Kabaca, antidepresanlar nöronal aktiviteyi geçici olarak sekteye uğratmaktalar. Bu nedenle hissizleşme, duygusuzlaşma olarak tanımlanabilir bu etki. Kişi o kadar olumsuz bir mental - duygudurum içindedir ki major depresyon gibi durumlarda, bu hissizlik durumu onun için inanılmaz rahatlatıcı gelebilir.
Başta duygu durum bozuklukları olmak üzere bazı diğer sağlık sorunları için de antidepresan kullanılabiliyor. Ancak her ilacın olduğu gibi antidepresanların da bazı yan etkileri var. Yeni bir araştırmaya göre antidepresanlar duygusal körelmeye neden olabiliyor.
Duygusal körelme, antidepresan kullanan kişilerin ortalama yarısını etkilediği düşünülen bir yan etkidir. Genellikle kişiler bu yan etki nedeniyle tedaviyi yarıda keser. Duygusal körelme olumlu ve olumsuz duygulara karşı hissizlik, tepkisizlik durumu olarak tanımlanabilir.
Antidepresanlar kişiliği değiştirmez, kişiliği değiştirebilen tedavi ancak psikoterapidir.
ABD'de, antidepresan ilaçlarla ilgili bir araştırmanın sonucuna göre bu ilaçlar, cinsel arzu kaybına yol açan yan etkilerinin yanı sıra 'aşık olma' kapasitesine de zarar veriyor.Bağlanmayı da engelliyorAraştırmayı yürüten Dr. Helen E. Fisher ve Dr.
İlgili 16 soru bulundu
Antidepresanlar ağırlıklı olarak depresyon tedavisinde kullanılan, etken maddelerine göre farklı türlere ayrılan ilaçlardır. Antidepresan tedavisinde amaç depresyon nedeniyle oluşan mutsuzluk, bitkinlik, tükenmişlik, huzursuzluk sorunlarını kalıcı şekilde sonlandırmaktır.
Antidepresanların “mutluluk hapı” olduğuna ve sahte bir mutluluk verdiğine inanılır. Ancak antidepresanların hastalara yaptığı şey daha normal hissetmelerini sağlamaktır. Antidepresanlar, hastalık belirtilerini azaltır ve aslında hastalar olağan hallerinden daha mutlu hissetmezler.
Kabaca, antidepresanlar nöronal aktiviteyi geçici olarak sekteye uğratmaktalar. Bu nedenle hissizleşme, duygusuzlaşma olarak tanımlanabilir bu etki. Kişi o kadar olumsuz bir mental - duygudurum içindedir ki major depresyon gibi durumlarda, bu hissizlik durumu onun için inanılmaz rahatlatıcı gelebilir.
Depresif insanlarda, bazı nörotransmiterlerin dengesizliği vardır. Bu nörotransmitterlerin konsantrasyonlarını dengeleyerek, antidepresanlar nöronlar arasındaki mesajların iletilmesini teşvik eder. Sonuç olarak uyku, iştah, enerji, olumlu düşüncelerin yeniden kazanılmasına yardımcı olur.
Antidepresan ilaçlar, depresyon tedavisinin yanı sıra obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozuklukları ile zihinsel ve bedensel belirtisi olan ve ciddi psikolojik sorunlara neden olan birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Antidepresanı bırakanların yaklaşık %60'ında unutkanlık ve dalgınlık belirtileri aynı anda görülür. Birçok kişide, yoksunluk sendromu olarak adlandırılan bulgular ortaya çıkabilir. Kişi duygularını kontrol etmekte güçlük çekebilir, fevri davranışlar sergileyebilir. Bu süreç genelde bir hafta on gün sürer.
Uygunsuz Antidepresan Kullanımının Zararları
Halsizlik, uyku hali, iştah azlığı veya çokluğu, huzursuzluk görülebiliyor.
Sakinleştiriciler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları ve diğer ilaçlar, genellikle uyuşukluğa ya da sersemliğe neden olur ve unutkanlığa sebebiyet verir. Gün içerisinde yaşanan durumların takibini zorlaştırarak hafızayı etkiler.
Antidepresanlar başlangıçta hastanın mevcut kaygısını arttırabilir.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir. Tablet ya da kapsül halinde satışı bulunan bu ilaç tok karın ile alınması gerekir.
Antidepresan ilaçları depresyon belirtilerini büyük ölçüde azaltabilirler. Bazıları, sosyal fobi, travma sonrası stres bozukluğu, panik bozukluk ve obsesif-kompulsif bozukluğu tedavi etmek için de kullanılmaktadır.
Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir. Sicile işlenme durumu, psikiyatri polikliniklerinden veya psikiyatri hastanelerinden alınan rapor veya yatış kararı sonrası gerçekleşir.
Beyindeki etkinin uzun vadeli olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılmalı ki beyindeki o biyokimyasal denge değişebilsin. O denge stabil hale geldiğinde doktor kontrolünde azaltarak kesilmeli. Biz antidepresanı kesmekten de hiç çekinmeyiz. Danışanın klinik tablosu elveriyorsa antidepresanı azaltarak keseriz.
İlacın etkisi tam olarak ortaya çıkana kadar, depresyona bağlı var olan şikayetlerin, tedavinin ilk birkaç haftası boyunca devam etmesi mümkündür. Antidepresan ilaçların enerjiyi arttıran ve yorgunluğu azaltan etkileri, depresif içerikli düşünceler ve moral üzerine pozitif etkilerinden daha erken gözlenir.
Kalıcı bir yan etkileri yoktur. Çok olumlu, pozitif duygu yaratırlar. Bazen dünyayı bile umursamaz hale getirebilir.Takıntılardan, sıkıntılardan uzaklaştırır. Bakış açınızı değiştirmeniz için size muazzam bir alan açar.
Antidepresanların alındığı an etkisi başlar mı? Antidepresanlar etkilemeye 3 hafta içinde başlar, gerçek etkisini 6 hafta içinde görebiliriz. Yani yatıştırıcı veya sakinleştirici değildir; düzenleyicidir.
Antidepresan alarak depresyon veya anksiyete tedavisine başladıktan sonra hemen rahatlama yaşamanız ve birkaç hafta sonra biraz daha iyi hissetmeniz beklenir. Bununla birlikte genellikle depresyonun tamamen geçebilmesi için 2 ila 3 ay gerekir ve kaygı tedavisi için ise bu süre daha uzun olabilir.
Antidepresan fazla alındığı zaman, kişi duygu durum bozukluğuna yatkınsa birdenbire enerjisi artar, aşırı hayal kurar, çok konuşmaya başlar, çok para harcar, kendisine ilgi gösteren birine birdenbire âşık olabilir.
Antidepresan ilaçların olası en sık yan etkileri; kilo alımı, iştahsızlık, mide bulantısı, uyku hali, sersemlik, cinsel isteksizlik, kabızlık ve ishaldir. Bunun yanı sıra aşırı bir neşe hali olmuşsa yine hekiminizle görüşünüz. Bu gibi durumlarda hekime başvurarak ilaç değişimi sağlanabilir.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri