Kıl dönmesi, şikâyetinin en belirgin bulguları arasında kuyruk sokumunda delik yer alır. Bu deliklere sinüs ağzı denir. Sinüs ağzı, hastalığın seviyesiyle alakalı da bir nevi bilgi niteliği taşır. Tek bir delik olabileceği gibi ilerlemiş vakalarda sayı artabilir.
Anal apsenin drene edilmesinin ardından bölgede kavite denen bir boşluk oluşur. Bu boşluğun zamanla doku ile dolması gerekse de bazen bu gerçekleşmeyebilir. Bazen de makat bölgesinin iç ve dış kısmında birbiri ile bağlantılı iki delik oluşur. Tünele benzer bir oluşma yol açan anal fistül, kendiliğinden iyileşmez.
Çoğu zaman deride sadece küçük bir veya birkaç delik görülür. Bazen deliklerin içerisinden kılların ucu görülebilir. Özellikle genç yaştaki erkeklerde (15-35 yaş) ve uzun süre oturan kişilerde daha yaygın olduğu bilinmektedir.
Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır. İşlem lokal anestezi ile 5-10 dakikada yapılır ve hasta 1-2 saat gözlem altında tutularak taburcu edilir.
Akıntıya kötü bir koku da eşlik eder. Bazen kanlı akıntı da görülebilir. Kıl dönmesinde görülen diğer belirtiler ise makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrıdır. Zaman içinde ağrı o kadar şiddetli bir hâl alır ki, hasta artık günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek hale gelir.
İlgili 38 soru bulundu
Kıl dönmesi, oluşum evresinde ciltteki gözenekleri kullanır. Kuyruk sokumunda bulunan kıl, tüy veya saç teli tahriş olan deriden içeri girerek kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) dediğimiz rahatsızlığı başlatır. Kuyruk sokumunda delik halinde gözlemlenebilen bu makat hastalığı; ilk dönemlerde belirgin şikâyet vermeyebilir.
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır? Kıl dönmesi kalça arasında birikip o alanda kaşıntı ve şişlik gibi şikayetlerle doktora başvurulmasıyla anlaşılabilir. Bu alanda deneyimli bir hekim tarafından yapılan anal muayene sonrasında kıl dönmesi tanısı kesin olarak konulabiliyor.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür. Bu durumda ciltte birden fazla ağızın, açıklığın görülmesine neden olur. Tedavi sürecini ertelemek uygulanacak yöntemi zorlaştırır.
Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri
Kıl dönmesi rahatsızlığı tespit edilen kişilerin alabileceği en etkili tedavi cerrahidir. İlaçla tedavi mümkün değildir.
Kıl dönmesi insanlara ciddi rahatsızlık verdiği gibi aynı zamanda günlük yaşamı da direk olarak etkiler. Bu konuda ameliyat çözüm yöntemlerindendir. Ancak lokal anestezi ile ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi uygulanabilir.
İyi geldiği problemlerden bir tanesi de, kıl dönmesidir. Bunun için; kıl dönmesi olan alana pamuk yardımı ile elma sirkesi uygulayın. Ardından da üzerini sıcak havlu ile kapatıp bir süre bekletin. Ilık su ile duruladıktan sonra dezenfekte edilmiş bir cımbız ile kıl kökünü ciltten çıkarabilirsiniz.
Genellikle kuyruk sokumunda ortaya çıkan kronik bir enfeksiyon odağı olan kıl dönmesi hastalığında utanma duygusu nedeniyle doktora başvurma süreci gecikebiliyor. Tedavide geç kalınması ise hastalık alanının genişlemesine, apse, ağrı gibi komplikasyonlara yol açarak yaşam kalitesini önemli oranda düşürüyor.
Dren taburcu olduktan 2-3 gün sonra çekilir. Bir hafta kadar daha yara pansumanla kapatılır. Bir hafta dolduktan sonra pansuman kaldırılarak banyo yapılabilir. İki hafta dolduktan sonra dikişler alınır ve hasta işine devam edebilir.
Anal fistüller tedavi olmaksızın kendiliğinden kapanması çok nadirdir. Tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi genel anestezi altında yapılır.
Çok uzun süre devam eden fistül rahatsızlığı neticesinde makat bölgesinde oluşan tahribat sonucu kanser oluşabilir.
Makat apsesi kendi kendine patlarsa apse halini alan yerdeki iltihaplar akıntı yapar ve kişide meydana gelen ağrılar bir nebze olsa dahi hafifler ancak akıntı kötü kokulu ve ateş ile birlikte seyrederse bu durum ciddi sorunlara sebep olabilir.
Kişi tarafından ihmal edildiği, tedavi edilmediği taktirde başlarda akut seyreden durum kronik hale dönüşebilmektedir. Kıl dönmesi tedavi edilmezse hastaya vereceği zararlar şunlardır: Oluşan apse giderek şiddetini artırır. Kaşıntı ve koku şikayetleri artar.
Kıl Dönmesi Apse Boşaltma Nasıl Yapılır? Kıl dönmesi apse boşaltma, çoğunlukla poliklinik şartlarında lokal anestezi altında apse üzerinden yapılan küçük bir kesi ile apse boşaltılır ve apse boşluğu (loj) yıkanarak temizlenir. Antibiyotik tedavisi başlanır.
Kıl dönmesinden kurtulmanın en etkili yolu tedavi olmaktır. Kıl dönmesi tedavi yöntemleri lokal bakım ve banyolar, kristalize fenol uygulaması, lazer ve cerrahi yöntemdir. Cerrahi tedavilerin dışında uygulanan diğer yöntemler fazla etkili olmamakla birlikte en etkili yöntem lazer ve cerrahi yöntemdir.
Kıl dönmesinin vücutta en yaygın görüldüğü yerlerden bir tanesi de kuyruk sokumu bölgesidir. Kuyruk sokumu bölgesinde biriken döküntüler cilt altına daha rahat girerek yuva yapabilmektedir. Ancak kıl dönmesi sadece kuyruk sokumu bölgesinde ortaya çıkmayabilir.
Kıl dönmesinin en çok görüldüğü yerler arasında kuyruk sokumunda şişlik olarak görülmektedir. Daha sonra erkeklerde sakal, göğüs ve bacaklar şeklinde sıklık oranı devam etmektedir. Kıl dönmesinin ortaya çıkması aylar ve hatta yıllar boyu sürmektedir.
Kıl dönmesi bir kıl yumağının cildin altına girerek burada yuvalanması, burada enfeksiyon oluşturması ile karakterize iyi huylu bir hastalıktır. Kıl dönmesinin kanserleşmesi pratik olarak söz konusu değildir.
Kıl dönmesi temel olarak vücudun çeşitli bölgelerinden dökülen kıl ve tüylerin kuyruk sokumu, göbek deliği ve benzeri yerlerde birikmesinden dolayı ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Dökülen kılların ise hangi sebeple derinin altına doğru girerek birikme yapmaya başladığı hala bir araştırma konusudur.
Özellikle sık sakal tıraşı olan erkeklerin yüzlerinde kıl dönmesine sıkça rastlanır. Sakalları gür olan erkeklerde görülme olasılığı daha yüksektir. Kadınlarda ise bacaklarda ve genital bölgede kıl dönmelerine rastlanır. Ancak erkeklere oranla kadınlarda daha az görülür.
Kıl dönmesi ameliyatları lokal anestezi ile yapılır. Anestezi ve yatmayı gerektirmeyen ameliyatlar arasında gelmektedir. Açılan yara çok küçüktür bu nedenle de yaranın kapanması da bu derecede kolay olur. Kıl dönmesi ameliyatları genel olarak 20-30 dakika gibi kısa bir zamanda gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri