Stok Devir Hızı = (Satılan Malların Maliyeti / (Başlangıç Stok Değeri + Dönem Sonu Stok Değeri) / 2) formülü ile bulunabilmektedir. Formül sonrası çıkan sonuç stoklar kaç gün ortalamasında elden çıkarıldığını gösterir.
Daha yüksek bir stok devir hızı bunun tam tersini gösterecektir. Envanter devir günü formülünüzü (veya DIO) hesaplamanın yolu şudur: Ortalama Envanter / Satılan Malın Maliyeti X 365 (yıllık ortalama için).
1) Eldeki stoğun, öngörülen kullanım hızına göre tükenme süresi. 2) Stok devir hızının sözkonusu dönem için çalışılan gün sayısına bölünmesi ile elde edilen sayısal değer. (Formül: 1) 365/Stok Devir Hızı; 2) Stok Tutarı/Ortalama Günlük Ciro).
Stok / Satış oranı (Stock Cover)
Bu hesaplama ile stok planlamanızı yapabilir ve çok satan ürünleriniz için sorun yaşamadan satışlarınıza devam edebilirsiniz. Stok yönetimi açısından çok önemli olan bu değer toplam stok oranının 7 günlük satış adedine bölünmesi ile elde edilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Envanter devir hızı, belirli bir zaman aralığında envanteriniz üzerinden ne kadar hızlı (veya kaç kez) satış yapabileceğinizdir. Yüksek ciro oranı, genellikle ürünlerinizi hızlı ve verimli bir şekilde sattığınız anlamına gelir. Düşük bir devir hızı, satışların yavaş olduğunu veya aşırı stok yaptığınızı gösterebilir.
Bir ürünün mağazalarda bulunan toplam stoğunun son 7 günlük satışına oranlanması ile bulunan değere Stock Cover denir. Stock cover değeri ürünün mağazalardaki stoğu ile son hafta satış performansına göre kaç hafta daha satışın devam edebileceğini gösterir.
Stok devir hızı, stokta bulunan ürünlerin kaç kez satılarak yenilendiğini gösteren bir parametreye verilen isimdir. Bu parametre şirketin genel verimliliği hakkında fikir verme amacıyla oluşturulmuştur. Genel prensip olarak, stok devir hızının sektör ortalaması ile kıyaslandığında ortalamadan yüksek olması beklenir.
Faaliyet oranları, işletmelerin varlık ya da varlık gruplarına, bu varlıkların sağladığı gelirlere oranla ne kadar fazla yatırım yaptığını, varlıklarını ne derecede verimli kullandığını değerlendirmede kullanılan oranlardır.
Stok devir hızı yıllık tüketimin ortalama stok seviyesine oranlanması ile (4800/2400)=2 olarak hesaplanmış olur. Böylece ilgili malzemenin stoğunun yılda 2 kere devrettiğini anlamış oluruz.
Bir şirketin aldığı personel sayısı o şirketten ayrılan personel sayısından az ise o şirketin turn-over oranı yükselir. Turn-over oranı basitçe, “Turn-over Oranı = (Toplam İşten Ayrılan Çalışan Sayısı / Ortalama Çalışan Sayısı) x 100” formülü ile hesaplanabilir.
Personel devir hızı, “bir işletmede, belirli bir dönemde işten ayrılanların orta- lama işgören sayısına oranı” olarak ifade edilmektedir.
Stokların işletmeye girişi ve çıkışı arasındaki gün sayısını ifade eder. Başka bir ifadeyle stokların bir yıl içerisinde kaç günde bir yenilendiğini göstermektedir.
Likidite oranı da denilen Asit-Test Oranı, Cari Oranı tamamlayan, onu daha anlamlı kılan bir orandır. Bu oran, hazır değerler (para veya paraya kolaylıkla çevrilebilen değerler) ile kısa süreli alacaklar toplamının, kısa süreli yabancı kaynaklara bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır.
Alacak Devir Hızı Oranı = Kredili Satışlar / Ortalama Ticari Alacaklar formülü ile hesaplanmaktadır.
Likidite oranları işletmenin parasal durumunu göstererek vadesi gelen borçların, ödenme olanaklarını saptamaya yardım eder. Bu oranlar işletmenin kısa vadeli borçlarını ödeyebilme yeteneğinin ölçülmesinde ve çalışma sermayesinin yeterli olup olmadığının belirlenmesinde kullanılır.
Finansman oranının en az 1:1 olması istenir. Finansman oranının yüksek olması; işletmeyi, alacaklı durumunda bulunan üçüncü kişilerin baskısından kurtarır. Oranın 1'den küçük olması ise, işletmeye kredi verenlerin, işletme sahip ve ortaklarından daha fazla işletmeye yatırımda bulunduklarını gösterir.
aktif devir hızı, işletmenin yatırımlarının kaç katı kadar satış yaptığını (yatırımlarına göre satışlarını) gösterir. Aktif devir hızı artıkça işletmenin etkinliği artar.
Faaliyet oranlarında, işletmeye ait olan satışlar ile varlık grupları arasındaki ilişkinin boyutu incelenmektedir. Bu oran verimlilik analizi olarak ta bilinmektedir.
Stok devir hızı, herhangi bir firmanın stoklarında bulunan ürünlerin yıl içindeki devir sayısını göstermekte olan bir hesaplama şeklidir. Bir başka deyişle firmanın bir yıl içinde stoklarını kaç defa yenilediğini gösterir.
Minimum stok "O" (sıfır) ise ortalama stok, maksimum stok seviyesinin ikiye bölünmesiyle elde edilir. Elde edilen bu rakamsal sonuçlar, tedarik süresi ve yeniden sipariş miktarındaki değişmelerin, ortalama stok düzeyinde bir takım değişmelere neden olduğunu göstermektedir.
Genişleyen satış hacmi sonucu kar marjındaki düşüşe rağmen işletme karını artırabilir. Bu durum işletmecilikte “sürümden kazanma” şeklinde ifade edilir. Ancak stok devir hızının artması her zaman işletmeye daha yüksek bir kar sağlanması sonucunu doğurmayabilir.
“(İlgili ürünün satış adedi / o ürünün ilk baştaki stok adedi) * 100” formülüyle hesaplayabileceğiniz sell-through verilerine bakarak ürünün satış hızını ölçebilir, o ürünün stoğunun ne zaman biteceğini öngörebilir ve bu doğrultuda yeniden sipariş verebilirsiniz.
“(Son yıldaki satış kanalları arasından sadece geçen dönemde de var olan kanalların toplam satış tutarı / bir önceki dönemde var olan satış kanallarında yapılan satış tutarı) * 100” formülüyle hesaplanan LFL'in Büyüme'den farkı ise iki farklı zaman diliminde, aynı mağazalarda yapılan toplam satışın karşılaştırılmasıdır ...
UPT, satılan ürün adedinin fiş fatura sayısına bölünmesi sonucu ortaya çıkan rakamdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri