Mutfakta, çamaşırlarda ve bulaşıklarda güvenle kullanabileceğiniz bitkisel içerikli u green clean çok amaçlı yağ çözücü organik portakal yağı özünden elde edilen ve ana hammaddesi sayesinde temizlerken istenmeyen kokuları kolaylıkla yok eder.
Derin bir kap içerisine bir su bardağı suya, 1/3 su bardağı sirkeyi ve yarım su bardağı karbonatı ekleyerek macun kıvamında bir temizleyici elde edebilirsiniz. Macunu yağlı yüzey üzerine sürüp 2-3 dakika bekletip sildiğiniz zaman yüzeyin yağdan arındığını göreceksiniz.
Sodyum Karbonat: Sodyum karbonat sıcak su ile birleştirildiğinde etkili yağ çözücü haline gelir. Özellikle yağlı ocak, fırın veya davlumbaz temizliğinde sıklıkla kullanılır. 5. Sitrik Asit: Sitrik asit limonlarda doğal olarak bulunan yağ çözücüdür.
Endüstri atıklarının bulunduğu mekanlardaki yüzeylerde biriken yağlar, zamanla kalıplaşarak temizlenmesi oldukça zor bir hale gelir. Bunların temizlenerek ortamdan uzaklaştırılması amacıyla kullanılan kimyasal içerikli ürünler, yağ çözücü olarak adlandırılır.
Organik çözücüler, kuru temizleme sıvısı (tetrakloroetilen gibi), boya inceltici (toluen, terebentin gibi), oje sökücü ve yapıştırıcı çözücüsü (aseton, etil asetat gibi), leke çıkarıcı (hekzan gibi), deterjan, parfüm içeriği (etanol) olarak ve kimyasal sentezde kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Yağ çözücü kimyasallar su bazlı ya da solvent bazlı maddelerden üretilirler. Zemin yapısına göre farklı türlerde üretilen yağ temizleme kimyasallarıdır. Endüstriyel alanlarda makinelerin yağlarını temizlemede işlevsel ürünlerdir. Yüzeylere zarar vermeden temizleme yapılabilecek kimyasallardır.
Kıyafet ve benzeri gibi birçok eşyanın üzerine yağ döküldüğü zaman, genelde karbonat kullanımı öne çıkar. Aynı zamanda bu konuda imdada bulaşık deterjanı yetişir. Bir miktar bulaşık deterjanı döktükten sonra 5 dakika kadar bekletmek ve sonra durulamak yeterlidir.
Bıçak ile yağ fazlalığını aldıktan sonra lekenin üzerine yağı emen tuz, nişasta, un ya da pudra döküp bir süre bekletmelisiniz. Daha sonra, lekenin üzerine bir parça çamaşır deterjanı damlatıp dairesel hareketlerle lekeyi temizlemelisiniz.
Yağ çözücü kullanın: Yağ çözücü, yağ lekesi için etkili bir çözücüdür. Asperox Sarı Güç'ü kirli yüzeye püskürtüp kısa bir süre bekledikten sonra nemli bir sünger veya bez yardımıyla yumuşamış alanı silin. Sirke kullanın: Sirke, yağ lekesini çıkarmak için etkili bir doğal yöntemdir.
Türkiye'nin en çok tercih edilen markalarından bir tanesi haline gelen Porçöz yağ çözücü 1 lt, çamaşır suyu katkılı formülü ile her türlü kurumuş yağ ve kiri çok hızlı bir şekilde temizler.
Mutfak dolapları için yağ çözücü uygulayın.
Mutfak dolaplarınızda leke bırakmamak için silme işleminden sonra mutlaka kuru bir bezle yüzeyin nemini alın. Eğer dolaplarınızda bezle çıkaramadığınız donmuş yağ lekeleri varsa yumuşak uçlu bir temizlik fırçası kullanarak daha etkili sonuç alabilirsiniz.
Ama kimyasal içerikli bir ürün kullanmadan önce karbonat mucizesini deneyebilirsiniz. Karbonatı yine kuru ve temiz bir diş fırçası yardımıyla lekenin üzerine yedirmelisiniz. Karbonat kurumuş yağ lekesinin içine nüfuz edecek ve topaklanmaya başlayacaktır.
Sirke ile yağ lekelerini temizlemek
Boş sprey şişesine sirkeyi dökün ve mutfaktaki yağlı bölgelere sıkın. 5 ila 10 dakika bekletin. Yağ lekelerinin bu sürede kabardığını ve yüzeye çıktığını göreceksiniz. Yumuşak bir bezle silin. Sirke kokusundan hoşlanmıyorsanız sirkeyi yarım ölçek su ile seyreltebilirsiniz.
Yağ çözücülerden etkili ve istenilen sonucu alabilmek için doğru kullanım da son derece önemlidir. Yağlı yüzeye uygulanan ürün, bir süre bekletilmeli ve sonra hafif hareketler ile ovulmalıdır. Bu şekilde etkili ve doğru kullanım ile hedeflediğiniz temizlik sonuçlarına mutfağınızda kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Tekstil sektöründe tafta ve polyesterli kumaşlardaki yağ lekelerinin mekanik ve elektrikli ekipmanların temizliği için güçlü yağ çözücü ve temizleyici. Sülfür ve klor içermez. Tavsiye edildiği şekilde kullanıldığında boya izalasyon,sentetik plastikler,kauçuk ve benzeri malzemelere zarar vermez tortu bırakmaz.
Boş bir sprey şişesine üç yemek kaşığı karbonat koyun, ardından üzerini suyla doldurun ve tüm karbonat eriyene kadar güzelce karıştırın. Fırının kapalı ve soğuk olduğundan emin olun. Donmuş yağı çıkarmak için, fırının üst ve yan tarafındaki birikmiş bölgelere püskürtün. Gece boyunca işlemesi için bırakın.
“Yağlı mutfak dolapları neyle silinir?” sorusunun cevabı ise hazırlayacağınız bulaşık deterjanı, sirke ve ılık su karışımı olabilir. Fakat dilerseniz yağ sökücü temizleyici ürünlerden yardım alarak da mutfak dolaplarından yağ lekelerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz.
Ürünleriniz Nasıl Kızartılır? Dondurulmuş ürünlerimizi; Çözünmesini beklemeden (donuk halde), Sıvı yağ kullanılarak tavada 180 °c yağda 2-3 dakika “altın sarısı” renk alıncaya dek kızartabilirsiniz.
Lekeyi kaplayan kalın bir tabaka oluşana kadar bölgeye karbonat veya mısır nişastası sürün. Karbonatın yağı emmesi için en az otuz dakika ile bir saat arasında bekletin. Kabartma tozunun çoğu gidene kadar alanı bir diş fırçasıyla fırçalayın.
Yağdanlığı deterjanla temizledikten sonra sodalı su, kahve telveli su, elma sirkeli su gibi karışımları yağdanlığın içerisine koyup çalkalayarak tüm yağ kalıntılarının temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Yağdanlığı her daim kolay bir şekilde temizlemek istiyorsanız kirlerin birikmesine engel olmalısınız.
Fırın teli için mutfak lavabosunu kullanabilirsiniz. Fırın içinde amonyaklı suyu dağıttıktan sonra, birkaç saat fırının kapağını kapalı tutun. Amonyak, fırının içinde dağılarak eski pişirimlerden kalan yağı ve yanıkları çözecektir. Belirli bir süre bekledikten sonra ılık bir bezle tüm yüzeyi temizleyebilirsiniz.
Laboratuvarlarda yağ çözücü olarak, ayrıca sanayide organik çözücü olarak kullanılmaktadır. Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa). Formülü C6H14 olan hekzan, sağlığa zararlı olduğu için heptanın türevi kullanılmaktadır.
Bilinen en iyi çözücü sudur. Birçok katı, sıvı ve gaz maddeler suda çözünürler. Çay, deniz suyu, kola, mürekkepli su, alkollu su, şekerli su vb. çözeltiye örnek verilebilir.
1. Asidik Özellikte: Yağ çözücü asitler hidrojen iyonu (H+) konsantrasyonunu arttırdıkları için asidik özelliktedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri