Haşlanmış yumurta yapacağınız zaman ise kokuyu azaltmanın yöntemi basit. Yumurtayı suyu kaynattıktan sonra suya atın ve bu şekilde pişirin. Böylelikle yumurtalarınız çok uzunca bir süre ısıya temas etmemiş olur ve kokusunun bozulma olasılığı azalır.
Sıcak suyun içinde 10 dakika bekleyen yumurtalar yoğun ısıya maruz kalmadan, yani çok fazla hidrojen sülfür gazı oluşturmadan pişecektir. Bu da kokuyu azaltacaktır. Yumurtalarınızı haşlandıktan sonra soğuk suyun içinde bekletmek de yumurta kokusunu azaltma konusunda işinize yarayacak bir başka yöntemdir.
Yumurtalı tatlı yaparken sarılarının ve beyazlarının ayrı ayrı kullanılacağı bir tarif kullanıyorsanız sarısının beyazına, beyazının sarısına karışmamasına dikkat etmeniz gerekir. Tarifinizde şeker veya vanilya kullanacaksanız ilk olarak yumurtayla çırpmanız da kokuyu azaltmaya yardımcı olacaktır.
Bunun için 1 litre suya ¼ bardak çamaşır deterjanı ve 2 yemek kaşığı bulaşık deterjanı ekleyin. Bu karışmı bulaşık makinenizin içerisini ovmak için kullanın. Contalardan raflara her noktayı temizlemeyi ihmal etmeyin. Ardından en yüksek sıcaklıkta makinenizi boş şekilde çalıştırın.
bu kokunun teflon olmayan tavalarda oluşması daha muhtemel. tavayı çöpe atmadan önce şunu deneyin: tavayı yakın. yakmaktan kastım ocakta ateşin üstünde ters çevirerek içini ateşte iyice ısıtın 1-2 dakika boyunca. kokudan eser kalmayacaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Domatesler de pişerken yumurta ve yoğurt bir kasede çırpılır. (Yoğurt, yumurtanın kokmasını engelliyor ve menemenin tadını güzelleştiriyor. )
Yumurtanın içerisinde sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır.
4) Koku Testi
Bozuk yumurtanın işaretçilerinden biri de yumurtayı kırdığınız anda yayılan kokudur. Eğer kırılan yumurtadan keskin ve itici bir koku geliyorsa; sakın tüketmeyiniz.
Aynı şekilde bulaşıklarınızdaki yumurta kokusunu da soğuk su ile yıkayarak çıkarabilirsiniz. Bulaşıklarımız ve bulaşık makinanıza sinmiş yumurta kokusunu da limon ve sirke ile ortadan kaldırabilirsiniz.
Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır. Yumurtayı ne kadar hatalı pişirirseniz ya da çok uzun süreler pişirirseniz bu gaz o kadar açığa çıkar ve kokmalara neden olur.
Bir başka yöntem olarak çiğ tavukları haşlamadan önce bir kaseye koyup üzerine su ve birkaç damla sirke ya da 1 yemek kaşığı limon suyu koyup 4-5 dakika bu şekilde bekletebilir, ardından durulayarak haşlanmaya hazır hale getirebilirsiniz.
Limonun antibakteriyel özelliği sayesinde bütün mikropları yok ediyor. Ayrıca bulaşık makinesinin çeşitli bölgelerine saklanmış yemek kalıntıları, bakterileri de dezenfekte ediyor. Özetle limon sayesinde bulaşıklardaki inatçı lekeler, yemek kalıntıları, su lekesi çıkıyor ve bütün hepsinin parlamasını sağlıyor.
Bulaşık makinesindeki kokunun temel sebebi, yiyecek artıklarıdır. Makineye konan bulaşıkların üzerindeki parçacıklar sıcak su ile buluşunca yumuşar ve deterjan sayesinde de bulaşıklar üzerinden atılır. Ama bu artıklar hemen makineden uzaklaşmayabilir.
Önce bir fincan karbonatı, ardından iki fincan sirkeyi lavaboya dökün. Köpürdüğünü göreceksiniz. Bu şekilde birkaç dakika bekleyin ve üzerine sıcak su dökerek giderden borulara ulaşmasını sağlayın.
Pastacılık sektöründe pandispanyalar bir gün önce yapılıp ertesi gün çemberden çıkartılıp kullanılmaktadır. Yapımında bol miktarda yumurta kullanıldığı için üçüncü günden sonra hafif koku yapmaya başlamaktadır, bu koku yapılan pastanın tadını olumsuz etkilemektedir.
Peki bu nasıl çalışır? Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
2-Yumurta kokusu herkesin baş korkusu. Yumurta sayısı az olmadığı için kokuya da aşırı hassasiyeti olan kişiler için önerilerim; fırın derecesini düşürmeleri ve böylece yumurtanın pişmesini engellemeleri. Harcına vanilya ilavesi yapmaları ve en önemlisi cheesecake'i bir gün geç tatmaları.
Yumurtayı hatalı ya da olması gerekenden çok pişirirseniz hamur işlerinizde, pastalarınızda yumurta kokusunu baskın olarak hissetmeniz muhtemeldir. Yumurta kokusunu hafifletecek aromalar arasında; vanilya, limon kabuğu, portakal kabuğu ve havuç gibi malzemeler sayılabilir.
İşte sizi özendiğiniz o uzun saçlara kavuşturacak doğal formüller... Saçlarınızı uzatmanız için ilk doğal yöntemimiz ve hepinizin evinde olan şey; yumurta. "Yumurta kokmaz mı?" dediğinizi duyar gibiyiz. Ama merak etmeyin, yumurtanın kokusu saçınızda kalmayacaktır.
A. Murat Koca, mide ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında çürük yumurta kokusu, böbrek rahatsızlığında ise amonyak benzeri koku oluştuğunu ifade ediyor.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
Bir bardak karbonatı veya limon suyunu banyonuzun uygun bir köşesinde sürekli tutmak da kötü koku oluşumunu engelleyecektir. Kokulu sabunlar ve mumlar da tuvalet kokusunun giderilmesinde etkili yardımcılardır.
Karbonat, antiseptik özelliği sayesinde ortamda bulunan kötü kokuları kolaylıkla bitirebilir.
HER GÜN YUMURTA YERSENİZ NE OLUR? Yumurtanın protein oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük olduğu için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yumurta aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı kalori miktarını sağlar. Tüm bu özellikleri kilo vermeyi kolaylaştırır.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri