Kat Mülkiyeti Kanuna göre otoparklar da apartmanın ortak alanlarından sayılmış olup, tüm kat malikleri otoparklardan yararlanma bu yerlere girip çıkabilme hak ve yetkisine sahiptir. Apartmanın otoparkını hiç kimse dilediği gibi kullanamaz.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesi düzenlemesine göre otoparklar, ortak alan niteliğindedir. Dolayısı ile tüm kat malikleri binaya ait otopark kullanımı bakımından, aksine bir düzenleme ya da sözleşme bulunmadıkça, arsa payları oranında birtakım hak ve yükümlülüklerine sahiptir.
Otopark dağılımı neye göre yapılmaktadır? Otoparklar binaların ortak kullanım alanlarıdır. Kat Mülkiyeti Kanunu na göre de ortak kullanım alanları arsa payı oranında kullanılmalıdır. Örneğin ; 10 dairelik bir apartmanda 10 otopark yeri var ise arsa payı 1 olan her daire için 1 otopark hakkı vardır.
c) Binanın kullanımı için yapılan otopark alanları, 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca ortak alan olarak yönetilir.
Kapalı ve Katlı Otoparklar
İkinci seçenek olarak katlı otoparka ilişkin mimari proje üzerinde tüm otoparklar gösterilmek ve belediyesince her biri için ruhsat verilmek koşuluyla otopark sayısı kadar bağımsız bölüm tapusu elde edilip satışa, kiraya ve diğer tüm irtifaka konu edilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Yerel yönetim ( belediyecilik ) yasalarına göre yol sokak ve kaldırımlar kamuya aittir. Yani tüm vatandaşlara aittir hiçbir apartman ev maliki burası benim kapımın önü deyip burayı işgal edemez.
Apartman önüne park etme kanunu ya da dükkan önüne araç park etme kanunu gibi bir kanun yoktur. Aracınızı herhangi bir apartmanın önüne park edebilirsiniz. Eğer o binada oturan kişilerde o park alanına ait bir tapu mevcut değilse sizin aracınızın oradan kaldırılmasını talep edemezler.
Kat maliklerinin bir kısmının ortak alan işgali yapması durumunda tazminat talebiyle dava açılamaz. Ancak söz konusu durumun ortaya çıkması halinde yazılı ihtarname ile ilgilinin uyarılması gerekmektedir. İhtara rağmen bir işlem gerçekleştirilmemişse Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde dava açılması mümkündür.
Kat Mülkiyeti Hukuku Uzmanı avukat Şeref Kısacık'a göre yönetim planında yasaksa misafirler otoparkı kullanamaz. Karavan yol geçişini de engellemiyorsa kaldırılamaz. Ancak herkese bir araçlık yer varsa hem araç hem karavan park edilemez.
yapılan değişiklikler ile ilçe belediyelerine de bölge otoparkı, kapalı ve açık otoparklar yapma, işletme ve bunlara ruhsat düzenleme yetkisi verildiği, Belediyeniz sınırları içerisinde açılmak istenen otopark faaliyeti ile ilgili işyeri açma ve çalışma ruhsat müracaatlarının, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun “Otoparklar” ...
Dükkan önü ortak alan mıdır? Unutulmaması gereken nokta, dükkan önündeki boşluğun ortak yer sayılması ve maliklerin arsa payı oranında kullanımına sunulmuş olmasıdır. Yani bir başka ifadeyle, dükkan sahibinin de bu ortak kullanım alanında diğer malikler kadar hakkı vardır.
Kiracı bağımsız bölümü kiraladığında, kat mülkiyetine konu ortak yer ve tesisler ile eklentileri de kiralamış sayılır. Ancak, kat mülkiyeti ilişkisinde kiracı, bağımsız bölüm, or- tak yerler ve eklentiler üzerindeki yararlanma hakkını Kat Mülkiyeti Kanunu'nda belirtilen sınırlar içerisinde kullanabilir.
Apartman mimari projesinde ve yönetim planında "bahçe" olarak görülmeyen alanlar "boşluk" olarak kabul ediliyor ve apartman yönetim kurulunun oyçokluğu ile bu alanları otoparka çevirmek mümkün olabiliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının otopark yönetmeliğinde yaptığı değişiklik resmi gazete yayımlandı. Yeni yönetmeliğe göre, otopark yeri için 1000 metre kuralı izdüşümü olarak 1500 metreye, yürüme mesafesi olarak ise 2000 metreye çıkarıldı, bölge otoparkı bedeli ödemesi 18 aydan 36 aya kadar uzatıldı.
Apartman Kurallarına Uyulmazsa Ne Olur? Huzurlu, temiz ve güvenli bir apartmanda yaşamak için konulan tüm kurallara binada yaşayan herkes uymak zorundadır. Apartman kuralları ciddiye alınıp uygulanmazsa çıkacak sorunlar ve ihbar zorunluluğunda doğan tüm zararlardan apartman sakinleri sorumlu tutulmaktadır.
Yeni inşa edilecek binalarda 'her daireye bir otopark' zorunluluğu bulunmuyor. Yeni Otopark Yönetmeliği'ne göre, dairelerin metrekaresine göre otopark şartı getirildi.
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
Normal taşıtların park edilebileceği her alana motokaravanınızı çekebilirsiniz. Bu modeller için herhangi bir ekstra park engeli olmadığı söylenebilir. Çekme karavanınızı park etmek için karavan park alanlarını kullanmalısınız.
Site ve apartmanlarda yer alan bir diğer sorun ise otoparka misafir araç kabul edilip edilmediği. Bu sorunun yanıtı da yönetim planında yer alıyor. Giriş yönünde bir madde bulunduğunda misafir araçları otoparka kabul edebilirken, yasaklanıyorsa, misafir aracının girmesi mümkün olmuyor.
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek 1. maddesinde, bu Kanunun uygulanmasından doğacak her türlü anlaşmazlığın sulh hukuk mahkemesinde çözümleneceği hükme bağlanmıştır.
Sonuç olarak, apartman otoparkları, binanın sakinleri tarafından ortak kullanım alanı olarak kullanılmalıdır. Otopark kullanım hakkı, arsa payı oranında belirlenmeli ve genel kurul kararı ile belirlenebileceği gibi, dönüşümlü kullanıma da karar verilebilir.
Ortak yere yapılan müdahalenin önlenmesi talebi (ortak kullanım alanı işgali şikâyet dilekçesi) ile Sulh Hukuk Mahkemesi'nden kat maliki hakkında işlem yapılması talep edilebilir.
Evin önüne, garaj önüne park eden araç nasıl çektirilir diyorsanız bunları da 155'i arayarak hemen bildirin ve aracın çekilmesini isteyebilirsiniz. Kolluk kuvvetleri en kısa sürede araç hakkında gerekli işlemleri gerçekleştireceklerdir.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet
Bu hizmetten faydalanmak için, aşağıdaki kimlik doğrulama yöntemlerinden sizin için uygun olan bir tanesini kullanarak sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir.
Duraklara 15 metre kuralı bulunuyor. Durakların 15 metre öncesine ya da sonrasına park etmek yasak.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri