Bal, yılda iki veya üç kez hasat edilebiliyor. Fakat hasadın toplamda kaç gün süreceği kovanların sayısına, arıcının tek çalışıp çalışmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bal hasadı, kovan sayısına göre iki gün sürebileceği gibi iki hafta veya daha uzun da sürebiliyor.
Bal hasadı bazı bölgelerde kovanların ilkbahar muayenesinin yapıldığı Nisan ayından 45- 50 gün sonra, bazı bölgelerde ise Ağustos veya Eylül ayında yapılır.
Arılar Hayatları Boyunca Ne Kadar Bal Üretir
Bir bal arısı hayatı boyunca sadece çay kaşığının 12 de 1 'i (1/12) kadar bal üretebilir. Sofralarımızda tükettiğimiz bir çay kaşığı bal, 12 arının tüm hayatı boyunca üretebildiği baldır.
Sonuç olarak, yeni arıcıların çoğu, petek bal üretimine başlamadan önce standart peteklerin içindeki balı süzerek bal sağımı yaparlar. Bal hasadı bazı bölgelerde kovanların ilkbahar muayenesinin yapıldığı Nisan ayından 45- 50 gün sonra, bazı bölgelerde ise Ağustos veya Eylül ayında yapılır.
Bal Arısı: 3 ay kadar yaşayabilir. Arıların ömrü sezona ve aylara göre değişiklik gösterebilir. İlkbahar ve yaz aylarında 45 gün yaşarken, kışlatmaya giren arı ortalama 6 aydan daha uzun bir süre yaşayabilir. Yani arılar ne kadar uzun süre çalışırlarsa o kadar hızlı ölürler.
İlgili 18 soru bulundu
Şehir merkezine yakın bölgelerde kovan başına 20 kilograma kadar bal elde edilirken, bu rakam kırsal bölgelerde daha da fazla olduğu öğrenildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verilerine göre, koloni başına bal veriminin ortalama 14 kilogram olduğunu belirten Çakmak, "Bizim sahadaki çalışmalarımıza göre, koloni başına bal verimi ortalama 8-10 kilogram görünüyor.
Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye'de arı piyasasına yön veren Aydın İli Arı Yetiştiricileri Birliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da arının çıta fiyatını belirledi. Birlik Başkanı Ayhan Özdemir, bu yılki fiyatı 200 lira olarak açıkladı.
Salkım şeklindeki oğul arısı arıcı tarafından usulüne uygun şekilde alınarak yeni bir kovana konur. Mevsimin müsait olduğu zamanlarda ikinci, üçüncü, hatta altıncıya kadar oğul çıkabilir. Fakat çıkan her oğul kovan nüfusunun azalması ve kovanın gücünü yitirmesi anlamına gelir.
İŞTE 2023 YENİ SEZON BAL FİYATLARI!
Geçen yıl kilosu 200 liradan satılan petek bal bu yıl 300 liradan, 250 liraya satılan süzme balın kilosu 350 lira olarak satılacak. Geçen yıl 300 lira olan karakovan balın kilo fiyatı ise 450 lira olarak belirlendi.
Kraliçe arılar 5 seneye kadar yaşayabilirler.
Kovana taşınan su miktarı ortalama 25 mgr olup 50 mgr.a kadar çıkabilir. Dolayısıyla bir arı bir günde 1250 mgr su taşımaktadır.
ARILARIN UÇMA KAPASİTESİ Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzaklığa uçabilir.
Bal hasadı zamanı bölgeden bölgeye değişkenlik gösterebiliyor. Kimi bölgelerde ağustos ayının ortasından sonlarına doğru, kimi bölgelerde mayıs-haziran aylarında, kimi bölgelerde ise eylül-ekim aylarda yapılan bu işlem; belirgin olarak balların arılar tarafından sırlanmasından sonraya denk geliyor.
Arılar kış uykusuna yatmazlar, petekler üzerine kümelenerek kışı geçirirler. Ortam ısısı arının biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece, uçabilmesi için asgari 7-8 derece ve besin toplayabilmesi için en az 10-14 derece olması gerekir. Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılır.
Arılar 3 gün dışarı çıkmadıklarında kovanlarının yerini unuturlar. 5 kilometre uzağa götürülen kovandaki arılar da artık eski yerlerine dönemezler.
Kraliçe arı, bal arısı kolonilerinde sadece bir adet bulunur. Kraliçenin tek görevi ise sürekli yumurtlayarak koloninin devamlılığını sağlamaktır.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır.
Alerjinin yanı sıra arının kaç kez soktuğu, yaşanılan belirtilerin şiddetinde etkili olan bir diğer faktördür. Bal arıları bir kişiyi soktuktan sonra ölür ve yalnızca bir kez sokabilir. Fakat eşek arıları ve yaban arıları gibi farklı türdeki arılar birden fazla kez sokabilir ve sonrasında yaşamaya devam edebilirler.
-Arılık yeri seçiminde yoğun arı varlığı olan yerlerden uzak olunmalı, teorik olarak 3 km. yarıçaplı bir dairenin kapladığı alanda 100-150 kovandan fazla kovan bulunmaması tercih edilmelidir.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Eskiden örme sepet ya da oyma kütük gibi malzemeden yapılmış kara kovan denilen kovanlar kullanılmaktaydı. Bu kara kovanlar, daha çok kestane ya da ıhlamur ağacından yapılır. Günümüzde ise bunların sayısı azalmıştır, daha çok standart ahşap kovanlar kullanılmaktadır.
4. 12-18 günlük işçi arılar balmumu salgılarlar ve kovan temizliğini yaparlar. 5. 18-20 günlük işçi arılar kovan uçuş deliği önünde ve uçuş tahtası üzerinde bekçilik yaparlar. 6. 20. günden sonra artık işçi arılar artık kovan dışında çalışmaya başlarlar. Kovana nektar, polen vs. getirirler.
Arının oğul vereceği nasıl anlaşılır? Arının oğul vereceğinin en belirgin işareti, kovan açıldığı zaman peteklerin alt ve yan bölümlerinde gözüken ana memeleridir. Oğul verecek olan kovanların önünde arılarak toplanarak kovan gövdesinin üzerinde ya da uça tahtasının altında yığınak yapacaklardır.
Dünyanın çevresinin 40.000 km olduğunu. unutmayalım. Yine 1 kg bal için yaklaşık 40.000 arının, 6.000.000.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri