Frene bastığınızda çıkan ötme ya da ıslık sesi, frenden değil balatadan gelir. Genellikle frenlerin tutmasında gözlenen soruna eşlik eden bu durumun farklı sebepleri olabilir. Ancak temel sorun genellikle balatada veya disktedir.
Eğer araç motorundan gelen ıslık sesi rölantideyken geliyorsa muhtemelen sorun motor ile alakalı değildir. Ancak triger gergi bilyesi, klima pompası veya şarj dinamosu bilyesi vb. bilye bulunan aksamlarla alakalı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Balans ise araç merkez kuvvetinin eşit bir şekilde tekerleklere aktarılmasında görev alır. Rot ve balans ayarının bozulması denge kuvvetinin eşit olmayan bir biçimde dağılmasına neden olur. Bu durumda tek bir lastikte daha fazla hava sıkışması ya da ağırlık dengesindeki bozukluk nedeniyle gıcırtı meydana gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Rüyada ıslık sesi duymak, üzücü haberlerden dolayı planlarınızı değiştirmek zorunda kalacağınızın işaretidir. Islık çalmaksa mutlu olacağınız anlamındadır. Yaklaşan uğursuzluğu haber verir. Rüyada her hangi sekilde olursa olsun islik çalmak veya islik sesi duymak habere isarettir.
Özellikle sabahları aracınızı ilk çalıştırdığınızda motor kaputunun altında ötme sesi geliyorsa bunun sorumlusu büyük ihtimal V kayışının kaçırmasıdır. Yani soğuyan kayış sertleşir ve motor çalıştığında dönerken rulman üzerinde kayar. Bu da aracınız da ötme sesi meydana gelmesine neden olacaktır.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Araç motorundan gelen ıslık sesi rölantideyken geliyorsa motorla alakalı bir problem vardır. Bu diğer bir ifade ile triger, gergi bilyesi, klima pompası, şarj dinamosu gibi çeşitli yerlerde sorun olduğunun göstergesidir.
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
İsilik dış faktörlerden oluşan aşırı sıcak ve buna bağlı olarak vücudun kendisini soğutmak için aşırı terlemesinden kaynaklanır. Ter, ve diğer dış etkenler, cilt yüzeyindeki gözenekleri kapatarak ter bezi kanallarının tıkanmasına ve dolayısıyla isilik oluşumuna sebep olur. İsilik nedir? İsilik tipleri nelerdir?
Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır.
Krank miline bağlı olarak hareket eden ve ateşleme dışında motorun dönmesini sağlayan volanlar gevşediği zaman motordan tıkırtıya benzer bir ses gelir. Böyle bir arıza durumunda volanlar, motor dengesini sağlayan parçalardan olduğu için krank mili başta olmak üzere birçok motor parçasında sorunlar yaşanabilir.
Hırıltılı solunum, nefes alıp verme esnasında akciğerlerden düdük sesi, ıslık veya hırıltı benzeri sürekli (250ms'den uzun) bir sesin duyulmasıdır. Bu ses oskültasyon ile duyulabileceği gibi, dışardan kulak ile ya da hasta tarafından da duyulabilir. Hava yollarının obstrüksiyonundan kaynaklanır.
Direkt hava filtrelerinin üretiliş amacı AnarKin arkadaşımızın da belirttiği gibi ses değil, hava geçirgenliği ve performans. Filtrenin sıcak hava çekmeyecek yerde olması gerekir. (Bazı araçlar için filtre kitleri var) Aksi halde performans düşebilir ve ses var görüntü yok durumu meydana gelebilir.
Motor üflemesi, segmanların aşınması nedeniyle araçtaki motorun yeterince basınç oluşturamamasıdır. Motor üflemesi kişisel araçlarda olduğu gibi Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama işi yürüten firmaların araçlarında da meydana gelebilen bir sorundur. Motor patlama anında yeterli basıncı sağlayamadığı için üfler.
Dizel motor neden gürültülü çalışır? Yıpranmış, sızdıran veya kirli manşetler valfin yüksek sesle gıcırdatmasına neden olabilir. Tıkanmış yağ deposu veya düşük yağ basıncı nedeniyle supaplar düşükse, valfler arasındaki boşluk artacaktır. Aşırı supap boşluğu motoru gürültülü yapar.
Motor Üflemesi Neden Kaynaklanır? Motor yeterince basınç oluşturmadığı durumda bunun en temel sebebi, segmanların taşınmasıdır. Dizel motorda hafif üfleme, patlama oluşması anında yeterli basınç oluşmadığı için aracın basınç kaybının geride kalması ile birlikte gerçekleşir. Bu da başlarda hafif üflenir.
Arızalanan turbonun motora direkt olarak zarar verdiğini söylemek yanlış olur. Ancak hava beslemesinin yeterli gelmemesi ve odadaki kötü yanma motorun titreşimli bir çalışma moduna girmesine neden olur. Titreşimli çalışan motorda ise piston, subap ve biyel sistemi olumsuz etkilenecektir.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Turbo arızalanırsa, araba hızlanamaz. Bu aynı zamanda otomobilin motoru tasarlandığı şekilde kullanamayacağı anlamına da gelir.
İçten yanmalı motorlarda ses gelmesi, vuruntu veya patlama, bujiyle ateşlenmek yerine yanma cephesinin dışında birkaç cep hava ve yakıt karışımı patlarsa meydana gelir. Bu patlamalar, genellikle vuruntu olarak adlandırılan metalik gürültüyü yaratan silindirlerin içinde yüksek frekanslı basınç salınımları üretir.
V Kayışından Ses Gelmesi
V kayışı fiyatı genellikle uygun olduğu için değiştirilmesi daha sağlıklı bir durum olur. Fakat değiştirilmediği zamanlarda da kayışı gererek sorun çözülebilir. V kayışından kaynaklı olarak bilye ve rulmanlardan ses gelebilir.
kayışın kasnağa temas eden yüzeyine biraz tebeşir tozu sürün ses geçer.tabiki bu sesin normalde olmaması gereklidir onun için kontrol edilmelidir. Kayışın kasnak yuvasına temas ettiği yere kesme şeker sıkıştırın, ses kesiliyo.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri