Antigone, eski Yunan mitolojisinde Thebai kralı
Bireysel özgürlüğe inanan Antigone adlı kahramanın, inançları ile devlet yasalarının çatışması sonucu devlet otoritesine başkaldırışını ele alır. Dünya edebiyatının ilk “direniş” örneği kabul edilir.
Sofokles'in Kral Oidipus tragedyasında işlenen bu dram Oidipus'un Thebai'den sürülmesi, kızı Antigone'nin yardımıyla Kolonos'a gelmesi ve orada ölmesiyle sonuçlanır.
Bu oyunda ahlakı vurgulayarak kanıtlamıştır. Oidipus Kolonos'ta adlı eserinde insan aklını, kendini her değerin üstünde ve kendini sınırsız ve güçlü gören yapısıyla hesaplaşmadır. Sofokles'in asıl dile getirmek istediği akıl üstü değerlerin geçerliliğini kanıtlamak için kendi üstün aklını ortaya koymasıdır.
Thebai Üçlemesi olarak bilinen seri; Kral Oidipus, Antigone ve Oidipus Kolonos'ta olmak üzere üç oyundan oluşur. Orijinal adı "Oedipus Rex" olan Kral Oidipus ilk olarak MÖ 429 tarihinde Atina'da sahnelenir. Sophokles yaşamı boyunca toplam 123 adet tragedya yazar. Bu tragedyalardan yalnızca yedi tanesi günümüze ulaşır.
İlgili 45 soru bulundu
"Tanrı değilsin sen," dedi Antigone. Ölen ağabeyinin cesedini defnedip ruhunu huzura kavuşturmak isteyen ve bu uğurda amcası Kral Kreon'un emirlerine karşı gelmeyi bile göze almış Prenses Antigone'nin destansı öyküsünü, ünlü yazar Ali Smith bize şehrin surlarına tünemiş bir karganın gözünden anlatıyor.
Antik Yunan tragedya yazarı Sophokles'in en ünlü eserlerinden biri olan "Kral Oidipus", Yunan mitolojisine dayanan trajik bir hikaye anlatır. Oidipus, Thebai kentinin kralıdır ve halkı, kentlerini bir veba salgınından kurtarmak için ondan yardım istemektedir.
Sophokles, bu oyunda Odysseus'u kendi dünya görüşünün temsilcisi olarak Aias'ın karşısına yerleştirmiştir.
Antigone, gelenek ve devlet arasında bir uyumun gerekliliğine dikkat çeken bir metindir. Antigone karakteri sıkı sıkıya geleneklere bağlı ve aile sevgisi uğruna ölümü göze almış bir kadın olarak karşımıza çıkar.
Sophokles'in Antigone oyunu, Antik Yunan tragedya geleneğinin en ünlü eserlerinden biridir. Oyun, Antik Yunanistan'da geçer ve Thebai kralı Oedipus'un iki oğlu Eteocles ve Polyneices'in savaşta birbirlerini öldürmelerinin ardından yaşananları konu alır.
Antigone, eski Yunan mitolojisinde Thebai kralı Oidipus'un ve İokaste'nin kızıdır ve Sofokles'in en ünlü trajedilerinden Antigone'un kahramanıdır.
Oidipus'un, annesi İokaste'yle evlenmesiyle kehanet tamamlanmış olur. Bu evlilikten iki erkek iki kız çocuğu doğar. ise İokaste'nin üzerindeki bir iğneyi gözlerine batırarak kendini kör eder. Evlatları tarafından da hakarete uğrayan Oidipus, kızı Antigone'un yardımıyla Kolonos'a gider ve orada ölür.
Oedipus (Yunanca Oidipous, "şişik ayaklı"; Latince Oedipus) veya Œdipus. Thebai'nin mitolojik kralı, Laios ve İokaste'nın oğlu. Babasını öldürüp, annesiyle evlenmiştir. Antigone, İsmene, Eteokles ve Polyneikes'in babasıdır.
Kral Oidipous tragedyasıyla İÖ 5. yüzyılın ikinci yarısında Atina'nın toplumsal ve entelektüel ortamında hangi tartışmaya katıldığı ve orada nasıl bir tutum takınmış olabileceği sorgulanmaktadır.
Kral Oidipus veya Oedipus Rex, Yunanca "Oedipus Tyrannus" olarak da bilinen Sofokles tarafından yazılan ve MÖ 429'da sahnelenmiş bir Atina trajedisidir. Eski Yunanlılar oyunun ismini Aristo'nun Poetika eserinde de yer aldığı şekliyle yalnız "Oedipus" olarak bilmektedir.
Oidipus Kolonos'ta Oidipus'un son günlerini geçirmek için sığındığı Kolonos kentinde yaşadıkları ve daha sonra gizemli bir şekilde ortadan kayboluşunu anlatıyor.
İ. Ö. V. yüzyılda yaşamış olan Sophokles'in doğum yeri, Atina'nın kuze- yinde, adımı Attika kahramanlarından Hippias Kolonos'tan alan, Kolonos ka- sabasıdır.
Oidipus'un trajedisi belki de gerçekte Laios'un trajedisidir. Oğul babanın günahını ödemektedir. Zira bir trajedi kahramanı olarak kaderine hiçbir dahli yoktur." Kral Oidipus anlatısı sadece Batı edebiyatının değil, aynı zamanda insanlığın kültürel mirasının da temel metinlerinden biridir.
Dionysos şenliklerinde koro, tanrının ona bağlı kölelerini simgeliyordu.
Oidipus kompleksi ya da Oidipus karmaşası, Sigmund Freud'un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni saf dışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamı.
Oedipus kompleksi, psikoloji alanının en ünlü isimlerinden Sigmund Freud tarafından ortaya atılan psikanalitik bir teoridir. Freud'un inanışına göre her çocukta ilk aşk karşı cins ebeveynle ortaya çıkmaktadır. Erkek çocukları için ilk aşkın anne olması, babanın bir rakip, bir düşman olarak görülmesine neden olmaktadır.
Özdeşim yapılacak bir baba yoksa ödipal çatışmanın çözümlenmesi zorlaşabilir. Ayrıca erkek çocuğun babasına karşı olan normal sevgisinin çok daha şiddetlenerek, annesini rakip olarak görmesi ve ondan nefret etmesi durumu da olabilir. Buna “negatif ödipal kompleks” denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri