İlk tescil tarihinden itibaren aracın alımının üzerinden 6 ay 6000 km geçmeden ikinci el araçları satamayacaklar.
Otomobil (M1 sınıfı) ve arazi taşıtları (M1G, M2G, M3G, N1G, N2G ve N3G sınıfı araçlar) ile ilgili kısıtlama getirildiğinden dolayı, kamyon, otobüs, kamyonet, minibüs, motosiklet gibi diğer kara taşıtları 6 ay ve 6 bin km dolmadan pazarlanabilir veya satılabilir.
Son dakika haberi... Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlamasının, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldığını açıkladı.
Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir. Aracın ömrünü belirleyen bir diğer unsur ise hiç şüphesiz nasıl kullanıldığıdır.
Rapor, aracın satışından en az 3 gün önce hazırlanacak. Araçlar 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeden satılamayacak. Satılmaları durumunda para cezası uygulanacak. İnternet üzerinden gerçekleştirilen satışlar da Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilecek.
İlgili 43 soru bulundu
Bu düzenlemeye göre ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, sıfır olarak alınan araçlar 6 ayı ve 6 bin kilometreyi doldurmadan ikinci el olarak satılamayacak. Ayrıca bu düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak.
Sıfır araçların, ticari faaliyet yapan kişiler tarafından satın alınıp sıfır kilometre olarak satılmasının önüne geçebilmek için 6 ay ve 6.000 km düzenlemesi hayata geçirildi. Buna göre 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren sıfır araçlar 6.000 kilometre veya 6 ayı doldurmadan satılamayacak.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
160.000 TL civarı bir araba almak mantıklı olabilir. Ancak 300.000 km'de bir araç almak riskli olabilir. Bu nedenle, aracın bakımlarının düzenli yapıldığından emin olmanız gerekir. Ayrıca, aracın boyalı olması sorun teşkil etmez ancak kazalı olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
"Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin '6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir.
Fahiş fiyat artışı ve stokçuluğa karşı uygulamanın kapsamı genişletildi. Ticari faaliyet olarak değerlendirilen bireysel otomobil satışları da 6 ay 6 bin kilometre sınırı kapsamına alındı.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Bugünden itibaren otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanması veya satışı ancak ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmiş olması koşuluyla yapılabilecek. Böylelikle oto alım satım yapanların, bayilerden sıfır araçları toplayıp yüksek fiyata satması engellenecek.
300 bin liraya kadar ceza
Bir diğer husus ise, Bakanlığımız tarafından geçtiğimiz günlerde, 6 ay süreyle (1.1.2024 tarihine kadar) uzatılmasına karar verilen “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına” aykırılık teşkil eden satışlara kısıtlama getirilmesidir.
Benzinli Araçların Motor Ömrü Ne Kadardır? Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Aracın km değeri, onun ne kadar süreyle kullanıldığı hakkında bilgi veriyor. Satın alınacak aracın km'si yüksek ise çok kullanıldığını; yıpranmış olabileceğini gösteriyor. Bu yüzden alıcı, km'si yüksek araca sıcak bakmıyor. Aracın km'si düştükçe değeri de artıyor.
Aracın kilometresi kadar; aracın üretim yılı, üretim yeri, değişen parçaları, boyası, kaza geçmişi ve bakımlarının düzenli yapılıp yapılmadığı çok önemli bilgilerdir.
Bakımları aksatılmazsa uzun yıllar binilir. Fakat diğer değişken şeyler iklime, kullanana göre farkeden şeylerdir. üretim kalitesine ve kullanım şartlarına bağlı olmak koşuluyla 20-30 yıl arasında. ekonomik ömrü ise 10 yıldır.
Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el otomobiller için getirilen 'güncel satış fiyatının üzerinde satılamaz' yasağı nedeniyle fiyatlar sıfır fiyatlarıyla neredeyse aynı.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre 1 Ocak 2024 tarihine kadar ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması ve satılması yasaklandı.
Otomobilde 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı uzatılıyor! 15 Eylül 2022'de araba satışlarında fırsatçılığın önüne geçmek için getirilen 6+6 yasası ile şirketlerin ve galerilerin sıfır aldıkları araçları 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden satmasının, yani sıfır otomobilde fırsatçılığın önüne geçildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri