APL = Q/L = La–1 ve MPL = aLa–1 bulunur. Örneğin, a = 2 için APL = L; MPL = 2L olur.
AFC=TFC/Q.
Ortalama sabit maliyet, bir birim başına düşen toplam sabit maliyeti gösterir. Toplam sabit maliyet üretim düzeyinden bağımsız veya analiz döneminde sabit olduğundan, çıktı miktarı arttıkça ortalama maliyet giderek azalır.
İşçinin marjinal ürünü işçı giridisindeki birim başına ufak değişim başına çıktıdaki ufak değişimi tanımlar: MPL = ΔQ / ΔL Grafikte, toplam ürün eğrisinin bu noktadaki eğimi işçinin marjinal ürününü verir. Marjinal ürün ortalam üründen daha fazlaysa ortalam ürün artar.
Emeğin ortalama ürün hasılatı, toplam hasılatın emeğe bölünmesiyle bulunur. ARPL = L TR dir.
İlgili 45 soru bulundu
Maliyet Fiyatı = Alış Fiyatı + Giderler Satış Fiyatı: Malın satışından elde edilen tutardır.
Bir ülkenin gayri safi millî hasılası (GSMH), o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman, kişi başına düşen GSMH bulunur. Aynı şekilde, bir ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman ise, kişi başına düşen GSYİH elde edilir.
Ortalama değişken maliyet (average variable cost=AVC) = ürünün birim başına değişken maliyeti. Ortalama toplam maliyet (average total cost=ATC) = ürünün birim başına toplam maliyeti.
P < ATC ise ; firma zarar eder.P = ATC ise ; firma sadece normal kar elde etmiştir. Kapanma Noktası : Ürünün fiyatının ortalama değişken maliyete eşit olduğu düzeyine denir. Firmanın Kısa Dönem Arz Eğrisi: Marjinal Maliyet (MC) eğrisinin ortalama değişken maliyet (AVC) eğrisinin üzerinde kalan kısmıdır.
Marjinal ürün (MP), ortalama ürün (AP) den büyük ise AP artıyor demektir.
2.2.Uzun Dönemde Maliyet Minimizasyonu
MRTS = r w , MRTS = L K dir.
Pratik anlamda marjinal ürün, fazladan bir çalışan işe aldıklarında bir donut dükkanında üretilen ek çörekler anlamına gelebilir. Diğer yandan ek tohum eken bir çiftçinin hasat ettiği ek çilek sayısı anlamına ya da bowling salonunun fazladan kulvar inşa etmesi durumunda elde ettiği ek gelir olarak tanımlanır.
Emek faktörünün marjinal verimi (veya marjinal ürünü): Tabiat faktörü miktarı sabitken emek miktarındaki bir birimlik bir değişmenin toplam ürün miktarındaki meydana getirdiği değişmeye emek faktörünün marjinal verimi (veya marjinal ürünü) adı verilir.
Maliyet ve Maliyet Yöntemleri Nedir? Mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdiler için yapılan harcamalara maliyet denir. Maliyet yöntemleri Fifo (First In First Out), Lifo (Last In Firs Out), Eldekilerin Ortalaması, Dönemsel Ortalama, Girişlerin Ortalaması ve Fiziksel Maliyet olmak üzere altıya ayrılır.
Değişken maliyetler ve sabit maliyetleri içeren toplam maliyetlerin toplam üretim miktarına bölünmesiyle elde edilen maliyetlerdir.
Basit ortalama maliyet, dönem içinde alınan malların birim alış fiyatının toplanarak alış sayısına bölünmesiyle elde edilen ortalama maliyet yöntemidir. Yani bir mal kaç kere alınmış ise alış fiyatları toplanarak alış sayısına bölünür.
Belirli bir üretim (ve satış) miktarında, firmanın toplam kârı (T), toplam hasılat (TH) ile toplam maliyeti (TM) arasındaki farka eşittir. Yani: TC-TH-TM dir. Firma toplam kârın en yüksek olduğu üretim düzeyinde dengeye gelecektir.
P = MC* Kaynakların optimum kullanım durumunu gösterir.
Tam rekabet piyasası; bir pazarda hiçbir satıcının sattığı ürünün fiyatını etkileme gücüne sahip olmadığı piyasadır. Bir piyasanın tam rekabet içinde bulunabilmesi için çok sıkı koşullar vardır ve bu nedenle gerçek dünyada bir tam rekabet piyasası bulmak oldukça zordur. Tam rekabette P=MR=D'dir.
PİYASA YAPISI NE OLURSA OLSUN bir firmanın kârını maksimize eden koşul Marjinal Hasılat ile Marjinal Maliyet (MR=MC) eşitliğidir. Yani ilave birim üretmenin getirisi (MR) ile ilave birim üretmenin maliyeti (MC) birbirine eşittir.
Açık (Muhasabe) Maliyetleri: Firmanın (firma sahipleri dışında) kaynaklarını kullandığını kişi veya firmalara yaptığı doğrudan ödemelerdir. Örtük Maliyetleri: Firma sahiplerinin firmanın üretimi için kullandıkları kendi kaynaklarının fırsat maliyetidir.
Uzun dönem ortalama maliyet eğrisinin minimum noktasına karşı gelen çıktı düzeyi minimum ölçek, bu maliyet eğrisinin yatay hale geldiği ilk noktaya karşı gelen çıktı düzeyine minimum optimal ölçek denir.
Kişi başına milli gelir, bir ekonomide belirli bir dönemde, genellikle de 1 yılda, üretilen toplam mal ve hizmetin piyasa değeri demek olam milli gelirin ülke nüfusuna bölünmesiyle elde edilen ortalama bir büyüklüktür.
6. Kapasite Kullanım Oranı: Çalışma derecesi olarak da ifade edilen kapasite kullanım oranı (KKO) fiili kapasitenin (FK) pratik kapasiteye (PK) oranıdır. KKO = %100 ise, makina veya işletmenin tam kapasite ile, KKO< %100 ise atıl kapasite ile çalıştığı söylenir.
2022 sayılı Kanuna göre ihtiyacı olan kişi; hane içi gelirinin hane içindeki kişi sayısına bölünmesi sonucu kişi başına düşen geliri asgari ücretin üçte birinden az olan kişidir. 2022 yılı için kişi başına düşecek gelir tutarı; 1.417,80 TL'den az olmalıdır. Bu tutar, her yıl asgari ücret belirlendiğinde artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri