Buna göre, baş ağrısı - stres ve rahatlayamamaktan, boyun ağrısı - affedememek ve kinden, omuz ağrısı - duygusal yükler ve suçluluktan, sırt ağrısı - duygusal destek ve sevgi eksikliğinden, bel ağrısı - maddi kaygılardan, el ağrısı - iletişim eksikliği ve kendini ifade edememekten, kalça ağrısı ve dirsek ağrısı - ...
Psikosomatik ağrıların kökeninde sıklıkla stres yatar. Bununla birlikte, depresyon, anksiyete, panik bozukluk, cinsel işlev bozuklukları gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip bireylerde psikosomatik ağrıların görülme olasılığı yüksektir.
Psikosomatik ağrılar, tıbbi olarak bir açıklaması olmayan ancak fiziksel olarak varlığını hissettiğimiz bel ağrısı, sırt ağrısı, boyun ağrısı gibi rahatsızlıklardır. Psikosomatik ağrılar, psikoloji kaynaklı ağrılardır.
Stres nedeniyle, omuzlar doğal koruyucu eylemde kamburlaşır ve kamburluk sırttaki ağrıyı artırır. Stres, solunum modellerini değiştirerek omuz ağrısına neden olabilir. İnsanlar stres altındayken orta ve alt sırt kaslarını ve omurgasını zorlayarak daha az aktif olma eğilimindedir.
İlgili 34 soru bulundu
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Sırt ağrısı bulunan hastalarında anksiyete bozukluğu: Anksiyete ve duygu durum bozukluğu olan kişilerde sırt ağrısı daha yaygındır. Sırt ağrısının nedenleri arasında hastalık, kazalar ve enfeksiyonlar yer alır. Semptomlar omurga boyunca herhangi bir yerde kalıcı ağrı veya sertliği neden olabilir.
Sırt ağrısı uzun süre geçmediği takdirde dayanılmaz bir hal alabilir. Bununla birlikte sırt ağrısına ek olarak görülen başka durumlar da olabilir. Eğer kişinin sırt ağrısı çok şiddetli ve zamanla şiddeti de artıyorsa, kişi bu ağrı ile başa çıkmakta zorluk çekiyorsa mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir.
Sırt ağrısının nedenine ve ağrı şiddetine göre lokal etkili merhemler, kas gevşeticiler kullanılabilir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise fizik tedavi, nöral terapi, akupunktur, soft lazer, masaj gibi alternatif tedaviler uygulanmalıdır. Bu tedavilere ek olarak stres faktörü de ortadan kaldırılmalıdır.
Fibrozit durumunda en sık karşılaşılan belirtiler kaslarda gerilme ve vücudun belirli bölgelerinde ağrıdır. Zaman zaman psikolojik belirtiler de ortaya çıkabilir. Ağrılar genellikle soğuk havalara, çeşitli kokulara, gürültüye ve zaman zaman ışığa bağlı olarak şiddetlenebilir.
Eklem, kemik ve disklerdeki bu değişiklikler omurilik için var olan alanı daraltarak dar kanala neden olabilir ve sinir ağrılarına neden olabilir. Sırt ağrıları, ayrıca sırt bölgesindeki kas ve kemikler dışında, vücudun çeşitli bölgelerindeki organlardan kaynaklanan 'yansıyan ağrılar' nedeniyle de oluşabilir.
Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilir.Stresin etkilerine karşı en hassas bölge olan sırt ve boyun kaslarında ise ağrılar daha yoğun hissedilir. Stresin insan üzerinde yarattığı baskı bazen gerilim bazen de diş ve çene kaslarını sıkma ile kendini gösterir.
En sık karşılaşılan hastalıklardan biri olan bel ağrısının depresyondan kaynaklanabildiğini belirten uzmanlar, depresif insanların daha fazla bel ağrısı yaşadıklarını vurguluyor. En iyi terapinin egzersiz yapmak olduğunu belirten uzmanlar, stresten uzak durmayı öneriyor.
Stres, psikosomatik ağrıların başlıca etkenidir. Vücut fonksiyonlarının bozulmasına ve işlevlerini yerine getirememesine neden olur. Genellikle göğüs ağrısı, çarpıntı, mide rahatsızlıkları, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetlerle kendini gösterir. Psikosomatik ağrılara psikolojik rahatsızlıklar eşlik eder.
Omurga travmaları genelde solunum kaslarının bulunduğu, boynun üst kısmında ve sırt ile bel arasındaki bölümde meydana gelmektedir. Oluşan travma sonucunda ellerde ve ayaklarda uyuşma hissi, şiddetli ağrılar ve kuvvet kaybı omurga travmasının habercisidir.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir.
Sırt ağrısı ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Çoğu zaman bu ağrıların ardında yanlış yapılan bir haretet, üşütme gibi önemsiz nedenler bulunur.
Bel ya da sırt ağrısıyla hekime başvuran bir hastanın öncelikle fizik muayenesi yapılır. Ardından hastanın durumuna göre bel ve boyun filmi, bilgisayarlı tomografi, MR görüntüleme, elektromyografi ve sintigrafi gibi görüntüleme yöntemlerinden biri ya da birkaçı yapılıp gerekli kan tetkikleri istenir.
Başka bölgelerde ağrılar Birçok kalp krizinde ağrı göğüste başlar ve oradan omuzlara, kollara, sırta, boyuna, çeneye ya da karın bölgesine sıçrar. Hatta bazen göğüs ağrısı olmasa da bu bölgelerde ağrı olabilir.
Sıkıntılı ve gergin ruh hali, dikkat ve hafıza sorunları, ölüm korkusu, kendine veya bulunduğu ortama yabancılaşma hissi, çarpıntı, mide ağrısı anksiyetenin belirtilerindendir. Anksiyete belirtilerinin gözlemlenmesi durumunda bir uzmana başvurulması ruhsal ve fiziksel sağlığı korumada önemli bir adımdır.
Anksiyete, hafif, orta ve şiddetli olarak yaşanabilecek şu belirtileri gösterebilir: Gergin, huzursuz ve endişeli hissetmek. Kalp çarpıntısı ve hızlı nefes alma. Soğuk soğuk terleme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri