“Trafik cezası nereye ödenir?” diye merak ediyorsan bu ödemeleri yapabileceğin pek çok kanal bulunuyor. Bu kanallar PTT şubeleri, vergi dairesi, banka şubeleri ve ilgili online platformlar olarak sıralanıyor. Online trafik cezası ödeme yerleri dışında aracı kurumlarda da nakit ödeme işlemleri gerçekleştirebiliyor.
Trafik Cezası Nereye Ödenir? Trafik cezası ödemesini yapmak için; fiziksel olarak PTT'ye veya diğer anlaşmalı banka şubelerine, vergi dairesine gidebilmeniz mümkün. Cezanın kesildiği araç kimin üzerine kayıtlı ise o kişinin T.C. kimlik numarası bilgileri verilerek trafik cezasının ödemesi gerçekleştirilebilir.
Bankaların internet ve cep şubeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi ve e-Devlet üzerinden online ödeme yapmak mümkün. Ödeme işlemlerini ceza yazıldıktan sonraki 15 gün içinde yapmanız durumunda %25'lik indirimden faydalanabilirsiniz.
E-Devlet üzerinden üye girişi yapıp ''E-hizmetler'' sekmesindeki “Gelir İdaresi Başkanlığı Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme'' sayfasından kredi kartı bilgilerini girerek kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemini tamamlayabilirsin.
Yanlış yere araç park etmek veya yanlış yerde araçla duraklamanın cezası ise 873 TL'dir.
İlgili 38 soru bulundu
2023 yılı için 61/1-a'dan n harfine kadar yani hatalı park cezası 436 TL'dir. 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimle 327 TL olarak ödenir. 61/1-o'nun yani engelli araçları için ayrılmış park yerine park edilmesinin cezası ise 873 TL'dir.
Trafik cezası erken ödeme indirimi ne kadar diye soruyorsanız bu oran 2023 yılında da geçtiğimiz seneyle aynı seviyede kalmıştır. Trafik cezası erken ödeme indirimi yüzde kaç sorusunun cevabı diğer yıllarda olduğu gibi %25 olarak görülür. Yani uygulama kapsamında ödenecek ceza miktarına %25 indirim uygulanır.
Bunun için elbette indirim hakkınızın bitmemiş olması gerekiyor. Trafik cezasının kesildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ödeme yaparsanız %25 indirim hakkınızı kullanırsınız. Bu %25'lik indirim hakkınız, cezanızı internet üzerinden ödediğinizde de geçerli olur.
Bu ihlalin 2023 yılı için cezası 951 TL olarak belirlenmiştir. Ceza 15 günlük süre içinde ödenirse %25 indirim uygulanır ve 713,25 TL olarak tahsil edilir.
Eğer 30 gün içerisinde ödemezseniz, her ay yüzde 5 faiz binecektir. Bu durumda hem taksitten hem de indirimden yararlanamayacaksınız. Eğer zaman içerisinde faizli tutarda ödenmezse, ne yazık ki maaşa haciz ya da icra işlemleri başlatılacaktır. Kısacası bu ceza her türlü, ceza sahibinden tahsil edilecektir.
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir. Aracın satış işlemlerinde araçtaki trafik cezaları ödenmek durumundadır.
Trafik para cezalarınızı PTT güvencesiyle kolayca ödeyin. Üstelik sorgulama sonucunda cezanızı görememeniz durumunda, dilerseniz Beyanlı Trafik Para Cezası Ödeme ile para cezanızı kolaylıkla ödeyebilirsiniz.
Trafik Cezaları Hangi Kanallardan Ödenebilir? Cep şubelerden trafik cezası ödeme işlemi yapabilirsiniz. Görüldüğü gibi trafik cezalarının ödenmesinde tercih edilebilecek pek çok nokta bulunmaktadır. Bu kanallardan genellikle PTT ve ATM şubeleri çokça tercih edilmektedir.
E-Devlet Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası Emniyet Genel Müdürlüğü Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfası Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) Ceza Sorgulama ve Ödeme sayfası (Bu kanal üzerinden T.C kimlik numarası ile yapılan sorgulamalarda, ruhsat sahibi aynı zamanda aracın sürücüsü ise var olan ceza görülmektedir.
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Aracı çıkarmak için masrafların ödenmesi gerekmektedir. Park Cezası E Devlete Ne Zaman Düşer? Pek çok kişi tarafından merak edilen konulardan bir tanesi ise park cezası e devlete ne zaman düşer konudur. Genellikle bu cezanın 3 iş günü ile 7 iş günü içerisinde olması gerekmektedir.
Trafik cezası erken ödeme yapmak için cezanın tebliğ edilmesinden itibaren 15 gün içinde başvuru yapmanız gerekmektedir. 15 gün içinde başvuru yaparsanız, cezanızı yüzde 25 oranında indirimli olarak ödeyebilirsiniz.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Trafik cezalarının araç bedeline endekslenebileceği aktarıldı. Şu anda hız sınırını ihlal eden araç bedelinin 500 bin-5 milyon TL olması fark etmeksizin 915 TL ceza kesiliyor.
Trafik cezası yapılandırma işlemleri vergi dairelerine gitmeden de yapılabilmektedir. İnteraktif vergi dairesi internet sitesi üzerinden yapılandırma başvurusunda bulunulabilmektedir. Böylelikle internetin bulunduğu her yerden cep telefonu veya bilgisayar ile trafik cezası yapılandırılabilmektedir.
Peşin ödeyene yüzde 25 indirim
Yasa, trafik cezaları da dahil idari para cezalarında peşin ödemelerde bir imkan daha sunuyor. Eğer borç 30 Haziran'a kadar peşin ödenirse, para cezasının aslından da yüzde 25 indirim yapılacak.
Trafik cezasının kesildiği günden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yaptığınız takdirde %25 indirimden yararlanabilirsiniz. Dolayısıyla trafik cezası indirimi hesaplama işlemini bu oran üzerinden yapabilirsiniz.
Hatalı park cezası tutarı son yıllarda hep artış göstermektedir. Son olarak 2023 yılında hatalı park cezası 436 TL olarak belirlenmiştir. Hatalı park yerine göre 10-15-20 ceza puanı verilmektedir.
Yapılan tebligatta bu şekilde uygulanan cezalar için, tebliğ tarihinden itibaren 15(on beş) gün içinde yetkili mahkemeye itiraz edebilecekleri belirtilir. İtiraz, ödemeyi ve ödeme ile ilgili süreyi durdurur. Ancak itiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
Sürücü tarafına yapılan ceza tebliği sonrasındaki 15 gün içerisinde hemen ödeme yapılması durumunda toplam ceza miktarını 25% oranında düşürülerek tahsil edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri