5. Tersine Çevirememe: Piaget Kuramı 'nda Bir işlemi ya da sıralamayı tersten yapamama. Ör:Konya-Rize-Ankara'yı sıralarken tersten sıralama yapamamak. Ör:4*2=8 iken 8/4 bilememek.
Tersine çevrilebilirlik, olayların, durumların, düşüncelerin zihinsel olarak başlangıçtaki noktasına dönmesidir. Odaktan uzaklaşma, herhangi bir durumun, olayın, olgunun birden fazla özelliğine dikkat edebilme becerisidir.
Bir problemde belli adımlardan geçme ve sonra zihinsel olarak yönü tersine çevirerek başlangıç noktasına geri dönme yeteneği olarak bilinen tersine çevirme becerisini çocuklar başarabilmektedir.
İşlem Öncesi (Pre-operational) Dönem (2-7)
Bu yaşlardaki çocuklar kendi görüşlerinin olabilecek tek görüş olduğuna inanırlar, çevrelerindekilerin kendilerininkinden daha farklı bakış açılarına sahip olabileceklerini anlayamazlar. Animizm (canlandırmacılık) vardır. Tersine çevirememe.
7-11 yaş aralığını kapsayan gelişim dönemidir. Bu dönemde tersine çevirebilirlik ve korunum becerisi gelişir. Tersine çevirebilirlik özelliğini kazanmış olmak, iki yönlü düşünme becerisine katkı vermektedir. Aynı zamanda, çok boyutlu düşünmeye bir ön hazırlıktır.
İlgili 24 soru bulundu
TERSİNE ÇEVRİLEMEZLİK:
Tersine çevrilemezlik, yapılan herhangi bir işlemin iki şekli olabileeğini anlamada başarısızlıktır. Yani yapılan bir işlemin tersine çevrilebileceğini, orijinal halini yeniden alabileceğini anlamada başarısızlık oluşumuna trsine çevrilemezlik denir.
Ödünleme: Bir yöndeki büyüme, diğer yöndeki azalmayı ödünler. Tersinebilirlik: İşlem tersine dönerse aynı sonuç yeniden çıkar.
5. Tersine Çevirememe: Piaget Kuramı 'nda Bir işlemi ya da sıralamayı tersten yapamama.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Korunum, bir nesnenin görünümü değişse de sayı miktar, ağırlık, hacim gibi belli özelliklerinin değişmemesidir. Örneğin; sıvıların korunumu, sıvının içine konulduğu kap değişse bile, eğer her hangi bir ekleme ve çıkarma yapılmamışsa, sıvının miktarının aynı kalacağını ifade eder.
Ters döndürmenin kuralları ise şu şekildedir: Tümel olumlu (A) bir önermenin ters döndürmesi, yine tümel olumlu (A) bir önermedir. Örneğin, “Her dost güvenilirdir.” önermesinin ters döndürmesi, “Her güvenilir olmayan, dost olmayandır.” önermesidir.
İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş): Bu dönem kendi içerisinde Sembolik Dönem (2-4 Yaş) ve Sezgisel Dönem (4-7 Yaş) olmak üzere ikiye ayrılır. Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş) Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)
Ertelenmiş taklit, bir kişinin davranışını taklit etmek ile sınırlı iken 6 hafta kadar erken bir dönemde başlayabilmektedir. Nesnelerle yapılan hareketleri taklit ise 6-9 aylık bebeklerin gelişen motor kapasiteleri ile ortaya çıkmaktadır. 12-18 aylık bebekler ise ertelenmiş taklidi daha yetkin bir şekilde kullanır.
İşlem Öncesi Dönem çocukta animizm sıkça görülür. 'Animizm', doğadaki cansız nesnelere canlıymış gibi davranmak olarak tanımlanabilir. Bu dönemde çocuk bebeğiyle konuşur ve onun da konuştuklarını anladığını düşünür. Masaya çarptığında kendi canının acıdığı gibi masanın da canının acıdığını düşünür.
Buradan hareketle Bruner (1966) yeni bir konuyu öğrenen çocuk ya da yetişkinlerin bilişsel süreçlerinin üç dönemde ilerlediğini ifade etmiş, bu dönemleri eylemsel (enactive), imgesel (imaginative) ve sembolik (sembolic) olarak isimlendirmiştir (Sperry Smith, 2001; akt: Gallenstein, 2005).
Özümleme, bireyin, kendinde varolan bilişsel yapılarla çevresine uyumunu sağlayan bilişsel bir süreçtir. Diğer bir deyişle; çocuğun karşılaştığı yeni bir olayı, fikri, objeyi, kendisinde daha önceden varolan bilişsel yapı içine alması sürecidir.
Piaget'in bilişsel gelişim teorisi, bilişsel gelişimin bebeklikten yetişkinliğe dek uzanan dört dönemde gerçekleştiğini öne süren teoridir. Adından da anlaşılacağı gibi, çocuk gelişimi alanında yaptığı çalışmalarla bilinen İsviçreli psikolog Jean Piaget tarafından ortaya atılmıştır.
Çocukların dünyayı anlamaları için gerekli bilgilerin örgütlenmesi ve gelişimsel olarak bu örgütlenme süreçlerinde görülen değişiklikler Piaget'in ilgi alanıdır. Kuramının temeli ise, bireyin dünyayı anlamasını sağlayan bilişsel süreçlerdir.
kuramı bilişsel gelişim konusuna açıklık getiren, çocuk ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan oldukça etkileyici bir kuramdır. Piaget'ye göre çocuk, çevresini inceleyen aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlediği her şey, her uyaran zihninde bir şema oluşturur.
Bir kişinin yanlış bir inancının olabileceğinin ve bu inanca hangi bilginin yol açtığının belirlenebilmesi durumuna "Yanlış inanç ilkesi" adı verilir. Kişinin daha önceki durumları göz önüne alarak, eldeki verileri de kullanıp görünenin ötesindeki gerçeklikleri kavrayabilmesine "Çıkarsanmış gerçeklik" adı verilir.
15)Dolaylı gerçeği kavrayamama: İşlem öncesi dönemde çocuklar sadece görünenle yetinir, bunun ötesine ulaşamaz. 16)Dönüşümsel düşünememe: Bu dönemde çocuklar geçmiş, bugün ve gelecek arasında bağlantı kuramaz.
C) SOMUT İŞLEMLER DÖNEMİ (6-12 YAŞ)
⇒Benmerkezci bakış açısı zayıflar,“odaktan uzaklaşma”,”tersine çevirebilme” becerileri kazanılır. ⇒Tersine çevirebilme,Piaget'ye göre bu dönemin en önemli bilişsel kazanımıdır.Tersine çevirebilen çocuk sınıfa dahil olma ilkesini ve tümevarımsal mantığı kazanır.
Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir.
Tek Yönlü Düşünme (Sıralama/Sınıflama)
Sıralama ve sınıflama, çeşitli nesnelerle, çeşitli özelliklere göre dizi oluşturma ya da gruplama yapabilme becerisidir.Çocuk, önüne farklı büyüklükte, renkte ve şekillerde nesneler konulursa büyükten küçüğe ya da rengine göre ayırır.
Göreceli düşünme (kişiye, zamana, yere göre düşünme)Annesine göre babasına göre arkadaşına göre düşünme onları anlama.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri