2014 yılından bu yana faaliyette olan ALO 130 hattına Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunan; Aerosol Kaplar, Asansörler, ATEX Ürünleri, Basınçlı Ekipmanlar, Elektrikli Ekipmanlar, Gaz Yakan Cihazlar, Makineler, Otomotiv, Sivil Patlayıcılar, Teleferikler ile Metroloji ve ...
Güvenli olmayan asansörlerin kullanımının tehlike oluşturduğunu ve vatandaşların şikayetçi oldukları bu tür asansörleri il müdürlüklerine ya da ALO 130 hatına bildirebileceklerini dile getiren Delen, "Kurumumuza asansörlerle ilgili gelen 2016'da gelen şikayetler doğrultusunda 7 apartman sahibine idari para cezası ...
Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2013 yılında Alo 181 Çağrı merkezini hizmete alarak vatandaşlarla birebir iletişim kurulmasını hedefledi. Bakanlığımız 2023 çevre ve şehirleşme vizyonu, yaşam kalitesini artıran, insan ve çevre prensibi çerçevesinde Alo 181 ile vatandaşa 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Bina sorumlusu (yönetici) asansörün güvenli bir şekilde çalışmasını saĞlamak üzere ayda bir kez bakımını ve yılda bir kez periyodik kontrolünü yaptırmaktan, bakım ve periyodik kontrol ücretinin ödenmesinden sorumludur.
İlgili 25 soru bulundu
(2) Bakanlık tarafından yetkilendirilen A tipi muayene kuruluşunun, asansörün periyodik kontrolüne ilişkin bu Yönetmelik gerekliliklerini yerine getirip getirmediğine yönelik asansörün mahallindeki hizmet denetimi, asansörün bulunduğu ildeki Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından yapılır.
Asansör Periyodik Kontrol ücretini ödeme sorumluluğu BİNA SORUMLUSUNA-YÖNETİCİSİNE aittir. ASANSÖR TESCİL MUAYENESİ NE DEMEKTİR? Asansör Yönetmeliği (2014/33/AB) kapsamında piyasaya arz edilen asansörün tescil aşamasından önce yapılması gereken ilk periyodik kontrolüdür.
Zabıta Müdürlüğü'ne kaçak inşaat, seyyar satıcı şikayeti, izinsiz işgal, ruhsatsız iş yeri, sağlık, fırın, kaçak et, trafik, temizlik, başıboş hayvanlar, arızalı yol, kaçak hafriyat dökümü, izinsiz kazı, çevre kanununa muhalefet, gürültü kirliliği, izinsiz ilan, reklam ve diğer muhtelif konularda bildirilen şikayetler ...
CİMER'e Hangi Konularda Şikâyet Yapılır? CİMER'e yapılacak şikâyetlerde konu sınırlaması yoktur. Vatandaş talep ettiği ya da şikâyet etmek istediği her konuda başvuru yaparak şikâyette bulunabilmektedir. Önemli olan talep veya şikâyette bulunulan konunun açık, anlaşılır ve doğru bir şekilde ifade edilmiş olmasıdır.
Alo 153 Çözüm Merkezi, CİMER, mail, telefon yoluyla ve bürolarımıza şahsen müracaat ile yapılan tüketici şikâyetleri Tüketici Hakları Zabıta Amirliği tarafından öncelikli olarak değerlendirilmekte ve çözüme kavuşturulmak maksadıyla çalışmalar yapılmaktadır.
155 ihbar hattı aranarak polis merkezine şikayet kaydı açabilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz belediyenin zabıta bölümünden şikayetçi olabilirsiniz. Alo 181 hattını arayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına şikayet bırakabilirsiniz. Son olarak Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe vererek dava açabilirsiniz.
184 Şikayet Edince Ne Olur? ALO 184'e yapılacak başvuru neticesinde bir aksaklığın tespiti halinde ilgili İl Sağlık Müdürlüğü veya Bakanlık nezdindeki ilgili Genel Müdürlük SABİM hattı tarafından konuyla ilgili bilgilendirilerek aksiyon alınması sağlanabilmektedir.
Şikâyet başvuruları en geç 30 gün içinde cevaplandırılır.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Örneğin, asansörün servis ve elektrik bakım ücretleri ile yıllık periyodik muayene bedelleri kiracıya yansırken, asansör değişimi ya da yeni parça ilavesi gibi masraflar kat malikinin olur.
Asansörünüz yılda en az 1 defa A tipi Muayene kuruluşu ( İlçemizde AND Uluslararası Denetim ve Gözetim Firması) tarafından kontrol edilmesi zorunludur.
Şikâyet başvurularında kimlik ve iletişim bilgileri gizlenememektedir.
Cimer ihbarı bir suç ihbarı değildir. Suç içeriyor olabilir ancak daha çok idari yönü olan ihbarlardır CİMER tarafından ele alınanlar.
1) Başvurunuzun konusu istek veya şikâyet niteliğindeyse ve başvurunuza 30 gün içerisinde herhangi bir cevap verilmediyse CİMER üzerinden cevap alamadığınıza dair bir başvuru oluşturabilirsiniz. 2) Yasal sürenin sona ermesi itibarıyla 60 gün içerisinde idari dava açabilirsiniz.
Polis yerine belediye zabıtasına da şikayette bulunabilirsiniz. Polisin verdiği idari para cezasına karşı da gürültü devam ediyorsa Türk Ceza Kanununda düzenlenen huzur ve sukunu bozma suçu gereğince savcılığa şikayette bulunabilirsiniz.
Duvara vuran komşunun nereye şikayet edileceğini açıklayalım; Komşu gürültüsü yapılan tüm uyarılara rağmen kesilmediyse gürültü yapan komşu polise şikayet edilebilir, belediye zabıtasına da başvurulabilir.
Ülkemizde iki türlü zabıta vardır. Bunlardan ilki kamu düzeninin korunmasına yönelik faaliyet gösteren idari zabıta iken diğeri ise suç delillerini toplamak ve failleri yakalamak ile görevli adli zabıtadır.
Ancak asansörü veya başka ortak kullanım alanlarını kullanmıyorsanız buna yönelik düzenleme yapılması için yönetim kuruluyla görüşebilir bu doğrultuda yönetim planına madde ekletebilirsiniz. Bir apartmanda oturan kat sahipleri, yasa gereği ortak olan gider veya masrafları ödemekle yükümlü oluyor.
5.500TL. ➢ Fiyatlara KDV Dahil Değildir. ➢ Bakım Ücretlerine Parça Değişimleri Dahil Değildir. ➢ Listede Belirtilmeyen Fiyatlar veya Özel Durumlar Karşılıklı An laşma ile Tespit Edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri