Tatile Giderken Kedi Evde Bırakılır mı? Kediler, evde yalnız kalmaya alışkın olan canlılar olduğu için ''kısa sürekli tatiller'' de evde bırakılabilirler. Lakin, uzun süreli tatillerde ya da 5 günden fazla olan ayrılıklarda, kedinizin gereksinimlerine yönelik bir bakım düzeni sağlamak çok önemlidir.
Maksimum süre ise 24 saat kabul edilir. Kedilerin 24 saatten fazla yalnız kalmaları mutsuzlaşmalarına neden olabilir. Çünkü kediler sosyal canlılar olarak insanlarla etkileşime ihtiyaç duyarlar. Sağlıklı yetişkinlerden farklı olarak, yavru kediler, evde daha kısıtlı sürelerde yalnız bırakılmalıdır.
* Eğer kedimiz bizimle tatile gelecekse araba ya da uçak yolculuğu yapacaksa seyahat esnasında onu taşıma kutusunda muhafaza etmeli ve aşı karnesini yanımıza almayı unutmamalıyız. Uçak yolculukları için rezervasyon yaptırmayı unutmamalıyız. * Yolculuk esnasında kedinize sakinleştirici ilaçlar vermekten kaçınmalısınız.
Kedi, arabada taşıma çantası ile güvenli şekilde taşınabilir. Kedinizin yolculuk süresince kendini rahat hissetmesi adına uygun bir taşıma çantası edinin. Bu çanta, kediye yeterli alan sunmalıdır. Aynı zamanda da havalandırma delikleri olmalı ve kedinin çıkmasını önleyecek biçimde kapatılmalıdır.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
İlgili 37 soru bulundu
Kediler genel olarak bağımsız canlılardır ve kısa süreli yalnız kalabilmeleri için doğal bir yetenekleri bulunur. Birçok yetişkin kedi ırkı, 24 ila 48 saat boyunca evde yalnız kalabilmektedir.
Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir.
Bir yavru kedinin annesinden ayrılması için ideal dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü yavru kedinin gelişimi için hayati önem taşıyan besinlerin yanı sıra, onu ilk haftalarda bulaşıcı hastalıklardan koruyacak olan antikorları da barındırır.
Uzun araba yolculuklarında suya sınırlı erişimle birlikte kusma, kolayca dehidrasyon yol açabilir, bu sadece rahatsız edici değil onun için çok tehlikeli de olabilir. Uzun bir yolculuğa çıkmadan önce evcil hayvanınızla kısa sürüşleri test etmeniz önerilir.
Pek çok insan da kediler gibi naftalin kokusundan hoşlanmaz. Bunu yapmanın en iyi yolu, bir kilo naftalin almak (naftalin kilo fiyatı 30-50 lira arasında değişiyor) ve küçük torbalara yerleştirmektir. Daha sonra çanta yahut torbaları alıp arabanızın etrafına dağıtabilirsiniz.
Yolculuk: Kediler yaşam alanlarını güvenli alanları olarak kabul ettikleri için yolculuk onlar açısından stresli bir deneyimdir. Kedilerin zorunlu hâller ve veteriner hekim ziyaretleri dışında evlerinden ayrılmaması önerilir.
Yasaklı olan köpekler, tüm cins kediler ve 30 kilonun üzerindeki evcil hayvanlar otele alınmıyor. Ayrıca can dostu ile tatile çıkmak isteyen tatilcilerin, alt kattaki odalardan rezervasyon yaptırması gerekiyor.
Araçların bagaj bölümünde evcil hayvan taşınabilmesi için aşağıdaki şartlar aranır. Evcil hayvan kategorisinde sadece kedi, köpek ve ötücü kuşlar (muhabbet kuşu, kanarya) taşınabilir. Evcil hayvanlar, koli, çanta vb. ürünler içerisinde taşınamaz.
Eğer kediler çok uzun süre yalnız kalırlarsa sahiplerine küsmeleri işten bile değildirler. Bunun bir sonucu olarak kedi sevdiği şeyleri yapmıyor, mama yemiyor ya da sahibinin yanına hiç yaklaşmıyorsa kedi sahibine küsmüş olabilir. Azarlanma konularında kediler çok hassastırlar.
Yavru kediniz dört aylık oluncaya kadar, gün boyunca uzun süre yalnız bırakılmamalıdır.
Hali hazırda bir kedinin ya da köpeğin yaşadığı eve yeni bir kedi getirileceğinde alışma sürecinde kediyi odaya kapatmak önerilebilir. Bu öneri hem evin kıdemli evcilinin huzuru hem de eve yeni gelenin adaptasyonunun desteklenmesi adına önemlidir.
Eğer kediniz stres belirtileri gösterdiğinde erken müdahale edip onun odaklanmasını engellerseniz, sakinleşmesi çok daha kolay olacaktır. Dikkatini dağıtmak için ona sevdiği ödül yiyeceğinden vermek ya da onu sevmek, sarılmak ve ona kendini güvende hissettirmek işe yarayacaktır.
Kedinizi asla bagaja koymayın! Kedinizi asla bagaja koymayın! Kedinizin düzenli olarak su içtiğinden emin olun. Kedinizi ne olursa olsun park halindeki bir arabada bırakmayın!
Kediler Denize Girebilir mi? Denize girmek, kediler için pek tavsiye edilmeyen bir aktivite türüdür. Kediler tuzlu suya girmekten hoşnut olmazlar ve deniz suyu kedilerine tüy yapısına zarar verebilir.
Diğer bir deyişle "kediler sahiplerini özler mi?" sorusunun yanıtının evet olduğu düşünülebilir, sadece kurdukları bağ ve sahipleri döndükleri gösterdikleri özlem belirtileri onlara özgüdür! Dahası, kediler de tıpkı köpekler gibi ayrılık kaygısı yaşayabilen canlılardır.
Kediniz kum kutusunun yerini ve kokusunu iyi tanır. Bu nedenle gece karanlığında bile kum kutusunu bulabilirler.
Yavru kediler annelerinden ayrıldığında akla gelen sorulardan birisi de "Kediler annelerini unutur mu?" sorusudur. Kedilerin evrimsel tarihi ve güçlü sosyal hiyerarşisi bu sorunun kolay bir şekilde cevaplanmasını sağlar. Yavru kediler annelerinden ayrıldıklarında onu unuturlar.
Karanlık bir yer olmamalıdır. Temiz havadar olmasına dikkat edilmeli. Kedi kum kabı direk güneş ışığı almamalı. Kedinizin kolay ulaşabileceği bir yere konulmalı.
Kedilerin tuvaleti olup olmadığını anlamak için yapılması gereken şey onların gözlemlenmesidir. Eğer kediler daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise buranın kokusunu alırlar. Yine tuvaleti geldiği zaman buranın kokusunu aldığı için aynı yere yapmayı ister.
Aşırı miyavlama, mama kabının çevresinde dolanıp miyavlama, ağzını her zamankinden sık yalama ve agresifleşme de kedi kısa sürede acıkıyorsa gözlemlenebilecek davranışlar arasında sıralanabilir. Kediler çok acıktıklarında her zamankinden hızlı bir şekilde mama yiyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri