Dinimize göre ticaret ve muamelatla ilgili konularda devletin düzenlemesi esastır. Bu hukuki düzenlemlere vatandaşların riayet etmesi gerekir; aksi takdirde anarşi ve fitne çıkar. Bu itibarla vergisini vermeden kaçak yollarla mal alıp satılması, ticaret yapılması caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Yurt dışından telefon getirip, bu telefonu resmi yollardan kaydettirerek kullanmak, satmak veya satın almakta dinen bir sakınca yoktur.
Kaçak su ile sulanan ürün haram olmaz. Ancak haram su ile ürün elde etmiş olur. Bu nedenle o suyun bedelinin sahibine verilmesi gerekir, eğer sahibine vermek mümkün değilse, yoksullara verilmesi gerekir.
Bu itibarla emek ve gayret sarf ederek toplum nezdinde itibar gören bir firmanın kendi markasının izinsiz olarak başkaları tarafından kullanılması kul hakkı ihlaline ve müşterilerinin aldatılmasına sebep olacağından İslâm ahlakıyla bağdaşmamaktadır. Ayrıca bu yolla haksız kazanç sağlamak da dinen caiz değildir.
Buralardan alışveriş yapmak doğru mudur? Değerli kardeşimiz, Unutulmuş bir malın sahibi bulunamıyorsa, gümrük belli bir araştırmadan sonra bunu satabilir. Böyle bir malı satın almakta bir sakınca yoktur.
İlgili 40 soru bulundu
Rayiç fiyattan ucuza almak ise mekruh olur. Zekât olarak verilen ticaret eşyasının fiyatı her yerde aynı değildir. Geri alınırsa, fakir zarara uğratılabilir. Bu bakımdan ticaret eşyasını fakirden geri satın almak mekruh olur.
Gümrüğe takılan ürünler vergisini ödeyerek kargo yolu ile ürününü teslim almaktadır. Harç bedeli her bir mal için ayrı belirlenmiştir. Bu şekilde vergi ödemesi yapılan ürünler teslim alınabilir.
Bu sebeple bu malı kabul etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Bu yardımın, -dînî konuda birtakım şeylerden vazgeçmeye veya bırakmaya sebep olmaması kaydıyla-, müslüman veya kâfir olan bir devlet tarafından verilmesi arasında hiçbir fark yoktur. Allah Teâlâ en iyi bilendir.
Kul hakkı sadece iki kişi arasında oluşmaz. Vatana ve devlete karşı vatandaş olarak görevini yapmamak, vergi kaçırmak, yalan ve yanlış beyanla devletten haksız kazanç sağlamak kamu hakkıdır.
Akıllı telefon vb. ifadeleri kullanmakta bir sakınca yoktur.
Aklı olmayan eşyaya, akılı telefon, akıllı saat, yapay zeka, akıllı alet gibi ifadeler kullanmak, hakiki anlamda değil mecazi anlamdadır.
Kişiye hiçbir kazanımı yoktur. Kaçak elektrik ve kaçak su kullanarak kamu hakkını haram yollardan kullanmak, kişiyi ne ibadette ne de dünya ve ahirette mutlu eder. Alınan boy abdesti kabul olmaz, büyük haramlardandır” dedi.
Ancak kazancının çoğu helal olup da malına az da olsa haram karışan kimsenin hediye ve ikramı alınabilir. Fakat kaçak elektrik kullanmak doğrudan haram olan bir iştir. Bizzat haram olduğu bilinen bir şeyden elde edilmiş bir menfaatten istifade etmek İslami açıdan caiz değildir.
Maddesine göre 12 aydan 36 aya kadar hapis cezası verilirken, nitelikli olan hırsızların yani kaçak su kullananların cezası Türk Ceza Kanunun 142 – 1. Maddesine göre 24 aydan 60 aya kadar hapis cezası bulunmaktadır. Bu suç, ne kadar kaçak su kullandığına göre değişebilmektedir.
Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Değerli kardeşimiz, Bir müminin işini gören, ihtiyacını gideren bir telefonu edinmesi ve kullanması caizdir.
Kredi Kullanmanın Hükmü
-Faiz almak vermek aracı olmak haramdır. -Faizsiz kredi almak caizdir.
Hak yiyenlerin günahı, akıbeti ne olur? 🔵 Yüce dinimiz İslam, bize hakkı gözetmeyi ve korumayı emretmiştir. Dinimizde kul hakkı büyük günahlardan sayılmaktadır ve ancak hakkını yediğimiz kişilerle helalleşerek bu günahımızın affedileceği buyurulmuştur.
Değerli kardeşimiz, Vergi vermek, kişinin topluma karşı sosyal bir görevidir. Bu nedenle vergi kaçırmak caiz değildir. Vergi kaçıran kişi üzerine kul hakkı geçirmiş olur.
Devletten vergi kaçırmak veya hiç vergi vermemek hem devlete verilen sözü tutmamak hem de kamunun hakkını gasb etmek anlamına geleceği için dinen caiz değildir. Kişi devletin vatandaşı olmayı kabul ettiği zaman, o devletin kanunlarına ve vatandaşlık gereklerine uymayı da kabul etmiş olur.
Pahalı şeyler almanın haram olduğu sık sık işitilir. Gerçekten öyle midir? Aslında, hepsi koşullara bağlıdır. Parayı helal yoldan kazandıysanız ve haram şeylere harcamadıysanız, bu tür şeyleri satın almanızda bir sorun yoktur.
Paranın helâliyet derecesi, onun nasıl sarf edildiğine bakılarak tahmin edilebilir. Kazancın menşei karanlık ve bulanık ise gittiği yer de aydınlık ve berrak olmaz. Hayatımızda -Allah korusun- israf ve cimrilik varsa; bu hâl, kazancımızdaki mânevî problemlerin bir habercisidir.
Sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin; suç unsuru barındıran, kul ve kamu haklarını ihlal eden, özel halleri ve mahrem bilgileri ortaya koyan yayınlar üzerinden kazanç elde etmesi caiz değildir.
Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro olarak uygulanır.
Yeni düzenlemeyle, posta ve kargo ile gerçek kişilere gelen ve ticari miktar ve nitelik taşımayan, kıymeti 1500 Euro'yu geçmeyen kişisel kullanıma ait kitap veya benzeri basılı yayınlar için uygulanmakta olan sıfır gümrük vergisi devam edecek.
Yurtdışından gelen her gönderinin gümrüğe takılması gayet doğaldır. 75 eurodan ucuz olan gönderiler düşük ihtimalli de olsa gümrüğe takılabilir. Örneğin çok büyük bir koli geldiyse ve üzerinde fiyat olarak 20 dolar yazılmışsa gümrük memuru buna inanmayabilir ve paket içerisindeki ürünü görmek isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri