Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Arabanın klima suyu, aracın ön kısmında yer alan evaporatörden veya kondansatörden süzülerek oluşur. Klima sistemi havayı soğutmak için çalışırken, nem de yoğunlaşır ve bu su damlacıkları, evaporatörün altındaki bir tepside birikir. Bu tepsinin altında yer alan bir delikten ise klima suyu aracın altına doğru akar.
Yani gaz halden sıvı hale geçerek egzozdan damlar. Araç bir müddet çalıştıktan sonra, egzoz borusu da ısınacağı için egzozdan gelen su da kesilir. Ayrıca, araç ilk park edildiğinde, egzoz borusu yeniden soğuyacağı için bir miktar damlama bu anda da gerçekleşebilir.
Su Radyatörü Kaçakları Aracın su radyatöründe titreşim ve sarsıntılardan dolayı zamanla alt ve üst hortum bağlantılarında gevşeklik oluşur. Bundan dolayı bu bölgelerde su kaçağı meydana gelebilir. Gevşemiş kelepçelerin tekrar sıkılması gerekir. Radyatör kapağı, boşaltma ya da musluk tapasında da kaçaklar görülebilir.
Radyatör suyunun uzun yıllar yenilenmemiş olması ve içindeki partiküllü yapının petek kanallarını aşındırarak deforme etmiş olması. Radyatör contalarının zamanla eskimesi ve tutmaması. Peteklerin çok kirli olması ve işlevdeki bozukluğun zamanla su sızdırmaya da neden olması.
İlgili 22 soru bulundu
Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir. Radyatör su kaçağı önleyicisi parçalarını takmak ve bu çözümü uygulamak, genellikle sorunu giderir. Bunun haricinde üst kapak contası yanmış, erimiş olabilir ve bu durum nispeten daha ciddi bir durumdur.
Radyatör borularında delik veya çatlak olabilir. Su deposunda veya peteklerde çatlak olabilir. Radyatör su kaçırıyor olabilir. Radyatör bağlantıları eskimiş veya üst kapağı yanmış olabilir.
Ayrıca radyatörde su kaçağı varsa motorun ısısı artar ve buhar meydana gelir.
Contası yanan arabanın gidip gidemeyeceği ya da hareket kısıtlaması her zaman merak edilmiştir. Contası yanan arabada sorunun kısa sürede tespit edilmesi bu açıdan çok önemlidir. Soruna ne kadar geç müdahale edilirse maddi kayıp da o kadar fazla olacaktır. Conta yakan araba su eksiltir.
Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur.
Aracınızda kaçak yoksa, suyun neden eksildiğini tespit etmek için bazı diğer faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekebilir. Soğutucu sıvısı seviyesinin düşmesi, motorun aşırı ısınması, su pompasında veya termostat gibi bileşenlerde arıza gibi sorunlar, aracınızda su eksiltmesine neden olabilir.
Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur. Devirdaim pompası, arızalanmasını beklemeden düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.
Antifriz konulmayan araçlarda kışın eksi derecelerde egr gövdesi çatlayıp, motor içine yada dışarı su kaçırma sıkıntıları oluyor. İyi bir vag ustasına gidip tam teşhis yaptırmanız gerekir.
Bazı araçlar da içerisine su aldı. Aracın içerisine giren su döşemelerin alt kısmında birikir ve dışarıdan hava alamaz. Araç yavaş yavaş paslanmaya ardından da çürümeye başlar. Yani su alma sorununun bir an önce çözülmesi gerekir.
Egzoz sisteminin içerisinde yer alan sıcak egzoz gazlarıyla soğuk hava arasındaki sıcaklık farkı yoğuşmaya neden olabilir. Egzozdan su gelmesi en çok soğuk havalarda yaşanır. Çünkü özellikle soğuk havalarda egzoz sistemindeki buhar soğuyarak suya dönüşebilir ve bu su da damlalar halinde egzozdan dışarı akar.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Bu nedenle, arıza tespitine ve nedeninin kapsamlı bir şekilde araştırılmasına özel dikkat gösterilmelidir. Genel olarak motor soğutma sıvısı ile yağın karışması, motor yağı ile suyun karışması, motor soğutma sıvısının kirlenmesi, egzozdan beyaz duman çıkması gibi sebepler contanın yandığını gösterir.
Her Marka Aracınızın Conta Yanık Testi 249₺'ye AST Oto Servis'te.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Ayrıca hararetin aşırı yükselmesini önleyerek ortaya çıkan ısıyı etkili bir şekilde emer. İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Genleşme kabındaki suya bakılır. Bu suda yarı sarımtırak renge dönme, köpüklenme belirtileri varsa veya yağ tanecikleri suyun üzerindeyse conta motor yağını soğutma suyuna kaçırıyor yani conta yanmış olabilir.
hiç bir antifiriz yeni bir radyatörü öyle şıp diye delemez. dolayısıyla burada belli bir markayı karalamak doğru değil. yani zaten yıpranmış ve ömrünün sonuna gelmiş bir radyatöre opet değil başka x bir marka antifiriz de koysanız bu durum oluşabilirdi ya da oluşacaktı.
Radyatör kapağından su sızıntısının olması, kapağın arızalı olduğunun belirtisidir. Radyatör kapağı arıza belirtilerinden birisi de aracın hararet yapmasıdır. Seyir halindeyken araç hararet ısısı yükseldiğinde, soğutma sıvısı radyatör kapağından sızmaya başlayacak ve motordan buharlar çıkacaktır.
Basınç araç içerisinde istenen bir durum olmaması nedeniyle, basınca bağlı olarak yedek su deposu su yükselmesi meydana gelir. Belirtiler ve araç içi diğer arızalar markadan markaya göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle aracınızı olası her duruma karşı kontrol etmeniz gerekmektedir.
Evet, alüminyum radyatörler tamir edilebilir. Ancak tamir işlemi, hasarın büyüklüğüne ve tipine bağlı olarak değişebilir. Küçük delikler veya çatlaklar, radyatör tamircileri tarafından kolayca tamir edilebilir. Bu işlem genellikle, alüminyum lehim veya alüminyum onarım macunu kullanılarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri