Debriyaja tam olarak basarsan stop etmez özellikle kırmızı ışıkta duracağın zaman rampada çalıştırırken vs. Bir de ayağını debriyajdan birden çekme yavaş yavaş çekerken gaz pedalına da yavaş yavaş basmalısın. Durmak istediğinde debriyaja basmazsan stop eder.
Stop eden araçta hangi sorunlar vardır? Yazımızda bu sorunun cevabına değineceğiz. Araç rölantide stop ediyorsa; ateşleme sisteminde, boğaz kelebeğinde, egr valfinde ve rölanti ayarında sorun olabilir. Araç vites geçişlerinde stop ediyorsa; maf sensörü ve rölanti motorunun arızalandığından söz edilebilir.
Motorun stop etmesi demek 0rpm çevirmesi demek, araç durmadığı sürece ve 4. viteste olsa bile kavramada olduğu sürece motor stop etmeyecektir ama minimum sağlıklı çalışma devri olan rölanti devrinin altına inerse araç silkelemeye başlar ve motor için kesinlikle sağlıksız bir durum oluşur.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Bir MAF sensörü çok hassastır. Motor hava filtresinden geçmiş olan kir ve yağ birikmesi , sensörü kolayca kirletebilir . Kirli bir sensör genellikle yanlış hava ölçümlerini okuyarak hava-yakıt oranını atar. Bu durumda aracın düzensiz çalışmasına sebep olarak ilk çalıştırılmada stop etmesine sebep olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
"Motor Sürüş Esnasında Stop Ediyor"
Sorunun sebebi genellikle arızalı bir krank mili konum sensörü veya ateşleme bobininden (motorda sadece bir bobin varsa) kaynaklanır. Teması kaybeden arızalı bir kontak anahtarıda motorun ansızın stop etmesine neden olabilir.
Yolda stop ediyorsa, marş basıyor çalışmıyorsa; yakıt sistemi arızasını işaret ediyor olabilir, benzin pompası rolesi bozulmuştur. Benzin pompası elektrik kısmındaki kablolarda sorun olabilir. Benzin otomatiğinde kırık olabilir. Bu konuda yapılabilecek şey o parçayı değiştirmek olacaktır.
Ani fren yapmamız gereken durumu kurtarmışsak aracın stop etmemesi için debriyaja'da basılır. Ani frenlerde hızımızın yük sek olması halinde frene bir kerede sonuna kadar basılmaz.Adeta freni pompalarcasına bas çek yapılıp gerekirse vites düşürülerek duruş gerçekleştirilir.
Dönerken debriyaja basılmaz arkadaşlar , aracın kontrolünü kaybedersiniz. Uzun yolda, dönerken yani virajlarda: 1) Viraja girmeden önce vites küçültülür , viraj içinde değil.
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Arac 2. Viteste rölantide düz bir yolda belirli hızda ilerleyebilir. Yani frene basmadığın sürece kolay kolay stop etmeZ düz bri zeminde. Ama frene basıp debriyaja basmazsan devir rölantiyi zorlamaya başladığı an (titrer araç ) stop etme eğilimine düşer.
Yüksek devirde araç kullanmak yerine kısa aralıklarda ekstradan güç için araç devirli kullanılabilir. Sürekli devirli araç kullanımı silindirlerin aldığı yakıtı da yanmadan dışarı atacağı için tasarruf açısından da olumsuz bir sonuç yaratır ve araç hararetini ciddi anlamda arttırır.
Vites Değiştirirken Devir Saati Kaç Olmalı? Motorun zorlanmaması ve yakıt tasarrufu için vites değiştirme işleminin belli bir devir saatinde yapılması gerekir. Bu seviye dizel araçlar için 2000-2500 devirdir. Benzinli araçlarda ise vites değişikliği 2500-3000 devir arasında yapılmalıdır.
En İyi Cevaplar. * Vites değiştirirken ve arabayı kaldırırken ayağına debriyajdan bırakmayacaksın. Arabayı kaldırırken gaza basıp aynı anda debriyajı bırakacaksın. Vites değiştirirken düzlük bir alanda ayağını gazdan bırakıp debriyajı sonuna kadar basacaksın ve vitesi ikiye takacaksın.
Tıpkı ilk çalıştırmada motorun gaz verilmeden ısıtılması gerektiği gibi stop edilirkende en az 30 saniye gaz verilmeden çalıştırılması gerekir. Bunun nedeni motor çalışırken turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlanmasıdır. Kontağı kapattığınızda motor durur buna bağlı olarak yağlama da durur.
Emme manifoldu kısmında kaçak var ise, Sente ayarı denilen kam mili konum ve zamanlamasını işaret eden durumda bir yanlış var veya sente ayarı yanlış yapılmış ise, Aracın bobinlerinde arıza (uyarıcı kod kısmından bobin arızaları anlaşılabilir) var ise. Bujilerde arıza var ise otomatik araçlar stop edebilir.
Kırmızı ışıklarda aracımızı genellikle viteste tutup debriyaj ve fren ile bekleme yapmasını sağlarız. Ancak buna gerek yok. Bacak kaslarınızı yıpratmanın yanı sıra debriyaja da gereksiz bir yük bindirirsiniz. Aracınızı boşa almak ve sabit tutmak için el freni yöntemine başvurabilirsiniz.
Debriyaja sonuna bastığımız anda motorla şanzıman arasında milimetrelerle ifade edilecek boşluk meydana gelir. Böylece motordaki güç aktarımı şanzımana iletilmez ve vites geçişlerinin yapılmasına imkan tanınır. Debriyaja basılıyken vites değişimi yapılır ve ayak debriyajdan yavaşca çekilerek aynı oranda gaza basılır.
Ani fren yapmanız gerektiğinde debriyaja da basarsanız bu demektir ki arabayı boşa aldınız. Boşa alınan araba daha uzun mesafede durur, debriyaja basıldığı için araba akar. Onun için önce frene basacaksın araba durduğu an debriyaja basmalısın stop etmemesi için.
Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır. Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.
önce debriyaj mı önce fren mi? EMRE KÖKSAL - YouTube. 1. 2. ve geri viteslerde önce debriyaja basılır hemen sonra fren kullanılır durmak için. 3-4-5. viteslerde ise önce frene dokunulur ara hakimiyetimiz altına alınır ve hemen sonra debriyaja sonuna kadar basılır yani önce fren sonra debriyaj sıralaması....
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Araba gaz kesilmesi, birkaç farklı şeyin neden olabileceği yaygın bir sorundur. Araba gaz kelebeğinin kesilmesinin en yaygın nedeni kirli hava filtresidir. Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur.
trafikte yanan araçların çoğu lpg den benzine alıp sürmekten dolayı olmaktadır. benzin hortumlarınızı da kontrol ettirin. lpg ye göre rölanti yapılmış. karbüratörlü ise, bant yapıştırılıp hava girişi kısılmıştır, benzinde hava yetmez ve rölanti düşüklüğünden dolayı stop eder.
Motosiklet ileri harekete başlayana kadar debriyajı yavaşça bırak. Debriyajı bırakırken hafif gaz vererek motosikletin stop etmesinin önüne geç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri