3. Antihistaminik Krem veya Losyon Kaşıntıyı ve kızarıklığı azaltmak için antihistaminik içeren kremler veya losyonlar kullanmanız gerekir.
Arı sokmasına karşı şişlik ve kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompres, aloe vera jeli, antihistaminik krem ve doğal yağlar doktor kontrolünde kullanılabilir.
Arının soktuğu bölgedeki oluşan şişliği azaltmak için bir buz torbası yardımıyla kompres yapılabilir. Şişlik ve kaşıntıyı azaltmak için difenhidramin (Benadryl) gibi bir antihistaminik kullanılması önerilir. Ağrı için ibuprofen veya asetaminofen denemek mümkündür.
Karbonat ve suyu karıştırarak oluşan macunu sokulan bölgeye sürüp, yaklaşık 15 dakika bekletebilirsiniz. Diş Macunu: Arının soktuğu bölgeye diş macunu sürerek acının etkisini azaltabilirsiniz. Bal: Balı yaraya sürebilir üzerini bandajla kapatarak oluşan ağrının ve kaşıntının azalmasını sağlayabilirsiniz.
Şişlik ve kaşıntının olduğu yer kaşınmamalıdır. Şişliği indirmek amacıyla buz kompresi yapılabilir. Buzu doğrudan tene koymak yanmaya neden olabilir. Bu yüzden bir havluya sarıp 20 dakika bölgede bekletmek etkili olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Arı sokmasına bağlı sokma yerinde şişlik 10 cm'den büyük olduğu zaman büyük bir reaksiyon gelişmiş demektir. Arı sokmasına bağlı alerji, sokma bölgesinin etrafında şişme ile başlar ve bu şişlik birkaç saat içinde olur, bir ile iki gün boyunca şişlikte artış olur ve daha sonra üç ile on gün içinde düzelme görülür.
Oluşan ağrı ve şişlik genellikle birkaç saat içerisinde ortadan kaybolur. Orta derecedeki reaksiyonlarda belirtiler biraz daha şiddetlidir. Aşırı kızarıklık görülebilir ve sokma bölgesinde kademeli olarak artan şişlikler birkaç gün boyunca şiddetlenerek devam edebilir.
Bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri olan arı zehri, bağışıklık yanıtını artırabilir ve bağışıklık sistemini düzenleyebilir. Bu, vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha etkili bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Cilt sağlığına gelince, arı zehri antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
İyileşme sürecini hızlandırmak ve şişliği azaltmak için arı sokması bölgesine soğuk kompres uygulamanız önerilir. Bunu yapmak için buz torbasını temiz bir beze sarın ve 10-15 dakika boyunca sokulan bölgeye uygulayın. Ancak buz direk cilde temas etmemelidir.
Arı sokmalarında küçük kaşıntılar olabilir. Bunlar genellikle 24 saat içinde kaybolurlar. Bazen de 2 gün içinde ortaya çıkan kızarıklık ve kabartılar olabilir. Bunlar 2 ile 7 gün arasında kaybolur.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, arı sokmasından hemen sonra dakikalar içinde ortaya çıkmaktadır. Her 4 kişiden üçünde arıya karşı alerjik reaksiyon 20 dakika içinde gelişir. %90'ı ilk 40 dakikada gelişir. Bazen böcek sokmasından 5 saat sonra bile ciddi alerjik reaksiyon gelişebilmektedir.
İdrar: Arı sokmasına karşı sokulan bölge hemen idrarla ıslatılmaktadır. Yaban arısı sokmasına karşı toprak idrarla karıştırılarak yaraya sürülmektedir (Carmen, 1995). Trakya bölgesi ve Balkan göçmenlerinin yaşadığı diğer yörelerde idrardaki amonyağın arı zehirinin etkisini azaltacağı düşüncesi hâkimdir.
2) Yoğurt. Yanık ve yaraların iyileşmesi için tercih edilen yoğurt bu defa arı sokması evde tedavisi için tercih ediliyor. Arının ısırdığı bölgeye soğuk yoğurt sürün ve bir süre o şekilde bekleyin. Yoğurt soğuk olmasıyla şişmesini önleyecektir.
Lavanta yağı tüm arı türlerinde reaksiyon gösteren bölgenin mevcut durumunun hafiflemesini sağlamaktadır. Lavanta yağını bir pamuk yardımıyla arının soktuğu bölgeye sürmek etkili olacaktır. Arı sokmasına ne iyi gelir, sarımsak arı sokmasında oldukça faydalı bir yöntemdir.
Pfizer Dcr Teramycın Krem, Iltihaplı Sivilceler Yara,akne Lekeleri Böcek ve Arı Sokmaları Kesin Etkili.
Yaban arısı ya da eşek arısı (sarı ceket olarak da bilinir) sokması acı verici bir deneyimdir. Küçük çocuklar için çok üzücü ve korkutucu olabilir. Yaban arısı sokmaları, iğnelerde ki zehre alerjisi olan insanlar için hayati tehlike oluşturabilir. Bu alerjik reaksiyon, anafilaksi olarak bilinir.
Limon: Bal arısı sokmasına karşı acıyı dindirmek için sokulan yerin üzerine limon koyulmamalıdır (Irmak, 1963). Limon asit içerdiğinden bazik yapıdaki eşek arısı zehirine karşı kullanılmalıdır (Dursun ve ark., 2011).
Nitekim ülkemizde farklı bölgelerde yapılan çalışmalarda arı sokmasında yarayı iyileştirmek amacıyla çamur kullanıldığı belirtilmektedir (3, 11,22,24,25). Benzer şekilde Abebe (2011) Etiyopyalı arıcıların arı sokmasında ağrıyı azaltmak için bölgeye toprak veya kül sürdüğünü belirtmiştir (9). ...
Bir bal arısı bir insanı sokarsa, dikeni geri çekemez. Yalnızca dikeni değil, aynı zamanda karın ve sindirim sisteminin bir bölümünü, artı kasları ve sinirleri geride bırakır. Bu muazzam abdominal rüptür bal arısını öldürür. Bal arısı tutuştan sonra ölecek tek arıdır.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği, bal, polen, propolis ve arı sütünün özellikle 'bağışıklık sistemini destekleyici' olarak, arı zehrinin ise özellikle 'kas-iskelet sistemi' sorunlarına' karşı kullanılabileceğine işaret eder” dedi.
Arı Zehrinin Faydaları
Arı zehri, ana bileşen olarak; çeşitli enzimler, proteinler ve peptitlerden oluşur: Melittin, apamin, adolapin ve MCD gibi peptidler, Fosfolipaz ve hiyalüronidaz gibi enzimler. Dopamin ve norepinefrin gibi amino asit bileşenler içermektedir.
Arı zehri, arıların kendilerini dışarıdan gelen tehditlere karşı korumak amacıyla salgıladıkları bir zehirdir. Arılar bu zehri iğneleri aracılığıyla bırakırlar. Aslında bu zehir insanlarda çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Arı sokmasında ilk yardım
Amonyak vb. kullanılmaz. Eğer ağızdan sokmuşsa, solunumu güçleştiriyorsa kişinin buz emmesi sağlanır. Ağız içi sokmalarında ve alerjisi olanlar için tıbbi yardım istenir.
Böcekler, iğneleri ile insanları sokabilir ya da ısırabilir. Ancak, günlük hayatta en sık arıların neden olduğu böcek sokmalarıyla karşılaşılmaktadır. Arılar, iğneleri ile insanları sokabilen zar kanatlı böceklerdir. Toplumda yaşamı boyunca arının sokmadığı kişi oldukça az sayıdadır.
Aslında apiterapi Çin, Kore ve Japonya gibi Doğu ülkelerinde arı zehri tedavisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri