Periyodik bakımda motor yağı değişir, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi, yakıt filtresi değişir. Lastik bakımı, akü bakımı ve ateşleme bujisi kontrolü de periyodik bakım sırasında gerçekleştirilir. Periyodik bakımın tamamlanması 1,5-2 saat kadar sürebilir.
Yağ değişimini kendiniz yapmayı düşünüyorsanız, işlemin süresi deneyiminize bağlı olarak 45 dakika ile – 90 dakika aralığında değişim gösterebilir. Aracınızın yağ bakımı için hangi yolu tercih ederseniz edin, orijinal Mercedes-Benz Motor Yağlarını kullanmanız yararınıza olacaktır.
Genellikle periyodik bakım ücreti yetkili teknik servislerde 2024 yılı fiyatları ile 4000 TL'den başlayıp 15000 TL'ye kadar uzanır. Ancak net tutarın öğrenilmesi için öncesinde yetkili servisten bilgi alınması gerekmektedir. Periyodik bakım süreleri içerisinde gerekli işlemlerin yapılması son derece önemlidir.
15 Bin Bakımı Ne Kadar Sürer? 15 bin km bakımı, aracınızın marka-modeline, bakım kapsamına ve aracın durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle ortalama olarak 15.000 km bakımı, 75-100 dakika arasında bir süreyi kapsayabilir.
Ağır Bakım Ne Kadar Sürer? Ağır bakım aracınızda birçok parçanın kontrol ve değişiminin yapıldığı bir bakım hizmetidir. Periyodik bakım süresi 1.4 saat ile 2 saat arası değişirken ağır bakım süresi 4 saat ile 6 saat arasıdır. Yani ağır bakım süresi, periyodik bakıma göre üç kat daha fazladır.
İlgili 41 soru bulundu
Bu bakım sırasında aracın belirli bölümleri ayrıntılı olarak taranmaktadır. İşlemlerin süresi aracın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Araç bakım servislerinin periyodik bakım hizmeti için sunmuş olduğu süre ortalama 1,5 ila 2 saat arasındadır.
Örneğin bakım 1000 km de aracınızı bakıma sokmayı ihmal ederseniz değişmeyen yağ zaman içerisinde fonksiyonunu kaybederek motorunuza zarar vermeye başlayacaktır. Bu da aracınızın motorunda yanma meydana getirebileceği için gereksiz bir masraf ve kullanım ömründe kısalmaya sebep olabilecektir.
Periyodik araç bakımı yapılmayan aracın kullanım ömrü azalır. Aracınızı oluşturan parçalar zamanla aşınacağı ve etkisini yitireceği için, ani araç arızası ve arızalara bağlı kaza riski artar. Bu da hem sizi, hem sevdiklerinizi, hem de trafikteki diğer sürücüleri riske atar.
Periyodik bakım kapsamında belirli periyotlar içerisinde parçaların yıpranma hızları ve parçaların ömrü dikkate alınmaktadır. Söz konusu süre zarfının aşılması durumunda parçaların işlevselliği azalmaya başlamaktadır. Düzgün şekilde çalışmayan araç donanımları, genel çalışma sisteminde aksamalara neden olabilmektedir.
Bu nedenle, düzenli olarak kontrol edilmesi, temizlenmesi ya da değiştirilmesi çok önemlidir. Üstelik hava filtresi değişimi, yalnızca 10 dakika süren basit bir işlemdir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Normal raf ömrü: Genel olarak yağlar ve gresler için önerilen raf ömrü, orijinal sızdırmaz kaplarda saklanmış olmak koşuluyla, tipik olarak beş yıldır.
Özellikle dizel araçlarda yaklaşık 8000 km'de bir bakım önerilir. Benzinli araçlarda ise 13.000 km civarında bakım yapılır. Ağır bakımların kaç bin km'de yapılacağı ise aracın modeline ve kullanım tarzına göre değişir. Genellikle 70 bin km ile 90 bin km arasında ağır bakım yapılması önerilir.
Benzinle çalışan otomobiller, her 15.000 kilometrelik kullanımda bir, araç bakımına ihtiyaç duyarlar. Hibrit otomobillerde de 15.000 kilometre ya da yılda bir kez olmak üzere düzenli bakım yaptırılması gerekir. Dizel araçlarda ise bu ölçü 10.000 kilometredir.
Ancak genel olarak, bakımın 1 ay gecikmesi ciddi bir problem yaratmazken, bakımın sürekli olarak ertelenmesi bazı olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bakımın 1 ay gecikmesi durumunda dikkate almanız gereken noktalar: Motor Yağı: Yağ değişimi gecikirse, motor yağı zamanla kirlenebilir ve viskozitesini kaybedebilir.
Aracınız sıfır da olsa belirli periyodik zamanlarda aksatmadan bakımı yaptırılması gerekir. Sıfır araç ilk bakımı da 10.000 km ile 20.000 km arasında yaptırılması gerekir. Herkesin araba kullanma zamanı ve yoğunluğu farklı olduğu için bu iki yılda sürebilir bir yıl içinde de olabilir.
Periyodik bakım aralıkları her marka modele göre değişkenlik göstermektedir. Aracınız için doğru periyodik bakım aralıklarına aracınıza ait kullanım kılavuzundan ulaşabilirsiniz. Birçok üretici tarafından her 10.000/15.000 kilometrede bir veya her yıl (hangisi önce ise) aracın periyodik bakımının yapılmasını önerilir.
10 bin bakımı olarak da yaygın bir şekilde ifade edilen standart periyodik bakımlarda, bir listeye sadık kalınarak filtre ve yağların değişimi gerçekleştirilir. Bu kapsamda yağ, hava, polen ve yakıt filtresi ile motor yağı değişir.
Motor yağı değişimi, filtrelerin yenilenmesi, fren sistemi kontrolü, şanzıman yağı değişimi gibi işlemlerle beraber, aracın genel sağlığına odaklanılır. Ayrıca, direksiyon sisteminden lastiklere kadar geniş yelpazede bulunan bileşenler incelenir, gerektiğinde değiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri