sonra kullanın.
Un ve şekerden fakir, sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet bağırsak florasının koruyuculuğunu artırır. Fermantasyon ürünleri (turşu, yoğurt, peynir, sirke, tuzlama yiyecekler) bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırır. Günlük lif ihtiyacımız 25-30 gram kadardır.
Antibiyotik kullanımı ile birlikte bağırsak florasında yer alan dost bakteriler zamanla azalabilir ve hatta ölebilir. Dost bakterilerin azalması ile birlikte ''zararlı'' diyebileceğimiz fırsatçı bakteriler ise üremek için ortam hazırlar. Tüm bunların doğrultusunda, ishal gibi vakalar ortaya çıkabilir.
Probiyotik besinleri diyetinize dahil edin
Probiyotik bakımından zengin besinlerin en bilineni süt ve süt ürünleridir (yoğurt, kefir). Bu besinler ayrıca yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin öğesi için önemli kaynaklardır.
Çünkü birçok besinin (rafine karbonhidratlar, nişastalı sebzeler, işlenmiş besinler v.s) bu aşamada diyetten çıkarılması gerekir. Buna “bağırsak iyileşme aşaması” denir ve belirtilere bağlı olmak üzere üç haftadan başlayarak 12 aya kadar sürebilir.
En sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Ani başlayan sulu ishal. Mide bulantısı ve kusma. Karın ağrısı ve karında kramplar.
Yoğurt, turşu, kefir gibi fermente gıdalar, bağırsak dostu bakterileri artırmak için faydalı olabilir. Fermente gıdalar aynı zamanda mikrobiyomun işlevini de geliştirebilir. Prebiyotikler de yararlı bakterilerin büyümesini destekler. Çoğu meyve, sebze ve kepekli tahıllar prebiyotik içerir.
Özellikle stresli yaşam koşulları, bağırsak florası üzerinde oldukça önemli değişikliklere yol açabilir. Bu nedenle; huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinen bu sendrom, sınav hazırlığında olan öğrenciler arasında oldukça yaygın görülen sağlık problemlerinden biridir.
Probiyotik bakımından zengin, işlenmemiş, bol miktarda sebze ve meyve tüketilmeli, fruktozdan zengin mısır şurubundan uzak durulmalıdır. D vitamini bağırsak sağlığı için son derece önemlidir. Kaliteli fermente gıdalardan zeytin, ev turşusu, ev yoğurdu, kefir ve sirke düzenli tüketilmelidir.
Bir bardak içme suyuna sabah aç karnına tükürün ve 15 dakika izleyin. Eğer tükürük suyun üstünde kalıyorsa sağlıklı bağırsak florasına sahipsiniz. Eğer tükürük dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa, kar yağmış gibi oluyorsa veya suya rakı konmuş gibi bulanıyorsa Candida bağırsak floranızı bozmuş demektir.
Antibiyotik Kullanımı Sırasında Probiyotikler Öneriliyor mu? Evet, antibiyotik tedavisi sırasında probiyotik kullanımı önerilebilir. Antibiyotikler, vücuttaki iyi bakterileri de etkileyebilir ve probiyotikler, bağırsaktaki iyi bakteri dengesini destekleyerek sindirim sağlığını iyileştirebilir.
Aşırı çay, kahve, alkollü ve gazlı içecek tüketiminden kaçınma, sigaradan uzak durma ve gereksiz ilaç veya bitkisel ürünlerin kullanılmaması tüm sindirim sistemimiz için koruyucudur. Unutmayın, 'Su' gerçekten hayattır. Düzenli su içme alışkanlığı barsakların daha rahat ve düzenli çalışmasını sağlar.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Pharmacia & Upjohn firmasının ürettiği ''Zyvox'' adlı yeni antibiyotiğin şimdiye kadar en güçlü antibiyotik sayılan Vancomycin'in bile iyileştiremediği enfeksiyonlara neden olan bakterileri dahi öldürüdüğü belirtildi.
*Antibiyotiğin verilme saatine dikkat edilmelidir. Doktor tarafından önerilen kullanma saatleri aksatılmamalıdır. İlacın belirlenen saatten en çok 1 saat önce veya 1 saat sonra verilmesi tedaviyi çok etkilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri