Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında mümkün olduğunca sakin ve ılımlı yaklaşmak gerekir. Güvenli bir ortama geçene kadar her adım dikkatle atılmalıdır. Bunun yanında sosyal anlamda antisosyal bozukluğu olan birine yaklaşırken de dikkatli olmak gerekir.
Antisosyal kişilik bozukluğu diğer insanlara karşı saygısız davranma, sıklıkla toplumsal kuralları çiğneme, yalan söyleme, başkalarına zarar verme ve suç işleme gibi davranışlarla kendisini gösteren psikolojik bir sağlık sorunudur.
Antisosyal kişilik bozukluğu ve evlilik oldukça tehlikeli kelimelerdir. Hastanın eşine her an zarar verebileceği bir yaşam doğru değildir. Geçmişte “kötü insan, günahkar” gibi isimler takılan bu insanlar için son 200 yıldır hasta tanımı yapılmaktadır.
Yaygınlık genel popülasyonda erkeklerde %3 (%7'ye kadar yükselebilmektedir) ve kadınlarda % 1 oranındadır. Yatkınlık gösteren durumlarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ve davranım bozukluğu yer alabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Yapılan çalışmalar, Antisosyal Kişilik Bozukluğu semptomlarının 24-44 yaşları arasında belirtilerinin en yüksek olduğu ve 45 yaşından sonra ise iyileşme eğiliminde olduğunu göstermektedir.
Antisosyal kişilik bozukluğuna (ASKB) sahip olan insanlar, halk arasında yaygın olarak “sosyopat” olarak adlandırılırlar. ASKB, bir kişilik bozukluğudur; bir akıl hastalığı değildir.
Antisosyal kişilik bozukluğunun nedeni tam olarak bilinmese de bu konu üzerine yapılan araştırmalar, bazı etmenlerin etkili olduğunu göstermektedir. Bu tür bozukluğa neden olduğu düşünülen risk faktörleri arasında; genetik faktörler, hormonal bozukluklar, çevresel faktörler ve travmalar yer alabilir.
Bir psikopatla baş etmenin en iyi yolu, kendini ondan ve onu içeren durumlardan ayırmaktır. İlişkiyi bitir, sonra onunla iletişim kurma. Sert görünebilir ancak ilişkiyi sonlandırmak duygusal ve fiziksel sağlığın için en iyisidir.
Ancak kişilik bozuklukları tedavi edilebilir. Genellikle konuşma terapisi ve ilaç kombinasyonu, bu koşullardan biriyle yaşamanıza yardımcı olmada uzun bir yol kat edebilir.
Şizoid kişilik bozukluğunun tedavisi için belirli bir ilaç yoktur. Ancak kişilik bozukluğunun yanında başka sorunlar ddd bunların tedavisinde ilaçlardan yararlanılabilir. Bupropiyonlarla kişinin zevk alma hissi arttırılabilir. Antipsikotiklerle ise kişideki isteksizlik hissi tedavi edilebilmektedir.
Cinsel yaşamları fantaziler üzerine kuruludur, gerçek cinselliği ertelerler. Şizoid erkekler karşı cinse yaklaşmayı başaramadığından evlenmezler; kadınlar ise pasif bir şekilde evliliği kabul ederler.
Antisosyal bireyler hayatları boyunca sorumsuz davranışlar sergileme eğilimlidirler, kendilerinin ve diğerlerinin güvenliğini önemsemezler. Antisosyal bir birey genellikle başkalarının haklarını ihlal etme, aldatıcı davranma, saldırgan tutum sergileme ve sosyal kuralları çiğneme davranışlarında bulunabilmektedirler.
Disosiyatif durumların en uç ve şiddetli şekli olan çoğul kişilik bozukluğunda kişi, birden çok kimlik veya kişiliğe sahiptir. Her kişiliğin bir adı, yaşı, anıları ve kendine özgü davranışları vardır. Bu kişilik ya da kimlikler birbirini tanımazlar, birbirlerinden habersizdirler.
Çekingen kişilik bozukluğunun gelişiminin sebepleri arasında erken yaşlarda yaşanan olumsuz, acı veren travmatik deneyimler de yatabilmektedir. Ayrıca ebeveynlerin çekingen ve utangaç davranışlarını rol model alınması sonucunda da çekingen kişilik bozukluğunun ortaya çıkabileceği bilinmektedir.
Psikologlar, psikopatların çoğunlukla korku ya da üzüntü gibi duyguları hissetmediğini söyler. Bu duyguları hiç hissetmediklerinden, empati kurmak ve diğer insanların hislerini anlamak için mücadele ederler. Fakat, empati yönleri de gelişmemiş olduğundan diğer insanların duygularını anlayamazlar.
Bir hastalık değil, yaşam boyu ifade edilen patolojik bir kişiliktir. Bu psikolojik bozukluk, şizofreni veya bipolar depresyon gibi diğer bozuklukları etkileyebilir.
Psikopati, uyumsuz kişilik özellikleri ile kümelenmiş bir bozukluktur: yetersiz duygusal tepkiler, empati eksikliği, zayıf davranış kontrolü, antisosyal sapkınlıklar ve kriminal davranışlarla sonuçlanan nöropsikiyatrik bir bozukluktur. Psikopatlar, işlenen suçların büyük bir oranından sorumludur.
Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin tedavi olmaması, yakın ilişkileriyle ilgili önemli sorunlar yaşamalarına yol açar. Düzenli bir ilişki yürütmeleri çok zor olur. İş hayatındaki başarıları da sürekli değişkenlik gösterir. Alkol ve madde bağımlılığı söz konusu olabilir.
Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu ( Çoklu Kişilik Bozukluğu ) Görülme Sıklığı Dissosiyatif kimlik bozukluğu hastalığının görülme sıklığı şizofreni hastalığı ile hemen hemen aynıdır ve bu oran yaklaşık yüzde 1'dir. Hastalık, bu görülme sıklığı oranı ile önemli bir halk sağlığı problemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Benlik duygusunda olumsuz değişimler, tekrarlayan intihar düşünceleri veya teşebbüsü, şüphecilik, kontrolsüz öfke ve saldırganlık, duygularda ani değişimler, boşlukta hissetme, güven sorunu, mantıksız para harcama, aşırı hızlı araba kullanma gibi dürtüsel hareketler borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında ...
Kontrol muayenelerinin süre ve aralıklarının raporda belirtilmesi gerekir. 5) Dürtü denetimi bozukluğu, patlayıcı dürtü bozukluğu, sınır kişilik (dürtüsellik yüksekse), antisosyal kişilik (dürtüsellik yüksekse) bozukluklarında kalıcı olarak sürücü belgesinin geri alınmasına karar verilebilir.
Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur (TCK m.32/1).
Erkeklerde daha sık olmak üzere görülme sıklığı %1-3 civarıdır. Genellikle 15 yaşından itibaren belirtiler gözlenmeye başlar ancak tanı alma yaşı en az 18'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri