Aslında apiterapi Çin, Kore ve Japonya gibi Doğu ülkelerinde arı zehri tedavisidir.
Bal, ayrıca yara ve yanık tedavisinde de kullanılmaktadır. Arı zehri ise özellikle kas-iskelet sistemini etkileyen bazı nörolojik (MS, ALS, parkinson hastalığı vs) ve romatizmal rahatsızlıklarda görülen kas-eklem sorunlarında ve miyalji, fibromyalji, artralji, nevralji gibi ağrılı durumlarda kullanılmaktadır.
Apitoksin olarak da bilinen arı zehri; arının karın boşluğunda yer alan zehir bezlerinde üretilen ve biyolojik olarak birçok etkisi bulunan bir maddedir. Arı zehiri çok karmaşık bir kimyasal yapıya sahiptir. Ana bileşenleri çeşitli enzimler, proteinler ve peptitlerden oluşur.
Bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri olan arı zehri, bağışıklık yanıtını artırabilir ve bağışıklık sistemini düzenleyebilir. Bu, vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha etkili bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Cilt sağlığına gelince, arı zehri antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Kozmetik ve ilaç sektöründe kullanıldığını belirten Almışlar, “1 gram arı zehri ortalama 10 kovandan elde ediliyor. Bu da para olarak gramı yurt içinde 400 lira civarında. Yurt dışında kozmetik ve ilaç sektörlerine göre değişmekte. Kozmetik sektöründe şu anda 550 liradan alıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Gramı 500 TL olan arı zehri Adıyaman'da üretilmeye başlandı Türkiye'de pilot olarak Adıyaman'da başlatılan arı zehri üretimiyle arı üreticileri ciddi gelir elde edecek.
Arı zehiri, işçi arılarda zehir bezlerince üretilip zehir torbasında depolanır. Hücreden yeni çıkmış arıların zehir üretme yetenekleri çok az olup 12 günlük olduklarında en yüksek üretim kapasitesine ulaşırlar ve 20 günlük olduklarında zehir üretme yeteneklerini kaybederler.
Arının soktuğu yer soğuk su ve sabunla yıkanmalıdır. Soğuk su rahatlatırken, sabun da kalan kiri ya da zehri bölgeden temizlemeye yardım eder. Şişlik ve kaşıntının olduğu yer kaşınmamalıdır. Şişliği indirmek amacıyla buz kompresi yapılabilir.
Kovana yerleştirilen bir mekanizma ile zayıf bir akım verilerek, arıların geçirgen zemine zehirlerini bırakması sağlanmaktadır. Böylelikle 10.000 arılık bir kovana yapılan yarım saatlik bir seans ile yaklaşık 1 gr zehir elde edilir.
Arı zehri: Kovandaki işçi arılar tarafından zehir bezlerinde üretilen arı zehri, kan dolaşımını artırarak kolajen ve elastin üretimini uyarır. Artan kolajen ve elastin cildi dolgunlaştırarak, renk tonunu düzenler, pürüssüz görünmesini , lerin ve ların görünümünü .
Bir arı sokması, bilinenin aksine yalnızca zehrini bırakmaz. Arı sokması faydaları incelendiğinde; anti-enflamatuar ve ağrı azaltıcı maddelerle birlikte, ortaya çıkan karışımda yaklaşık 18 ila 20 doğal olarak oluşan antibiyotik ve antiviral bulunabildiği görülür.
Arı zehrinin kremi son derece faydalıdır. Özellikle MS hastalığında, bel ve romatizma ağrılarında, boyun fıtığı gibi sinirsel durumlarda, cilt hastalıklarında kullanılır. Bunların yanı sıra kan dolaşımı hızlandırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle de dolaşımsal hastalıklara iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Arı zehri, işçi arıların (Apis mellifera L.) abdomeninde bulunan zehir bezlerinden salgılanır ve iğnenin dip kısmında bulunan zehir kesesinde toplanır. Yeni ergin hale gelmiş bir günlük arılarda bir miktar arı zehri mevcut olup ikinci günden itibaren asit salgı bezinin aktivitesi artar.
Arı zehri tedavisi arı zehrilerini kullanarak akupunktur noktalarına enjekte edilen tedavi yöntemidir. Arı zehri çok sayıdaki farmakolojik maddeleri içerir . Arı zehrinden bulunan melittin ve apamin en güçlü antienflamatuar etki gösterdiği için enflamatuar hastalıklarda büyük faydalıdır.
Yaşlanmaya bağlı rahatsızlıklarda; katarakt, eklem romatizması tedavilerinde polenin olumlu etkileri vardır. Sinir sistemine ve strese bağlı rahatsızlıklara iyi gelen maddeler polende bulunmaktadır.
Apitoksin olarak da bilinen bal arısı zehri, arıların karın boşluğunda bulunan zehir bezlerinden salgılanan bir dış salgı ürünüdür. Zehir bezleri asit bez (zehir bezi) ve alkalin bez (Dufour bezi) adı verilen dış salgı bezlerinden oluşur.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Nektar ve bal, arılar tarafından enerji ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Arılar sadece bal yiyerek yaşamlarını sürdürebilirler.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, arı sokmasından hemen sonra dakikalar içinde ortaya çıkmaktadır. Her 4 kişiden üçünde arıya karşı alerjik reaksiyon 20 dakika içinde gelişir. %90'ı ilk 40 dakikada gelişir. Bazen böcek sokmasından 5 saat sonra bile ciddi alerjik reaksiyon gelişebilmektedir.
Aksi takdirde vücudunuzda alerjik reaksiyon oluşma ihtimali artar. Çünkü zehirli iğne derinin altında ne kadar kalırsa vücudunuza o kadar zehir yayılır. Bu durum fazla ağrılı ve acılı olur.
İdrar: Arı sokmasına karşı sokulan bölge hemen idrarla ıslatılmaktadır. Yaban arısı sokmasına karşı toprak idrarla karıştırılarak yaraya sürülmektedir (Carmen, 1995). Trakya bölgesi ve Balkan göçmenlerinin yaşadığı diğer yörelerde idrardaki amonyağın arı zehirinin etkisini azaltacağı düşüncesi hâkimdir.
Arı sokmasına bağlı olarak ürtiker anjiyoödem, nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık gibi şikayetler oluştuysa mutlaka alerji uzmanına gidilmelidir.
Ana Arı Fiyatı: 250 TL. Ana Arı fiyatı olarak ise, 250 TL olarak belirlenmiştir. Bilindiği üzere paket arılar ile ana arılar aynı nakliye yapılmaktadır. Paket arı satın alan müşterilerimiz için paket arının için kendi anası bulunmaktadır.
Arı Sütü (10 gr) - 150,00 TL - TKV Bal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri