Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (İngilizce: Australian and New Zealand Army Corps, kısaca ANZAC), I. Dünya Savaşı sırasında Britanya İmparatorluğu'nun ordusunda savaşan, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerden oluşan kolordudur. Bu kolordunun askerlerine Anzaklar denir.
Ülke dışındaki çatışmalarda hayatını kaybeden Avustralya ve Yeni Zelanda Ordusu (Anzak) üyelerini onurlandırmak için her yıl 25 Nisan, Anzak Günü olarak anılıyor.
Anzaklar, Çanakkale'de Türkleri etkisiz hale getirmek ve buradaki savunma hatlarını ezerek, Marmara Denizi'ne geçmek ve devamında İstanbul'u işgal ederek boğazları itilaf devletlerinin kuvvet unsurlarına açma girişiminde kararlı olan İngiltere'nin öncülüğünde kurulan çok uluslu gücün parçasıydı.
Birinci Dünya Savaşı'nın ikinci yılında, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı savaşan Büyük Britanya'nın teşvikiyle, Avustralya ve Yeni Zelanda'da ANZAC adı altında bir kolordu kuruluyor. Amacı, müttefiklerin safında Osmanlı'ya karşı savaşmak.
Sonuç olarak Anzak güçleri 25 Nisan öncesinde Gelibolu'ya 50 deniz mili uzaklığındaki Limmi Adası'na yerleştirilir. Kimler yoktur ki bu adada; İngilizler, Fransızlar, İrlandalılar, Kanadalılar, Gurka ve Sih paralı askerleri, Hintliler, doğulu Yahudiler, birçok Fransız sömürgesinden getirilen Afrikalılar.
İlgili 30 soru bulundu
Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (İngilizce: Australian and New Zealand Army Corps, kısaca ANZAC), I. Dünya Savaşı sırasında Britanya İmparatorluğu'nun ordusunda savaşan, Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerden oluşan kolordudur. Bu kolordunun askerlerine Anzaklar denir.
Fotoğraf altı yazısı, Anzakların mirası, bir dostluk ve işbirliği duygusu. Çanakkale Savaşı'nda ölen binlerce kişi arasında 25 Nisan 1915'te Gelibolu yarımadasına çıkarma yapan Avustralyalılardan 8500, Yeni Zelandalılardan da 3000 kişi vardı. İlk Anzak Günü 1916'da düzenlendi.
"Evlatlarınız, bizim bağrımızdadır"
1934 yılında bir kez daha Anzak annelerine hitap eden Atatürk, tüm dünyada zihinlere kazınan o sözleri söyler: "Sizler, Mehmetçikler ile yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz.
16 Eylül 1911 tarihinden sonra Trablusgarp'ta İtalyanlarla savaşmış ve bu savaşta büyük yararlılıklar göstermiştir. Burada bağlı bulunduğu tümen ise Trablusgarp Tümeni'dir. Trablusgarp'ın elden çıkması üzerine 57. Alay, 8. Kolordu emrine verilmiştir, bu savaşta bir şehit verildiği bilinmektedir.
Anzaklar, Türkler'e karşı savaştığı ilk cephe olan Çanakkale'de başarı elde edememiş ancak daha sonra savaştığı cephelerde büyük başarılara imza atmıştır.
Gelibolu Yarımadası'na 104 yıl önce savaşmak için gelen bir Anzak askerinin cepheden ailesine yazdığı mektup, Gelibolu Cephesi'nde gösterdiği mücadeleyle kahramanlık destanı yazan Mehmetçiğin, aynı zamanda düşmanına karşı nasıl dost canlısı olduğunu ortaya koyuyor.
Türk Kurtuluş Savaşı'nda bazı ülkeler tarafından Türkiye'ye yardım edilmiştir. Bu ülkeler Sovyet Rusya, Fransa, İtalya, Hindistan, Hindistan, Azerbaycan ve Kıbrıs'tır.
Çanakkale Savaşı'nın en büyük nedenlerinden bir tanesi; İtilaf Devletleri'nin Osmanlı Devleti'ni savaş dışı bırakmak istemesidir. Bunu da başarmanın en kolay yolunun İstanbul'u işgal etmek olduğunu bilen İtilaf güçleri, bu niyetle Çanakkale önlerine gelmişlerdir.
George ve Kraliçe Mary'nin de katıldığı büyük bir anma töreni düzenlendi. Savaştan sonra Anzak Günü, Yeni Zelanda'da 1920 yılında kabul edilen Anzak Günü Yasası ile resmî tatil ilan edildi.
Çanakkale Zaferi sürecinin Anzaklar (Avustralya ve Yeni Zelanda gönüllülerinden oluşan askeri birlikler) tarafından da değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Sırmalı, “1. Dünya Savaşı'nda İngiltere'ye destek vermek adına Anzaklar bize karşı savaşmaktan çekinmemiştir.
Atatürk, 57 ve 27. Alayların fedakarlıkların harp tarihimize geçmesini istemişti” bilgilerini verdi. Seferberlik ilanıyla Yarbay Mustafa Kemal'in 19. Piyade Tümen Komutanı olarak atandığını, Hüseyin Avni Bey'inde 1 Şubat 1915'te Tekirdağ Yarçeşme barakalarında kurulan 57. Alay'ın komutanlığına getirildiği öğrenildi.
Alman bir amiral olan Merten Paşa; Çanakkale tabyalarının komutanı olarak Çanakkale'ye gönderilmiş ve Çanakkale Savaşı'nın deniz muharebelerinde aktif görev yapmıştır. Çanakkale Savaşı'nın en önemli komutanı kimdir diye sorulduğunda, bu soruya verilecek cevap şüphesiz ki Mustafa Kemal Paşa olacaktır.
Alay Şehitliği'ndeki kitabeye göre Çanakkale Muharebelerindeki kaybı 25'i subay olmak üzere 1817 kişidir. Genelkurmay Askerî Tarih ve Stratejik Etüt (ATASE) Başkanlığı Arşiv belgelerine göre 57. Alay'ın Çanakkale Savaşı'ndaki kaybı ise 1.731 şehit, 543 kayıp olmak üzere toplam 2.274 kişidir.
Özakıncı'nın 2015 yılından Bütün Dünya dergisinde yayınlanan incelemesinde, Atatürk'ün söylediği iddia edilen ve Anzaklara hitaben “Huzur içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçikle yan yana koyun koyunasınız…” ifadelerinin yer aldığı sözlerin gerçeği yansıtmadığını belgelemişti.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Anzak Anıtlarına Yazılan Sözleri
“Çanakkale Kara Savaşları'nın 104. yıl dönümünde, bu topraklarda vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimizi, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle yad ediyorum. Bugün Çanakkale Savaşları'nda can veren her milletten tüm askerleri anıyoruz.
57.000'i Şehit, 21.000'i Hastalıktan ölüm, 10.000'i Kayıp, 100.000'i Yaralı, 64.000'i Hasta olmak üzere toplam zayiatı 252.000 kişi olarak; itilaf devletlerinin zayiatını da yine 252.000 kişi”9 olarak kayıt etmiş bulunmaktadır.
Çanakkale Savaşları'nda en çok şehit veren ilimiz Bursa'dır. Bursa'dan 3737 şehit verilmesine karşılık, Balıkesir'den 2779, Konya'dan 2683, Kastamonu'dan 2425 ve Denizli'den 2195 şehit verilmiştir. Diğer taraftan en fazla şehit veren köy ise Kastamonu'nun Güzlük Köyü olup, bu köyden 25 şehit verilmiştir.
adı altında topladıkları bu gençlere ve ailelerine karşı çeşitli hileler kullanarak, onlara doğruyu söylemiyor, yalan ve şantajlarla kandırıyorlardı.
Bazı araştırmalarda 276 kg olarak geçen top mermisi aslında 215 kg ağırlığında olup Osmanlı döneminde Almanya ile olan ağırlık birimi farkından dolayı, sehven 215 kg olan merminin ağırlığı 215 okka (yaklaşık 276 kg) olarak kayıtlara geçmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri