Bu bağlamda el frenini çekerken en yukarıya kadar çekilmeyip, bir kaç diş boşluk bırakmakta da fayda vardır. Bu işlemin en önemli ve gerekli olduğu durum olarak özellikle araç park halinde bırakılırken el freni mutlaka çekilmelidir. Burada aracın kayması ve istemsiz şekilde hareket etmesi önlenebilir.
Eğer aracınıza çok fazla zarar vermek istemiyorsanız, aracınızı durduğunuzda çektiğiniz el frenini sonuna kadar çekmeyip, bir ya da iki diş boşluk bırakmanız yararınıza olacaktır. El frenini aracınızı durduğunuzda ya da park ettiğinizde mutlaka kullanmanız gerekmektedir.
Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.
3.2. Otomatik Arabada El Freni Ne Zaman İndirilir? Otomatik araçlarda el freninin; kalkış esnasında, ayak frene basılıyken, vites herhangi bir hareket ayarına getirildikten sonra indirilmesi gerekiyor.
Eğer el frenini indirmeden yola çıktıysanız, öncelikle el freninin ömrünün kısalacağını bilmelisiniz. Kampanalar ısınacağı için balata ömrü kısalır, aracınız daha fazla yakıt tüketir, motor aşırı zorlanır, lastikler aşınır ve katettiğiniz mesafenin uzamasına bağlı olarak yangın riski ortaya çıkar.
İlgili 45 soru bulundu
El freni çok pratik bir kullanıma sahiptir. Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
Bunun için el freni 2 diş çekilir ve vida sıkılmaya başlanır. Bir süre sonra vida zor dönmeye başlayacaktır ve sıkışıklık belirli bir değere geldiğinde işlem tamamlanır.
El frenini indirmeyi unuttuğunuzda aracınızın yol almasında sıkıntı yaşarsınız ve balatalardan koku gelmeye başlar. Bu koku aşınmayla birlikte dumana dönüşürken aracın yanma ihtimalini devreye sokabilir.
El freni ile aracı kaldırmak için, araç vites boşta ve el freni çekik olacak şekilde çalıştırılır. Debriyaja sonuna kadar basılır ve vites 1'e alınır. Ardından debriyajdan ayak yavaşça çekilir ve gaza basılır.
Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar. Yine aracı durdurmak istediğinizde frene sert bir şekilde basmak yerine debriyaj ile birlikte hafif basman yerinde olacaktır. Böylece sert bir şekilde aracın durmaz ve aracın frenleri zarar görmez.
el freni çekilince kendisi otomatik boşa alıyor vites D konumunda olsa da. ancak vites D' de, el freni çekili ve siz de gaz verirseniz el frenini kendisi devreden çıkarıyor tabi bunun için de kemerinizin takılı olması lazım yoksa olmuyor boşta bağırıyor.
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir.
Araç kalkerken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır. Döner haldeki bir parçanın hareketini aynı eksen üzerinde bulunan diğer bir parçaya iletmek veya iletilmekte olan bu hareketi istendiği zaman durdurmak amacıyla kullanılan tertibata kavrama adı verilir.
El Freni ile Nasıl Kalkar
Ayağınızı debriyajdan yavaşça çekip gaza basın. Yine motorun sesi değişecek, direksiyonda titreme olacak ve araba ileriye doğru atılacak. Bu noktada el frenini yavaşça bırakmanız gerekiyor. Aracın tırmanırken devrinin düşmesi normaldir.
Evet, zaten güvenliğiniz açısından basmanız gerekir.
El Freni ile Drift Yapmak: Viraja girilirken debriyaj sonuna kadar basılarak aracın burnun çıkması sağlanır, el freni çekilerek arka kopması oluşur ve hemen bırakılarak gaza basılır. Direksiyonu ters yöne kırma suretiyle arkadan kopan araca kontra yapılması sağlanır ve araç toplanır.
Fren yapılacağı zaman önce frene basılmalı ve daha sonra hızınız kesildikçe ve devir iyice azalınca debriyaja basarak durmalısınız.
Debriyaj, sürüş sırasında vites değiştirmek için kullanılır. Motor vitesi bir üst seviyeye alınarak araç hızı artar. Debriyaja basılmazsa debriyaj diskleri devreye girmez ve vites değişmez. Ayrıca fren yaparken debriyaj ve debriyaj balatasını kullanmazsanız motor duracaktır.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
El freni, vites kutusunun hemen arkasında, ön koltukların arasında yer alır. El freni çekildiği zaman balatalar kampana ya da disklere sabitlenir. Böylece aracın tekerlekleri sıkışır ve hareket edemez. Araç vitese alınmadan önce el freni tutulup yukarı çekilerek kaldırılır.
El freni, araç park edildiğinde ve durdurulduğunda mutlaka çekilmelidir.
Balatalar yanar ve araçtan çok kötü kokular gelir. El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır.
Frenlere zarar vermede rol oynayabilecek bir diğer faktör, el freninin ne kadar sert uygulandığıdır. Kolayca çekilirse, fren balataları çok az hasar görür veya hiç zarar görmez. El freni sonuna kadar çekilirse, frenler büyük hasar görebilir.
araba ileri gitmek istemez, el freni çekili olduğu için kıçı yere doğru oturmaya başlar, işte bu anda el frenini indirince frenden kurtulur ve kalkar araç.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri