Arılar genellikle saldırgan bir yapıya sahip değillerdir fakat bazı durumlarda, insanların yaptığı bazı hareketleri tehdit olarak algıladıkları için kendilerini savunmak maksadıyla, vücutlarında bulunan iğneyi batırarak arı sokması olarak adlandırılan durumu meydana getirirler.
Kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, ciltte solukluk, nefes darlığı, boğazda ve dilde şişme, mide bulantısı, kusma, nabız değişiklikleri, ishal, baş dönmesi, bayılma, bilinç bulanıklığı ve bilinç kaybı gibi ciddi tablolar görülebilir. Bu reaksiyonları yaşayan kişilerde acil tıbbi müdahale gerekir.
Bir arı sokması, bilinenin aksine yalnızca zehrini bırakmaz. Arı sokması faydaları incelendiğinde; anti-enflamatuar ve ağrı azaltıcı maddelerle birlikte, ortaya çıkan karışımda yaklaşık 18 ila 20 doğal olarak oluşan antibiyotik ve antiviral bulunabildiği görülür.
Yumuşak derili bir hayvanı soktuktan sonra iğnesini geri çıkartabiliyorsa uzaklaşıp, hayatına kaldığı yerden devam edebiliyor fakat iğne hedefte kalırsa kaçmaya çalışırken organlarla birlikte vücudu terk ediyor ve hayvan kısa sürede ölüyor.
Arı sokmasını, işçi arının (dişi) zehirli iğnesini deriye batırması sonucu meydana gelen ağrılı bir reaksiyon süreci olarak açıklamak mümkün. Zehrin vücuda yayılmasıyla birlikte giderek daha da şiddetlenebilen bu durum; kişiden kişiye hafif, orta veya şiddetli farklı etkilere yol açabiliyor.
İlgili 22 soru bulundu
Karbonat ve suyu karıştırarak oluşan macunu sokulan bölgeye sürüp, yaklaşık 15 dakika bekletebilirsiniz. Diş Macunu: Arının soktuğu bölgeye diş macunu sürerek acının etkisini azaltabilirsiniz. Bal: Balı yaraya sürebilir üzerini bandajla kapatarak oluşan ağrının ve kaşıntının azalmasını sağlayabilirsiniz.
Arı, mitolojide üremeyi, bereketi, bolluğu ve ölümsüzlüğü simgeler. Bal arıları ise şairler tarafından ilham perisi olarak görülmüştür.
İdrar: Arı sokmasına karşı sokulan bölge hemen idrarla ıslatılmaktadır. Yaban arısı sokmasına karşı toprak idrarla karıştırılarak yaraya sürülmektedir (Carmen, 1995). Trakya bölgesi ve Balkan göçmenlerinin yaşadığı diğer yörelerde idrardaki amonyağın arı zehirinin etkisini azaltacağı düşüncesi hâkimdir.
Arı sokmalarında küçük kaşıntılar olabilir. Bunlar genellikle 24 saat içinde kaybolurlar. Bazen de 2 gün içinde ortaya çıkan kızarıklık ve kabartılar olabilir. Bunlar 2 ile 7 gün arasında kaybolur.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği, bal, polen, propolis ve arı sütünün özellikle 'bağışıklık sistemini destekleyici' olarak, arı zehrinin ise özellikle 'kas-iskelet sistemi' sorunlarına' karşı kullanılabileceğine işaret eder” dedi.
İkinci kez bir arı tarafından sokulduklarında ise bağışıklık sistemi nedeniyle alerjik reaksiyon gösterebilirler. Alerjisi olan bireylerde arı zehrinin vücuda girişi ile insan bağışıklık sistemi elemanlarından biri olan immunoglobulin E (IgE) olarak bilinen bir antikor salgısı başlar.
Arı zehrinin yapısında başlıca melittin olmak üzere apamin, MCD-peptidi, histamin, hyaluronidaz, fosfolipaz-A2 gibi bileşenler bulunur (Şahinler, 2000; Bektaş, 2016).
Bazı kişiler ise arı sokmasına karşı orta derecede alerjik reaksiyonlar geliştirebilir. Bu reaksiyonlarda sokma bölgesinde daha belirgin şişlik ve kızarıklık olabilir. Ayrıca genel bir rahatsızlık hissi, halsizlik ve hafif ateş de görülebilir.
İşçi arılarda yumurta koyma organı değişikliğe uğrayarak savunma iğnesi halini almıştır. Bu iğneye bağlı zehir kesesinden salgıladığı zehir, omurgasız hayvanların çoğu için öldürücü, insan ve diğer omurgalılar için acı verici, bazı hallerde de öldürücü özelliğe sahiptir.
Arı sokmasına bağlı alerji, sokma bölgesinin etrafında şişme ile başlar ve bu şişlik birkaç saat içinde olur, bir ile iki gün boyunca şişlikte artış olur ve daha sonra üç ile on gün içinde düzelme görülür.
Vücuda yayılan bu zehir alerjik reaksiyona yol açar. Zehrin vücuda yayılmasını engellemek için arının iğnesi 30 saniye içinde çıkartılmalıdır. Arının sokması sonucu 30 dakika ile bazen de 1 saat içinde alerjik tepkiler görülmeye başlanabilir. Çok nadiren rastlanan durumlarda bu süre 72 saate kadar çıkabilir.
Arı sokmasına bağlı genellikle arının soktuğu yerde küçük bir şişlik, kızarıklık, yanma ve kaşıntı olur. Bu reaksiyonlar genellikle birkaç saat ile birkaç gün içinde, bazı önlemler alarak veya kendiliğinden düzelir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Yaban arısı ya da eşek arısı (sarı ceket olarak da bilinir) sokması acı verici bir deneyimdir. Küçük çocuklar için çok üzücü ve korkutucu olabilir. Yaban arısı sokmaları, iğnelerde ki zehre alerjisi olan insanlar için hayati tehlike oluşturabilir. Bu alerjik reaksiyon, anafilaksi olarak bilinir.
Nitekim ülkemizde farklı bölgelerde yapılan çalışmalarda arı sokmasında yarayı iyileştirmek amacıyla çamur kullanıldığı belirtilmektedir (3, 11,22,24,25). Benzer şekilde Abebe (2011) Etiyopyalı arıcıların arı sokmasında ağrıyı azaltmak için bölgeye toprak veya kül sürdüğünü belirtmiştir (9). ...
İyileşme sürecini hızlandırmak ve şişliği azaltmak için arı sokması bölgesine soğuk kompres uygulamanız önerilir. Bunu yapmak için buz torbasını temiz bir beze sarın ve 10-15 dakika boyunca sokulan bölgeye uygulayın. Ancak buz direk cilde temas etmemelidir.
Arılar, çiçeklere polenleri dağıtarak bitkilerin, ağaçların meyve vermesine, tohumlarını dağıtmasına olanak sağlarlar. Arıların, hayattaki bu önemli görevi ise bizim için hayati olan oksijen döngüsünü devam ettirir. Kısaca söylemek gerekirse, dünyadaki yaşamın büyük bir kısmı arıların görevlerini yapmalarına bağlıdır.
Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler.
Arıları Uzak Tutacak Aromalar
Salatalık Kabuğu : Salatalık kabuğu, arıları belirli küçük alanlardan uzak tutmak için kolay bir çözümdür. Nane : Arılar nanenin keskin kokusundan pek hoşlanmazlar ve yaklaşmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri