Yüksek rölanti hızının yaygın nedenleri arasında hatalı rölanti kontrol valfi, atmış sigorta, bilgisayar veya sensör arızası, vakum kaçağı, motor soğutma suyu sıcaklık sensörü arızası, elektrik yükü algılama devresi sorunları, karbüratörlü araçlarda hatalı gaz pedalı pompası veya güç devresi, arıza sayılabilir.
Motor, rölanti durumdayken motor çalışmaya devam eder. Ancak rölanti devrinde bir dengesizlik olursa motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarının yüksek olması durumunda ise yakıt sarfiyatı fazla olur. Rölanti devrinin ayarı, üretici tarafından belirlenir.
Devir göstergesinin dalgalanma sebebi direksiyonu oynatmanız olabilir (hidrolik için motordan güç çeker) Klima açmanız olabilir. Yani sonuç olarak motordan güç alan şeyler devreye girip çıkınca motorun devri düşer, rolantiyi de düşürmemek için kendi kendine arttırır bunu araba.
Dalgalanma ve Titremede Temel Sebepler
Buji , buji tırnakları ayarsız ve aralıkları bozuk yağlanma olabilir. Buji kabloları ve ateşleme bobini arızası olabilir. Avans ayarında bozulma sente atlatma (trigerin yanlış takılması) ateşleme zamanlamasının zoulmasına sebep olabilir. Rölanti valfinin bozuk olması.
Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir. Aracın rölantide çalışma şekli kış aylarında ve yaz aylarında değişebilir. Başka bir ifadeyle araç soğukken rölanti devri biraz yüksek olabilir. Bu son derece normal bir durumdur.
İlgili 24 soru bulundu
Örneğin baskı balatanın normalden daha erken bitmesi motor rölanti devrinin yüksek olmasına bağlı olarak meydana gelir. Rölantinin yüksek olması aşırı yakıt tüketimine, motorun daha çok ısınmasına, kalkışların daha sert olmasına, vites geçmeme problemlerine yol açmaktadır.
Rölanti devrini ayarlamak için, rolanti ayar civatası üzerindeki kontra somunu gevşetin ve devri artırmak için saat yönünde, azaltmak için saat yönünün tersine çevirin. Karışımı ayarlamak için, yakıt karışımını zenginleştirmek için rolanti vidasını saat yönünde veya daha az yapmak için saat yönünün tersine çevirin.
Araç rölantide stop ediyor ya da rölanti devrinde dalgalanmalar oluyorsa, rölanti motoru arızası var demektir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, motorun ateşleme, enjeksiyon ve subap sisteminde bir arıza olmamasıdır, eğer bu kısımlarda arıza varsa, sorun rölanti motorundadır denilemez.
Belirtiler; Düzensiz Rölanti Devri: Arızalı olan rölanti valfi tarafından gösterilen en büyük belirti yanlış rölanti devridir. Rölanti valfi, motoru sabit bir devirde tutmak için programlanır. Arızalanması halinde devrin düşmesine ya da aşırı yükselmesine neden olabilir.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Cevap: debriyaja basınca devir yükselmesi
siz debriyaja basarak şanzıman bağlantısını kestiğinizde araç jikle konumunda olduğundan şanzıman ısınıp yağın vizkozitesi normale dönene kadar normal bir durum.
Frene basınca rölanti yükselmesi yada düşmesi gibi fren pedalı ile bağlantılı rölanti dalgalanması sorunlarının ana nedeni fren servosu olabilir. Fölantide frene basınca titreme sorunları yaşayan birçok araçta bu parça kaynaklı sorunlar gözlemleniyor.
Rölanti Dalgalanması Nedir? Rölantide dalgalanmaların meydana gelmesi araç motorunuzun sağlam ve düzgün çalışmamasından kaynaklanmaktadır. Araç motoru olması gerektiği gibi çalıştığında araç devri sürekli değişiyorsa buna rölanti dalgalanması ya da titremesi adı verilmektedir.
Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.
Motorlu araçlarda, araç hareketsiz bir haldeyken, az yakıtla doğru çalışma ayarı, rölanti olarak tanımlanmaktadır. Eğer bu çalışma ayarı, ayarsız olursa araç kendi kendine stop edecektir. Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi olursa da, aracınız fazla yakıt harcayacaktır.
Gaz kelebeğinde bir arıza olursa aracın hava alma ve yakıt yakma sistemlerinde hatalar gözlenebilir. Gösterge panelinde motor arıza ışığı yanabilir. Hava akış miktarında sorun yaşandığında aracın motorunda bir sorun varmış gibi görünebilir. Motora dolması gereken hava alınamadığında araç düzgün çalışmaz.
Rölanti ayarı genellikle aracın elektronik kontrol ünitesi (ECU) tarafından yapılmaktadır.
Eğer supap ayarı yapılıyorsa ve ayar kaçıksa, rölanti dalgalanması, üst devirlerde gürültü vs yapar evet. Çekişi de biraz bozar.
Düşük devirdeyken ve rölantide motorda tekleme sorunu buji arızasına işaret ediyor olabilir. Buji tırnak aralıkları çok kapalı olabilir. Distribütör kapağı çatlak veya içindeki çevresel elektrot uçları yanmış yahut aşınmış olabilir.
Aşırı yük altında tekleme ve rölantide dalgalanma görülebilir. Hava yakıt karışımı zengin veya fakir kalacağından aşırı derecede yakıt tüketimi oluşur. Gaz kelebeğinin konumu değiştiğinde motor silkeleme yapabilir.
Araç sürücüleri aracın rölanti devrinin kaçta olması gerektiğini merak ederler. Rölanti ayarı için aracınızın devrinin ortalama 500 – 1000 devir aralığında bulunması doğru olacaktır.
Lpg regülatörünün alt tarafında bulunan üst limit vanası sonuna kadar açılır ve araç çalıştırılır. Araç çalışmıyorsa rolanti ayar vidası yarım tur sıkılır veya gevşetilir. Bu sayede aracın çalışma devri ayarlanmış olur. Rolanti ayarı tamamlandı.
Motor soğuk durumdayken rölanti valfi hava geçiş kanalını daha fazla açarak motor rölanti devrinin yükselmesini sağlayarak motor ısındığı anda hava geçiş kanalı kısılır ve bu şekilde rölanti devri düşürülür. Gaz kelebeği konum sensörü arızalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri