Cebri icra ile yapılan satışlarda yasal olarak uygunsuzluk olduğu durumlarda kişiler ihalenin feshi davasını açabilir. İhalenin feshi davası İcra ve İflas Kanunu 134. Maddesi doğrultusunda düzenlenir.
İhalenin feshi “şikayet yolu” ile icra mahkemesinden talep edilir. Yetkili icra mahkemesi, satışın yapıldığı yer icra dairesinin tabi bulunduğu mahkemedir. Bu yetki kesindir. İhalenin feshi, ihale tarihinden itibaren yedi gün içinde istenebilir.
Haksız bir satış olduğunu düşünen katılımcıların, ihalenin feshedilmesiyle ilgili dava açma hakkı bulunuyor. Davanın kabul edilmesi halinde, evi satın alan kişilerin dosya masrafları ödenmeyecek ve konut geri alınabilecektir.
İİK 134.
Buna göre, ihalenin feshini isteme süresi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 281. maddesindeki (mülga 818 sayılı BK.'nun 226.maddesi) yazılı sebepler de dahil olmak üzere yedi gündür. Anılan süre hak düşürücü nitelikte olup, icra mahkemesi tarafından re'sen nazara alınmalıdır.
İhalenin feshi davası şikayet ile açılan bir davadır. Süresi içinde yapılan şikayet sonrası icra mahkemesi, talebi 20 gün içerisinde karara bağlamalıdır. Yargılama, basit yargılama usulü içinde duruşma yapılarak yürütülür. İcra mahkemesinin fesih konusuna ilişkin geniş bir tetkik ve sorgulama yapma yetkisi vardır.
İlgili 32 soru bulundu
Kamu İhale Kurulunun 2014/UY.I-2558 Sayılı Kararında: İdare hukukunun temel ilkelerinden hareketle, idarenin yapmış olduğu hatalı işlemi her zaman geri alması mümkün olduğundan, idarenin ihaleyi yukarıda anılan hükme dayanmaksızın da iptal etmesi mümkündür.
Satışın durdurulması nedenleri arasında en önemli olanı hazırlanan tebligatta usulsüzlüğün tespit edilmesidir. Böyle bir usulsüzlük varsa satış durdurulacaktır. İcra satışının iptalinin talep edilebileceği bir başka durum ise icraya söz konusu olan taşınmasın değerinin çok altında satışa sunulmasıdır.
İhalenin feshi talepli şikayet yoluna başvurulmuş olsa dahi satış bedeli derhal veya İİK madde 130'da belirtildiği üzere icra memuru tarafından alıcıya 10 günü geçmemek kaydıyla verilen mühlet içerisinde ödenmelidir.
Kambiyo Takiplerinde Senet veya Çekteki İmzaya İtiraz Takibi Durdurur Mu? İİK m. 170 uyarınca imzaya itiraz satıştan başka icra takip işlemlerini durdurmaz.
Borçlu kendi lehine verilip kesinleşmiş bu kararla icra dairesine müracaat eder. Başkaca bir işlem yapmasına gerek yoktur. Alacaklıya verilmiş olan para veya malların geri alınması: Borçlunun başvurusu üzerine icra müdürü gerekli işlemleri yaparak alacaklıdan ödenmiş olan parayı geri alır ve borçluya verir.
Satılan taşınmazlardaki esaslı nitelikteki hataların daha sonradan tespit edilmesi, İhalede yaşanan fesatlıklar, gibi hallerde ihalenin yapıldığı süreden sonra şikayet hakkı saklı tutulur. Ancak bir sene geçmiş taşınmaz ihalelerinde itiraz edilme hakkı bulunmaz.
Birinci ihalede alıcı çıkmazsa veya belirtilen satış miktarına ulaşılmazsa satış icra memuru tarafından geri bırakılır.
İhalenin Feshi Davasında Dava Açma Süresi
İİK m. 134/2 uyarınca ihalenin feshi davasının ihale tarihinden itibaren yedi gün içinde açılması gerekir. Bazı istisnai hallerde, şikâyet süresi ihale tarihinden itibaren değil, ihalenin feshi sebebinin öğrenildiği tarihten itibaren başlar.
İhalenin feshi talebi, ihalenin feshinde hukuki yararı bulunanlardır. Buna göre; satış isteyen alacaklı, borçlu, tapu sicilindeki ilgililer, pey sürmek suretiyle ihaleye katılanlar ihalenin feshini talep edebilir.
İcra takibi neticesinde taraflar sulh olabilmek veya borçluya vade tanımak için veya başkaca bir gerekçe ile takipten vazgeçmek yoluna gidebilmektedir.
-9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 134 üncü maddesi kapsamında satış isteyen alacaklı, borçlu, resmî sicilde kayıtlı ilgililer ile sınırlı ayni hak sahipleri dışında kalan kişilerce ihalenin feshinin talep edilmesi hâlinde ihale bedeli üzerinden binde 68,31 tutarında harç ödenecektir.
Bilindiği üzere; İİK'nın 134/2 maddesine göre, İhalenin feshini, Borçlar kanunun 226. maddesinde yazılı sebeplerde dahil olmak üzere yalnız satış isteyen alacaklı, borçlu, tapu sicilindeki ilgililer ve pey sürmek suretiyle ihaleye iştirak edenler isteyebilirler.
Satış talebi, satış avansının yatırıldığı tarihte yapılmış sayılır. Hacizli malın satılmasından bir defaya mahsus olarak vazgeçilebilir. Satış isteme süresi; haciz tarihinden itibaren taşınır mallar ve alacaklar için 6 ay, taşınmaz mallar için 1 yıldır.
İcra mahkemesinin takibin iptaline karar vermesi üzerine takip durur; iptal kararının kesinleşmesi ile bütün takibin (o zamana kadar yapılmış bütün takip işlemlerinin) iptali gerekir. Meselâ, borçlunun malları üzerine konulmuş olan haciz kalkar, hacizli mallar satılmışsa bedeli borçluya ödenir.
İtfa nedeniyle icra takibin iptal olması için üç şart bulunmaktadır. İlk şart itfa nedeniyle takibin iptal olması için borç, faiz ve tüm giderler itfa edilmiş olmalıdır. Eğer bunların bir kısmı itfa edilirse borcun da kısmen iptali gündeme gelir. İkinci şart borcun takibin kesinleşmesinden sonra ödenmesi gerekir.
Başvurunun icranın durdurulması (tehir-i icra) talepli olarak yapılması gerekir. Kural olarak borçlu tarafından teminat gösterilmesi gerekir. Borçlunun icra müdürlüğüne başvurarak icranın durdurulması hakkında bir karar getirilinceye kadar kendisine uygun bir süre verilmesini istemesi gerekir.
4734 sayılı Kanunun “Bütün Tekliflerin Reddedilmesi ve İhalenin İptali” başlıklı 39'uncu maddesine göre ihale komisyonu kararı üzerine idare, verilmiş olan bütün teklifleri reddederek ihaleyi iptal etmekte serbesttir.
Kanunda ve bu Yönetmelikte özel süre öngörülmeyen hallerde Kuruma yapılacak itirazen şikayet başvurusu süresi 15 gündür. Bu süre, idareye yapılan şikayet hakkında verilen kararın bildiriminden veya 30 gün içinde idarece karar verilmemesi halinde şikayet tarihinden sonraki 30 günlük sürenin bitiminden itibaren başlar.
İtirazen şikayet ise Kamu İhale Kurumu'na yapılır. İhale işlemlerine karşı şikayet süresi kural olarak 10 gündür. (4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda ise süre 5 gündür.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri