''Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.''
Beşte Dört (4/5) Çoğunluk Gerektiren Kararlar
KMK madde 28/2'de ise kat irtifaklı ya da kat mülkiyetli ana gayrimenkulün yönetim planının tamamı veya bazı hükümleri tüm kat maliklerinin 4/5'inin oyları ile alınacak bir kat malikleri kurulu kararıyla değiştirilebilecektir.
Yukarıda yer verilen hüküm çerçevesinde; bir memura birden fazla vekalet verilmesine engel bulunmamakta olup, ancak biri için vekalet aylığı ödenebileceği değerlendirilmektedir.
Kat Mülkiyeti Kanunu 19.madde gereği tüm kat maliklerinin 4/5 çoğunluğunun yazılı rızası ile ortak alanlarda inşaat, onarım ve tesis yapılabilir. Ortak alanlarda yapılan tadilatın proje değişikliği içermesi gerektirmesi halinde kanunda özel bir düzenleme bulunmamakta, 4/5 çoğunluğun sağlanması yeterli görülmektedir.
Borçlar yasası hükümlerine göre vekalet sözleşmesi HERHANGİ BİR ŞEKİL ŞARTINA BAĞLI DEĞİLDİR. SÖZLEŞMENİN RESMİ YADA YAZILI OLMA ZORUNLULUĞU DA YOKTUR. Bir bağımsız bölüm malikini temsil ettiğini sözlü olarak beyan eden kişi toplantıya ve kararlara katılmalıdır.
İlgili 25 soru bulundu
''Bir kişi, oy sayısının yüzde beşinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez. Ancak, kırk ve daha az sayıdaki kat mülkiyetine tâbi taşınmazlarda bir kişi, en fazla iki kişiye vekâlet edebilir.''
Bir kişi, aynı vekaletname ile hem şirketi temsilen, hem kendisi için vekalet verebilir. Aynı şekilde birden çok kişiler de bir vekaletname ile aynı avukata vekalet verebilirler. Böylece, daha az vekalet harcı ödenmiş olur. Vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin vergi numaralarını notere bildirmeleri zorunludur.
Yöneticinin/yönetim kurulunun (YK) kararlarına karşı doğrudan dava açılamaz. İşletme projesinde öngörülen bütçe yeterli gelmediğinde, yönetici ek işletme projesi yapabilir, bütçe açığını kapatmak için ilave ödeme isteyebilir.
Site yöneticileri mutat gider olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör giderlerine katılmaz. Ancak bazı diğer giderlerden sorumludur.
Kat maliklerinin bir kısmının ortak alan işgali yapması durumunda tazminat talebiyle dava açılamaz. Ancak söz konusu durumun ortaya çıkması halinde yazılı ihtarname ile ilgilinin uyarılması gerekmektedir. İhtara rağmen bir işlem gerçekleştirilmemişse Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde dava açılması mümkündür.
Bir kişi, aynı vekaletname ile hem şirketi temsilen, hem kendisi için vekalet verebilir. Aynı şekilde birden çok kişiler de bir vekaletname ile aynı avukata vekalet verebilirler.
Öncelikle vekâlet verecek olan kişi tarafından nüfus cüzdanı ya da pasaport sunulması gerekir. Bununla birlikte kime vekâlet verilecek ise onun adı, soyadı ve TC kimlik numarasının da verilmesi gerekir. Bu bilgiler vekâletnamede yer alacaktır. Belirtilenlerin yanı sıra 2 adet fotoğraf da sunulmalıdır.
Vekalet verilen tapu yeri ile vekalet sınırları, vekalet işleminde belirtilmelidir. Vekilin azli konusunda Tapu Genel Müdürlüğüne bildirimde bulunmalıdır. Vekaletname ilgili ve yetkili makamlar tarafından düzenlenmelidir. Vekaletname belgeler, Türkiye Cumhuriyeti kimliği veya pasaportu ile düzenlenmiş olmalıdır.
Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.
Toplantı ve Karar Yeter Sayısı MADDE İL — Üst Kurul en az yedi kişi ile toplanır. Karar yeter sayısı beştir. Ancak, kanal tahsisinde karar yeter sayısı üye tamsayısının üçte ikisidir. Sürekli çalışan Üst Kurul, en az haftada bir toplanır.
Sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü olan apartmanlarda yönetici atanması zorunlu olup yasal olarak zorunlu olmasa da sekizden az bağımsız bölümü bulunan apartmanlarda da yönetici seçimi yapılabilir. Eğer Apartmanda ki bütün daireler bir kişinin mülkiyetinde ise, o kişi kanunen yönetici olacaktır.
Özetlersek; kat maliklerinin sorduğu sorular arasında apartman yöneticisi maaş alır mı gibi sorular da vardır. Apartman yöneticileri maaş değil, ücret alır. Apartman ve site yöneticisi ücreti -zorunlu olmamakla birlikte- kat malikleri kurulunda belirlenir. Yöneticiye ödenecek ücret miktarını kat malikleri belirler.
Apartman denetim kurulu, apartmanın yönetiminde alınan kararların, kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak alındığını denetler. Denetim kurulu, genellikle kat malikleri tarafından seçilir ve apartmanın yönetim kurulu ile bağımsız bir şekilde çalışır.
Karar defteri, sayfa numaraları sırası ile belirlenmiş ve mühürlü bir defterdir. Bu defterin, her sayfası ayrı ayrı noter tarafından mühürlenmiştir. Aynı zamanda apartman site karar defteri alınan kararlar sonrasında katlarda oturan kişiler tarafından imzalanmalıdır.
Kanunun 36. maddesine göre yönetici, kat malikleri kurulunun kararlarını, protokolleri, yapılan ihtar ve tebligatın özetini ve tarihlerini ve bütün giderleri deftere (işletme defteri) tarih sırasıyla yazmaya ve bu defteri ve giderlerin belgeleriyle diğer bütün belgeleri bir dosyada saklamaya mecbur.
Tarih belirlendikten sonra ise kat malikleri eşliğinde oylama gerçekleşir. Bu oylamada %51 üzerinde oy alan kişi ya da kişiler, yönetim kurulu veya yönetici olarak seçilir. Eğer apartman için bir kişi atanmış ise bu kişi yönetici olur. Fakat eğer 3 ve daha fazla kişi atanmış ise o zaman yönetim kurulu oluşturulur.
Kat malikleri kurulu ya da apartman toplantısına yalnız malikler veya vekâlet verdikleri kişiler katılabilirler. Kiracılar GK toplantılarına kural olarak katılamıyorlar. Ancak, ev sahibinin vekâlet vermesi halinde kiracı GK'ya katılıp vekâleten oy kullanabilir.
SONUÇ OLARAK. Mevzuatımızda 65 yaşın üstündeki kişilerin mutlaka akıl sağlığı raporuyla hukuki işlem yapabileceklerine ilişkin hiçbir hüküm mevcut değildir. Belirli bir hukuki işlemi yapma yetisi (fiil ehliyeti) tamamen nispi yani göreceli bir kavram olup, kişiye ve işlemin türüne göre, olay bazında tespiti gerekir.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri